BIST 100 9.135,13 % 0,61
USD/TRY 32,3712 % 0,08
EUR/TRY 35,0030 % -0,04
Piyasalar
9.139,34
% 0,65
32,3733
% 0,09
35,0041
% -0,04
1,0789
% 0,01
47,66
0,01
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Elektriğe zam tartışması: EPDK'ya sadeleşme eleştirisi

Elektrik zammına ilişkin tartışmalar sürerken, EPDK'nın şeffaflaşması gerektiği ifade ediliyor

Elektriğe zam tartışması: EPDK'ya sadeleşme eleştirisi
ENES TUNAGÜR 02 02 2016, 15:04

Elektriğe yıl başında yapılan zammın yarattığı tartışma sürerken, uzmanların ve sivil toplum örgütlerinin eleştirilerindeki ortak nokta Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun yeni faturalarda bazı ayrıntıları açıklamamaya başlamasıydı.

EPDK'nın Ocak 2016 tarifesinde yüzde 6,8 zam yaptığı açıklansa da, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tüketiciye yansıyacak zam oranını yüzde 5,9 olarak hesapladı. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da, Gazete Habertürk'e yaptığı açıklamada özel sektörün istediği zammın yapıldığını ve gerekenin yapılmaması halinde sektöre müdahale edeceklerini ifade etmişti.

Yılmaz'ın açıklamalarına rağmen TEDAŞ'ın Eski Genel Müdürü Osman Nuri Doğan'a göre 1,5 yıldır zam yapılmaması sonrası gelen fiyat artışı özel sektörün ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak. Doğan, döviz kurlarında son yıllarda yaşanan sert artış nedeniyle enerji maliyetlerinin arttığını ifade ederek zammın aradaki farkı kapatmaya yetmeyeceğini söyledi.

EMO'dan Business HT'ye yapılan açıklamada ise enerji maliyetlerinde Ekim 2015'ten Ocak'a yalnızca yüzde 3,7 artış yaşandığı kaydedilerek, zammın yüzde 60'ının enerji maliyetinden kaynaklanmadığı belirtildi.

SADELEŞTİRME TARTIŞMASI

Business HT'ye konuşan enerji kaynakları ise enflasyonun altındaki zam oranın uygun olduğunu belirterek, enerji maliyetlerinin arttığını ifade etti.

EPDK'nın 1 Ocak 2016'dan itibaren iletim bedeli, kayıp-kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli, perakende tarife bedeli gibi kalemleri dağıtım bedeli adı altında toplamıştı. Bu uygulama EMO tarafından mevzuattaki şeffaflık ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle dava edilmişti. Enerji kaynakları faturalardaki farklı kalemlerin "dağıtım bedeli" altında toplanarak sadeleştirilmesinin nedenlerini şöyle açıkladı:

"Kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedellerinin faturalara yansıması hukuki sorunları artırıyor ve tüketicinin faturayı daha rahat okuması için böyle bir birleştirme yapıldı."

"PİYASALAR SERBESTLEŞMELİ"

Osman Nuri Doğan enerji konusunda popülist yaklaşımlara girmenin yanlış olduğunu belirterek seçim dönemleri nedeniyle 15 aydır zam yapılmamasını eleştirdi. Dağıtım şirketlerinin halen zor durumda olduğunu söyleyen Doğan'a göre enerji piyasasının daha fazla serbestleştirilmesi gerekiyor. Doğan'ın dikkat çektiği bir başka konu da piyasaya müdahalelerin azalması gerektiğiydi. Doğan "Fiyatlara daha fazla müdahale edilirse yatırımlar azalır ve daha önce olduğu üzere darboğaz yaşanabilir" diye konuştu.

Enerji fiyatlarının tüm dünyada son yılların en düşük seviyelerine gerilediği dönemde Türkiye'deki tüketicinin faturasının kabarması sıkça tartışılmaya devam edeceğe benziyor. Sektördeki 42, yılını dolduran Doğan, regülatör kurumların da bu dönemde daha fazla içe kapanma yerine şeffaflaşmalarının olumlu olacağını kaydediyor.

Yukarı

Business HT×