BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4818 % -0,17
EUR/TRY 34,7747 % -0,57
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4804
% -0,18
34,7738
% -0,57
1,0698
% -0,30
44,70
-0,19
2.339,45
% 0,30
89,30
% 0,33
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Hangi şirketler güçlü, hangileri zayıf kâr açıklayacak?

Üç kurum, banka ve banka dışı şirketlerin dördüncü çeyrek finansal sonuçlarına ilişkin beklentilerini açıkladı

Hangi şirketler güçlü, hangileri zayıf kâr açıklayacak?
BUSINESSHT 01 02 2016, 14:20

BIST şirketleri için bilanço açıklama dönemi başladı. Bu hafta Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası gibi büyük bankalar ve Arçelik, Tofaş ve Otokar gibi banka dışı şirketlerin finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

Önümüzdeki hafta ise Adana Çimento, Aksigorta, Arçelik, Aygaz, Bolu Çimento, Ereğli Demir Çelik, Ford Otosan, Logo Yazılım, Türk Telekom, Türk Traktör, Tüpraş ve Vakıfbank sonuçlarını açıklayacak. 

Finansal sonuçlar açıklanırken üç kurum şirketlerin dördüncü çeyrek sonuçlarına ilişkin beklentilerini açıkladı. Bu beklentilerde başta bankalar olmak üzere bazı şirketlerin güçlü kârlar açıklaması beklenirken, bazı şirketlerin ise beklentilerin altında kalan finansal sonuçlar duyurması öngörülüyor. 

İşte Ak Yatırım, Garanti Yatırım ve İş Yatırım'a göre dördüncü çeyreğe ilişkin güçlü ve zayıf kâr açıklaması beklenen şirketler...

AK YATIRIM

Güçlü sonuç açıklayabilecek şirketler

Aselsan: Ak Yatırım'ın analizine göre mali kesim dışı sektörler içinde, savunma, elektrik üretim şirketleri (kur farkı geliri dolayısıyla) ve otomotiv şirketlerinin dördüncü çeyrekte görece daha güçlü sonuçlar açıklaması bekleniyor. Kurum, savunma sektöründe, geciken birtakım siparişlerin 2015 yılının dördüncü çeyreğinde muhasebeleştirilmesinin etkisiyle, Aselsan’ın çeyreksel cirosunun yıllık bazda yüzde 57 artış gösterdiğini tahmin ettiğini açıkladı. 

Ford Otosan, Otokar ve Tofaş: Kurum, otomotiv sektörünün 4Ç15 cirosunun da yıllık bazda yüzde 23 arttığını tahmin ediyor. (Bu sektörde de son 4 yılın son çeyreklerindeki yıllık bileşik büyüme oranı yüzde 8 seviyesinde idi).

Tüpraş: Ak Yatırım, Tüpraş'ın da dördüncü çeyrekte güçlü finansal sonuçlar açıklayacağını öngörüyor. 

Yapı Kredi Bankası: Yapı Kredi'nin de önceki çeyreğe göre net kârını kuvvetli bir şekilde artırmasını bekleyen kurum bu durumun, TÜFE’ye endeksli menkul kıymet getirisindeki artış ve swap maliyetlerinin rahatlaması sonucunda ortaya çıkacağını düşünüyor.

Garanti Bankası: TÜFE’ye endeksli menkul kıymet portföyünün hacmi itibarıyla bankalar arasında en yüksek net faiz geliri artışı gerçekleştirmesi beklenen banka. Ancak yeni yönetim yapısıyla, bankanın karşılık ayırma konusunda daha ihtiyatlı bir  tavır sergilemesi, artan provizyon giderleri nedeniyle net kârdaki artışın diğer iki bankaya göre bir miktar aşağıda kalması sonucunu doğurabilir. 

Halkbank ve Vakıfbank: Kurum, kamu bankalarında da kayda değer net kâr artışları bekliyor. Ancak gerek Halkbank gerekse Vakıfbank’ın önceki çeyrek net kârlarının bir defaya mahsus gelirler nedeniyle yukarıda kalmış olmasının, bu bankaların çeyreksel bazda net kâr artışlarının özel bankalara göre daha düşük seviyede görünmesine yol açması da bekleniyor.

