BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5833 % 0,17
EUR/TRY 34,7501 % 0,18
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5833
% 0,17
34,7501
% 0,18
1,0638
% -0,05
45,49
0,00
2.383,67
% 0,19
88,89
% 2,04
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk tekstilciler Suriyeli çocuk işçi suçlamasını yalanladı

Türkiye'deki konfeksiyon atölyelerinin Suriyeli çocukları çalıştırdığı iddia ediliyor

İki dünya devi Türkiye'de Suriyeli çocuk işçi çalıştırıyor iddiası
BBC TÜRKÇE 01 02 2016, 11:14

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, H&M ve Next’e üretim yapan firmalarda Suriyeli çocuk işçi çalıştırıldığına ilişkin haberleri iddia olarak niteleyip, yalanladı. Tanrıverdi H&M ve Next’in de çocuk işçi çalıştıran yerlerden mal alma gibi bir durumu kabul edeceğine inanmadığını söyledi.

Independent, İngiltere'nin büyük giyim markası Next ve İsveçli H&M'in, Türkiye'de kendilerine üretim yapan tekstil atölyelerinde Suriyeli çocukların çalıştırıldığını kabul ettiğini yazmıştı.

Tanrıverdi ise, “Biz, 14 bin ihracatçı firmamızı tek tek gezdirmeye hazırız. Çamur at izi kalsın yöntemiyle Türkiye’nin lider ihracat sektörüne zarar vermeyi amaçlayanları, kınıyorum” dedi.

Hikmet Tanrıverdi, yaptığı açıklamada Türkiye’de çocuk işçi çalıştırılmasının kanunen mümkün olmadığını, iki global marka olan H&M ve Next’in de bu böyle bir üretimi kabul edebileceklerine inanmadığını ifade etti.

“Bu uydurma haberlerle Türkiye’nin üretim, istihdam ve ihracatta lokomotifi olan hazırgiyim sektörüne zarar verilmeye çalışılmasını içime sindiremiyorum” diyen Tanrıverdi, şu görüşleri dile getirdi:

“Uluslararası markaların hepsi çok fazla denetim yapıyorlar. Bu firmalar, Uzakdoğu’daki üreticilere kıyasla Türkiye’de çok daha aşırı denetim mekanizmaları uyguluyorlar.   Bu denetimlerde en ufak bir problem tespit edildiğinde üretici firmalarımız bir daha o markalara ihracat yapamıyorlar.

ÇALIŞMA İZNİNE VURGU

Independent'ın haberinde, "Çin, Kamboçya ve Bangladeş'le birlikte Türkiye, İngiltere'de satılan tekstil ürünlerinin en büyük üreticilerinden. Topshop, Burberry, Marks&Spencer ve Asos gibi markalar da Türkiye'de üretim yaptırıyor" deniliyor.

Çocuk işçi çalıştırıldığının ortaya çıkmasının ardından, Türkiye'den mal alan diğer giyim markalarından da üretimde Suriyeli çocukların çalıştırılıp çalıştırılmadığını kontrol etmelerinin istendiği ifade ediliyor.

Ayrıca, Türkiye'nin 2,5 milyondan fazla göçmen ile dünyada en fazla Suriyeli barındıran ülke olduğu belirtiliyor.

Haberde, Ankara'nın kapılarını Suriyeli mültecilere açmasının olumlu karşılandığı belirtilirken, Avrupa Birliği ile yeni varılan anlaşma gereğince henüz bu ay Suriyelilere çalışma izni verileceğini açıkladığı da hatırlatıldı.

Gazete Türkiye'de binlerce Suriyeli'ye asgari ücret olan aylık 1300 Türk lirasının çok altında bir ücret verildiğini yazıyor.

Independent, 12 yaş altı çocukların çalıştırılmasının hem Türk hem de uluslararası yasaların ihlali olduğunu belirtiyor. 

H&M, son olarak lüks bir marka ile olan işbirliği neticesinde aralarında ünlü isimlerin de yer aldığı yüzlerce kişinin çıkardığı arbede ile gündeme gelmişti.

 

Yukarı

Business HT×