BIST 100 9.096,02 % 0,18
USD/TRY 32,3708 % 0,08
EUR/TRY 35,0039 % -0,04
Piyasalar
9.095,48
% 0,17
32,3719
% 0,09
35,0045
% -0,04
1,0788
% 0,00
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

TCMB/Kenç: Mali disiplin ve yapısal reform ajandasına bağlılık önemli

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turalay Kenç, mali disiplin ve yapısal reform ajandasına bağlılığın önemli olduğunu söyledi

TCMB/Kenç: Mali disiplin ve yapısal reform ajandasına bağlılık önemli
28 01 2016, 17:22

TCMB Başkan Yardımcısı Turalay Kenç, Türkiye ekonomisinin büyük iç ve dış şoklarla karşı karşıya kalınan bir ortamda göreceli olarak güçlü bir perfonmans gösterdiğini, 2015'te GSYH büyüme oranınyüzde 4 olduğunun tahmin edildiğini ve ekonomik aktivitenin 2016 ve 2017'de kademeli şekilde güçlenmesinin beklendiğini söyledi.

AB üyesi ülkelerin Ankara'da büyükelçileri ile "Türkiye'nin Ekonomik Görünümü ve Para Politikası: Zorluklar ve Politika Yanıtları"konulu bir toplantıda biraraya gelen Turalay Kenç, 2015 yılında görülen GSYH büyümesine en büyük katkının güçlü özel tüketimden geldiğini ifade etti. Özel tüketimin ılımlı bir toparlanma gösterdiğini belirten Kenç, özellikle bölgedeki jeopolitik gelişmelerin ihracatı olumsuz etkilediği ortamda, AB üyesi ülkelerin çoğunda gözlenen ekoonmik toparlanmanın Türkiye'nin diğer ihracat pazarlarındaki kayıplarını büyük ölçüde telafi etmesine imkan verdiğini vurguladı.

Konuşmasında TCMB'nin karşı karşıya kalınan cari zorluklarla başa çıkmak için uyguladığı politika stratejisini anlatan Kenç, TCMB'nin Ağustos 2015'te bir yol haritasıyla para politikası, döviz likiditesi ve finansal istikrarla ilişkili tedbirleri ortaya koyduğunu ifade etti. Kenç, TCMB'nin yol haritasının amacının vadelerin uzamasını sağlayarak, bankalara TCMB'ye doğrudan borç verme ve almaları için teşvikler vererek, güvenlik ağılarını artırarak, finansal istikrarı destekleyerek ve para politikasını çerçevesinin basitleştirerek ekonominin dış şoklara karşı esnekliğini iyileştirmek olduğunu belirtti.

Bu tedbirlerin sınır ötesi sermaye akışlarındaki aşırı oynaklığın yarattığı politika değişimlerini hafiflettiğini ve faiz politikasının fiat istikrarı hedefine konsantre olmasına imkan verdiğini savunan Kenç, şu ana kadar Türkiye'nin finansal piyasa perfonmansının Ağustos 2015'te alınan tedbirlerin Türkiye'nin gelişmekte olan piyasalardaki benzerlerinin çoğunun üzerinde performans göstermesini sağladığına işaret ettiğini vurguladı.

Türk bankacılık sektörünün güçlü ve sağlam pozisyonunun devam ettirdiğine dikkat çeken Kenç, iyi sermayelendirilmiş, oldukça likit varlıklara ve sağlam öz sermaye karlılığına sahip bankacılık sektörünün global piyasalarda artan belirsizliğe rağmen ekonomi için makul bir kredi büyümesini hala sağlamaya devam ettiğini ifade etti.

Kenç, devam eden zorlu dış şartlar dikkate alındığında sıkı veesnek bir para politikası uygulamaya devam etmenin oynak bir ortamda düşük enflasyonu sağlamak için zaruri olacağını belirtti. Bununla birlikte döviz piyasası için likiditede istikrarı sağlayacak tedbirler almanın ve finansal sistemin istikrarını sağlamanın politika değişimlerini azaltmak için önemli olduğunu ifade eden Kenç, Ülke'nin ihtiyaçlarıyla birlikte, potansiyel büyümenin artırılması için mali disiplinin sürdürülmesi ve açıklanmış yapısal reform ajandasına sıkı şekilde bağlılı kalınmasının istikrar için anahtar olduğunu vurguladı.

Yukarı

Business HT×