Zayıf sonuç açıklayabilecek şirketler

Ereğli Demir Çelik, Anel Elektrik, Kardemir ve Enka: Ak Yatırım bu dört şirketin görece olarak zayıf sonuçlar açıklamasını beklediğini açıkladı. 

GARANTİ YATIRIM

Güçlü sonuç açıklayabilecek şirketler

Akçansa: Marmara bölgesinde 4Ç15’te görülen güçlü çimento talebi sayesinde beklenenden iyi marjlara ve yıllık bazda artan net kar rakamı bekleniyor.

Brisa: Yıllık bazda iyileşen faaliyet sonuçlarının, 13 milyon TL’lik vergi cezasından kaynaklanan negatif etkisini bertaraf etmesiyle güçlü net kar açıklayacaktır.

Çimsa: Yüksek marjlı beyaz çimento ürününe artan ilgi ve 4Ç’deki olumlu enerji fiyatlarının katkısıyla güçlü net kar rakamı kaydedecektir.

Emlak Konut: Konut teslimlerindeki artış ile güçlü bir net kar rakamı açıklayacaktır.

Ford Otosan: Güçlü seyreden yurtiçi ve ihracat pazarları sayesinde araştırma kapsamımızda olan otomotiv şirketleri arasındaki en yüksek net kar büyümesini açıklamasını bekliyoruz.

Otokar: Yüksek teslimatlarıyla dikkat çekmektedir.

Petkim: Petkim'in yüksek kapasite kullanım oranı ve güçlü nafta-etilen spread’i sayesinde yıllık bazda olumlu sonuçlar açıklamasını bekliyoruz.

Tüpraş ve Aygaz: Bu iki şirket de güçlü sonuçlar açıklayan şirketler arasında olacaktır. Tüpraş’ın net kar rakamı güçlü talep, olumlu seyreden rafineri marjları ve petrol hedge’inden olumlu etkilenecektir. Öte yandan, Aygaz güçlü seyreden oto LPG ve silindir talebinden pozitif katkı görecektir. Şirketin Tüpraş’ta sahip olduğu endirekt payın finansal sonuçlara olumlu katkısı olacağını düşünüyoruz.

Zayıf sonuç açıklayabilecek şirketler 

Ereğli Demir Çelik: Çelik fiyatlarındaki düşüş sebebiyle zayıf finansal sonuçları açıklayacaktır.

Mardin Çimento: Faaliyet bölgesindeki olumsuz yurtiçi talep ortamı sebebiyle zayıf sonuçlar açıklayacaktır.

İŞ YATIRIM

Güçlü sonuç açıklayabilecek şirketler

Yapı Kredi Bankası: Bankanın dördüncü çeyrekte karını çeyreksel yüzde 89 artırarak öne çıkmasını bekleyen kurum tüfeks gelirlerindeki artış ve sermaye piyasası zararlarının azalmasının karlılık artışını açıkladığını belirtti. İş Yatırım, değerleme açısından ise, 2016 tahmini 6,9 F/K oranı, 0,6 F/DD ve yüzde 10 sermaye getirisi (rakipler ort. yüzde 12) ile rakiplerine göre iskontolu işlem gören Yapi Kredi’nin adil fiyatlandığını düşünmediğini belirtti. 

Garanti Bankası: İş Yatırım, Garanti’nin de karlılıkta iyi bir performans sergileyeceğini, bu çeyrek TÜFE’ye endeksli menkul gelirlerinin artması ve kredi getirisi/mevduat maliyeti makasının iyi yönetilmesi sayesinde bankanın net faiz marjında 51 baz puan yükseliş öngörüyor. 

Akbank: Akbank’ta karşılık giderlerinin kurdaki toparlanma ile azalması ve artan Tüfeks gelirleri etkili olacaktır.

Vakıfbank: Vakıfbank’ta ise hem artan Tüfeks gelirleri hem de güçlü tahsilatların etkisinde yükselen diğer bankacılık gelirleri karlılığı olumlu etkileyecektir.

Yukarı

Business HT×