BIST 100 9.659,55 % 1,42
USD/TRY 32,5881 % 0,18
EUR/TRY 34,8413 % 0,45
Piyasalar
9.662,55
% 1,45
32,5880
% 0,18
34,8486
% 0,47
1,0668
% 0,23
45,44
-0,05
2.389,46
% 0,44
87,22
% 0,13
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Başçı: Küresel belirsizlik azalırsa tek faiz yeniden düşünülebilir

Merkez Bankası enflasyon görünümüne dair beklentilerini açıkladı

Başçı: Küresel belirsizlik azalırsa tek faiz yeniden düşünülebilir
BUSINESSHT 26 01 2016, 10:16

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yılın ilk enflasyon raporu sunumunda, eneflasyon görünümü ve sadeleşme planlarına dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Sunumda öne çıkan açıklamalar şöyle:

ENFLASYON 

Enflasyonun 2016 sonunda yüzde 7,5; 2017 sonunda yüzde 6 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyleyen Başçı, "Enflasyondaki düşüşü başlatamazsak bu, Türkiye'yi daha kötü bir dengeye getirebilir" diyerek önümüzdeki dönemde enflasyonla mücadelenin önemini dile getirdi.

Başçı, enflasyonun yılın ilk çeyreğinde çift haneye çıkmaması için uğraşaklarını, ancak Ocak'ta çift haneyi görme ihtimalinin az olduğunu söyledi.

"Kur etkisine hassas H ve I endekslerinin düşmeye devam etmesine dikkat edeceğiz" diyen Başçı, "Bütün kurumların kararlı tutumlarını sürdürmesi enflasyonu düşürmede önem taşıyor" diye konuştu.

Asgari ücret artışını önemli olduğunu ve takip edeceklerini vurgulayan Başçı, asgari ücret artışının 2016 tahmininde 1 puana yakın yukarı yönlü güncelleme yaptığını söyledi.

Merkez bankası enflasyon tahminlerinde ham petrol tahminini 37 dolara düşürürken, gıda fiyatları varsayımını 2016 için yüzde 8'den yüzde 9'a çıkardı.

SADELEŞME İÇİN 'ERKEN'

Başçı sunumda, "Tek faize geçebilir miyiz, sorunun cevabı 'henüz değil'" dedi.

"Son toplantıda adım atmadık çünkü sıkı duruşumuzu ve geniş faiz koridorunun dengeleyici özelliğini kullanmaya devam ediyoruz" diyen Başçı, "Belirsizlik azalana kadar günlük likidite politikasiyla ayarlama yapmak daha doğru. Tek faize geçmek için henüz erken. Tek faiz oranı küresel belirsizliğin azalmasiyla yeniden düşünülebilir" diyerek sadeleşme planlarını ertelendiğini bir kez daha teyit etti. 

ALTERNATİF ARAÇLAR

Başçı farklı araçlar kullanabileceklerinin de altını çizdi.

"Faiz çok etkili bir araçtır. Şartlar normal seyreder ve Fed'in adımından sonra her şey yolunda giderse bizim de bu koridora ihtiyacımız kalmazsa adım atılabilir. Elimizdeki bu değerli aracı şu anda muhafaza etmek istiyoruz. Ancak oynaklığa karşı başka araçlarımız da var; Eurobondların teminat değerini artırma gibi" dedi.

Geniş faiz koridorununun ara toplantı ihtiyacını azalttığını da söyleyen Başçı, "İlave politikalarımızın oynaklığı düşürücü etkisi var" diye konuştu.

HÜKÜMETE AÇIK MEKTUP

Başçı, 2015 yılında enflasyon hedefinin neden yakalanamadığına ilişkin Merkez Bankası'nın hükümete yazdığı açık mektubu bugün göndereceklerini, iletildikten sonra mektubun TCMB'nin sitesinde yayınlanacağını söyledi.

Başçı, "Mektupta bu rapordaki değerlendirmeler yer alacak. Hükümete kolektif hareket etme gerekliliiği hatırlatılacak. Zaten hükümet bunun son derece farkında" dedi.

İLETİŞİM POLİTİKASI

Başçı enflasyon sunumunda da iletişim politikası vurgusu yaptı. "Önümüzdeki dönem aktif iletişim politikasıyla araçlarımızın etkinliğini anlatacağız. Çok sayida araç olunca iletişim politikası önemli hale geliyor. Enflasyonu düşürücü her aracı kullanip şokların etkisini azaltmamız lazım" dedi.

KÜRESEL GELİŞMELER

"Küresel şartlar normal değil, bizim de biraz sofistike olmamız gerekiyor" diyen merkez bankası başkanı, 2016'da Çin endişeleri ve jeopolitik gelişme kaynaklı oynaklık artışı yaşandığını ancak "Ağustos'ta açıklanan çok boyutlu tebirler paketi sayesinde bunların Türkiye'ye etkilerinin yumuşadığını" söyledi. 

Başçı, "Küresel oynaklıkların etkisi yurtiçinde de gözlendi. Ancak yurt içi belirsizliklerin azalması ve Merkez Bankası olarak uyguladığımız sıkı para politikası etkileri sınırlandırdı" diye konuştu.

DÖVİZ

Kura ilişkin ise Başçı, "Döviz kurunda Ağustos'tan bu yana yatay trendde dalgalı seyir izledik, bu böyle gittiği sürece enflasyona kalıcı hasar gelmez" dedi.

Yukarı

Business HT×