BIST 100 9.703,03 % 1,87
USD/TRY 32,5907 % 0,19
EUR/TRY 34,8528 % 0,48
Piyasalar
9.703,03
% 1,87
32,5907
% 0,19
34,8528
% 0,48
1,0669
% 0,24
45,44
-0,05
2.379,78
% 0,03
86,30
% -0,93
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Tarımdışı istihdam verisinde gözler bu 3 kritik noktada olacak

Bugün açıklanacak atrımdışı istihdam verilerinde öne çıkacak üç kritik konu

Tarımdışı istihdam verisinde gözler bu 3 kritik noktada olacak
BLOOMBERG NEWS 05 02 2016, 07:19

Bugün Fed politikalarını belirleme anlmaında ne önemli verilerdenbiri olarak kabul edilen tarımdışı istihdam verisi geliyor.

ABD işgücü piyasasında görülen iyileşme Aralık ayında çok hızlı bir artış göstermişti. Ancak bugün açıklanan verilerin Ocak ayında bir yavaşlamaya işaret etmesi bekleniyor. Ekomistlerin çoğu da bu konuda aynı fikirde.

Bloomberg'in anketine katılan 95 ekonomistin her biri, Ocak ayında istihdam artışının daha ılımlı gerçekleştiği tahmininde bulunurken, bunun nedenleri konusunda fikirler farklı. Bazı ekonomistler, mevsimsel düzeltmeler ve sıcak hava koşullarının ortadan kalkmasını gösterirken, diğer bir grup ise, finans piyasalarındaki volatilite ve tatil döneminde işe alınanların işten çıkarılmasına dikkat çekiyor.

Diğer ABD ekonomik verilerinin gevşemeye başlaması ile birlikte, merkez bankacıları büyümenin yolunda gittiği konusunda ikna edebilmek için, işgücü piyasasında süregelen iyileşmelere ihtiyaç duyulacak.

Verinin yarattığı yankı Mart ayında toplanacak olan Fed politika yapıcıları için önemli olacak ve gösterge faizin artırılıp artırılmamasına ilişkin kararı etkileyecek.

İşte bugün TSİ 15:30'da açıklanacak olan Ocak ayı istihdam verilerinde dikkat etmeniz gereken 3 kritik nokta:

1) İSTİHDAMDA GERİ ÇEKİLME

Tarım dışı istihdam Aralık ayında, kısmen ülke çapındaki ılık hava koşullarının da etkisi ile 292.000 artmıştı. Ancak bu gibi yükselişlerin görülme ihtimali düşüktür ve ekonomistler bunun bir kısmının Ocak ayında geri çekilmesini bekliyor.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, istihdamın Ocak ayında 190.000 artması bekleniyor. İşsizlik oranının ise yüzde 5'te kalması öngörülüyor.

Jefferies LLC para piyasası ekonomisti Tom Simons, "Aralık ayındaki veri, bu veri sürdürülemez. Ocak ayında bir miktar geri çekilme olacak, ancak Şubat ayı ve yılın kalan kısmıiyi geçmeli" şeklinde görüş bildirdi.

Ekonomistler, yılın son döneminde görülen sıcak hava koşullarından faydalanan sektörlerin Ocak ayında zayıflayabileceğini düşünüyorlar. Bu gruplar arasında, Şubat 2014'ten bu yana en büyük iki aylık istihdam artışına sahne olan inşaat sektörü de yer alıyor.

Genel olarak, aylık işe alınma hızının, istihdamın 2,65 milyon arttığı geçen yıla göre yavaşlaması bekleniyor. Simons'a göre, piyasadaki atıl kapasitenin absorbe edilmesi ve işgücü piyasasının skılaşması ile birlikte, istihdam artışının hızı hafifçe düşecek. Simons, "İşgücü piyasasının alçakta duran meyveleri toplandı. Kaybedilen istihdamı artık yerine koymuyoruz, yeni istihdam yaratıyoruz" dedi..

2) BAZ ETKİSİ

İyileşmeye karşın, ücret artışında kayda değer bir yükseliş görülmüyor ve bu durum ekonmistlerin kafasını karıştırıyor. Bu gizem muhtemelen Ocak ayı için de devam edecek.

Aralık ayında fazla bir değişiklik göstermeyen ortalama saatlik kazançların Ocak ayında, önceki aya göre yüzde 0,3 artması bekleniyor. Ancak ücretlerde geçen yılın aynı dönemine göre artışın yüzde 2,5'ten, Ağustos ayından bu yana en düşük seviye olan yüze 2,2'ye yavaşlaması bekleniyor.

Bunun nedeni olarak, geçen yılın başında ücretlerde görülen güçlü yükseliş gösteriliyor. 2015 yılının Ocak ayında, ortalama saatlik kazançlar yüzde 0,6 sıçrayarak 24,76 dolara çıktı. Bu artış halen son yedi yılın en güçlü aylık kazancını işaret ediyor.

Ücret artışının hesaplanmasının yüksek baz seviyesinden başlanmasından dolayı, Ocak ayında açıklanacak olan yıllık ücret artışı verisi muhtemelen önceki ayların altında gelecek.

Bank of America ABD ekonomisinden sorumlu başkan yardımcısı Michelle Meyer, daha geniş anlamda ücret artışının sınırlı kalacağını söyledi.

Meyer, "Ücretlerde çok kademeli bir artış göreceğiz, ancak kısa vadede, yüzde 3 ve üzeri bir artışa ulaşabileceğimizi düşünmüyorum. İşletmeler bununla mücadele ediyor" dedi.

3) YILLIK REVİZYONLAR

Bugün açıklanacak veriler kapamında İşgücü İstatistik Dairesi'nin iki ayrı yıllık revizyonu da yayınlanacak.

Bunlardan ilki, Nüfus Dairesi'nden gelecek olan nüfus tahminleri olacak. Bu veri işsizlik oranının hesaplandığı hanehalkı anketinde kullanılıyor. Ayarlama Ocak ayından başlayan verilere uygulanacak ve işsiz kalanların sayısı ve işgücü büyüklüğü gibi verilere yansıtılacak.

Bu nüfus verisi revizyonları Aralık ve daha öncesinin verilerine uygulanmayacak. Capital Economics ABD ekonomisti Steve Murphy'ye göre, bu durum Ocak ayının hanehalkı verilerinin aylık nazda karşılaştırılmasının daha dikkatli yorumlanması gerektiği anlamına geliyor.

İşgücü İstatistik Dairesi, ayrıca istihdam rakamlarının elde edildiği işverenlere yöneltilen anketteki verilerin revizyonlarını da açıklayacak. Zira bu veriler eyaletlerin vergi kayıtlarından gelen daha kapsamlı istihdam rakamlarını yansıtıyor.

Murphy, Eylül ayında açıklanan geçici projeksiyonda, İşgücü İstatistik Dairesi'nin, ekonominin Mart 2015'te sona eren yılda, önceki açıklanana göre 208,000 daha az istihdam yarattığını kaydettiğini ve bunun "önemsiz" bir değişiklik olduğunu söyledi.

2015 yılının kalan kısmındaki istihdam verisi ayrıca, rakamlara yönelik yeni mevsimsel düetlmeleri yansıtması için de revize edilecek. Geçen yıl, işverenlere yönelik anket (+ 2.06 milyon kişi), hanehalkı anketine göre (+ 1.6 milyon kişi) çok daha fazla istihdam artışı olduğunu gösterdi.

Yukarı

Business HT×