BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed bugün ne yapacak, ne yapmayacak?

Ünlü fon yöneticisi El-Erian, Fed tarafından bu hafta gerçekleştirilecek toplantıda, para politikasına ilişkin alınabilecek kararları değerlendirdi

Fed bu hafta ne yapacak, ne yapmayacak?
MOHAMED EL-ERIAN 26 01 2016, 17:12

Fed yetkilileri geçen ay faiz artırım sürecini başlatırken, politika hamlelerinin toparlanmayı rayından çıkarmayacağını veya finansal piyasaları önemli ölçüde istikrarsızlaştırmayacağını ummuştu. 

Her ne kadar finansal piyasaların Fed desteğine bağımlılık derecesini ölçmek çok zor olsa da, Çin'den gelen bir dizi alışılmadık politika hatasının ve petrol fiyatlarındaki düşüşün piyasa algısını bu kadar değiştireceğini tahmin edemezlerdi.

Piyasalar volatilite ve likidite açısından önemli bir dönüşüm sürecinden geçerken Federal Açık Piyasa Komitesi bugün bir kez daha bir araya gelecek. 

İşte Fed'in bu toplantıda ne yapıp ne yapmayacağına ilişkin dört işaret:

1) Fed, Aralık ayında gerçekleştirilen 25 baz puanlık artışı tekrarlamayacak. Daha fazla sıkılaştırma piyasa volatilitesini tetikleme riskini doğurabilir. Sonuçta, piyasa istikrarsızlığı riskini kışkırtmaktan çekinecek.

2) Fed, gidişatı değiştirmeyecek ve faiz indirimine gitmeyecek. ABD ekonomik görünümünde somut bir zayıflamaya ilişkin, en azından şimdilik ciddi bir kanıt bulunmamakta. Fed yetkililerinin, böyle bir hamlenin politika paniklemesi olarak yorumlanarak mevcut durumda bile sermaye harcaması yapmaktan tereddüt duyan şirketlerin daha fazla ürkütülmesine yönelik, kaygı duyacakları doğru.

3) Fed yetkilileri piyasa volatilitesinin, yurtdışındaki daha fazla ekonomik zayıflamayla birleşmesi durumunu dikkate alacak. Fakat merkez bankasının iletişimi bu temele dayanmayacak. Fed yetkilileri, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin geçtiğimiz hafta yaptığı gibi geleceğe yönelik piyasa beklentilerini anlamlı bir şekilde yükseltmeyecek. Bunun yerine takipte olduklarını verilere göre hareket edeceklerini tekrarlayacaklar. Bunu yaparak piyasaları rahatlatırken, diğer yandan piyasaların politika tepkilerini yönlendirdiği görünümünden kaçınmayı hedefleyecekler

4) Toplantı notlarında daha net bir şekilde belli olacak olmasına karşın Fed yetkilileri politikaya ilişkin güvenlerinin olmasını istedikleri kadar yüksek olmadığını, anlaşılabilir bir şekilde, üstü kapalı olarak kabul edecekler. Belirsiz küresel ekonomiye ve piyasa görünümüne ek olarak, politika tedbirlerinin tam etkisine dair sorular da mevcut. Fed yetkililerin, görece fikir birliği sağladığı bir dönemin ardından tekrar ayrıştığına ilişkin işaretler olacak. 


*Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Mohamed El-Erian'ın Bloomberg View için kaleme aldığı makaleden çevrilmiştir.

** Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve BusinessHT'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir. Ayrıca burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değil, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Yukarı

Business HT×