BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5712 % 0,01
EUR/TRY 34,9949 % 0,41
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5712
% 0,01
34,9949
% 0,41
1,0713
% 0,13
45,35
0,00
2.318,81
% 0,11
88,18
% 0,18
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Başçı: Enflasyonda iletişim politikasına ağırlık vermemiz gerekiyor

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı enflasyonda iletişim politikasına ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi

Başçı: Enflasyonda iletişim politikasına ağırlık vermemiz gerekiyor
AA 25 01 2016, 10:37

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı enflasyonda iletişim politikasına ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. 

AA'ya konuşan Başçı, "Bundan sonra iletişim politikasına ağırlık vermemiz gerekiyor. Bir de doğru politika bileşimini kullanmak gerekiyor" dedi.

 

Başçı, önümüzdeki üç yıllık dönemde enflasyonun kademeli olarak düşürüleceğini de belirterek, "Artık o problemi de çözeceğiz" dedi.

'SADELEŞME İÇİN ERKEN'

Sadeleştirme için de oynaklıklar yüksek olduğu henüz erken olduğunu söyleyen Başçı, "Şu aşamada esnekliğin korunmasına karar verdik" dedi:

"Şokların nasıl şekil alacağını görmemiz gerekiyor. Dünyadaki gidişat nasıl bir şekil alacak? Normalleşme sorunsuz bir şekilde gerçekleşebilecek mi? Normalleşme sorunsuz bir şekilde gerçekleşirse o zaman zaten bizim hazırladığımız çok boyutlu politika araçlarına gereksinim azalabilir ve kısa vadeli faizleri artık yüksek frekanslı bir araç olarak kullanmamız gerekmeyebilir. Ayda bir defa toplanıp kısa vadeli faizleri tek bir faizle değiştirmek şeklinde çalışmaya dönebiliriz. Fakat onun için henüz erken. Onun için erken olmasının sebebi de şu anda küresel normalleşme ile ilgili kimsede tam bir güven yok ve oynaklıklar oldukça yüksek.Oynaklıklara karşı bizim de gerekirse gereken günlerde likidite politikasında sıkılaşmaya giderek oynaklıkları azaltabilme yeteneğimiz var. Bunu daha önce gösterdik. O tür bir esnekliğe ihtiyacımız olabilir. Henüz kullanmadık ama gerekirse bunu kullanabiliyoruz. Likidite politikasında ufak, sembolik bir sıkılaştırma bile bizi eylül-ağustos döneminde gayet güzel korudu. Çin şokuna karşı Türk lirası diğer ülkelere karşı nispeten daha dayanıklı oldu."

'HERKESİ İKNA ETMEMİZ GEREKİYOR'

Yarın yapılacak enflasyon görünümüne ilişkin yılın ilk toplantısı öncesinde, enflasyonla mücadele çalışmalarına değinen Başçı, şöyle konuştu:

"Orada da herkesi ikna etmemiz gerekiyor ki enflasyon Orta Vadeli Program'da bu sene sonu için öngörülen yüzde 7,5, gelecek sene yüzde 6,0, 2018 yılında ise yüzde 5’li rakama doğru ilerleyebilecek. Bunun için de gereken çaba gösterilecek ama çok boyutlu bir çaba. Tek boyutlu değil. İki tane mesaj vermek gerekiyor. Bir tanesi; enflasyonu düşürmek konusunda kararlıyız. Hükümet de kendi üzerine düşeni yapmak konusunda kararlı."

Merkez Bankası yılın ilk enflasyon raporu toplantısını Salı günü gerçekleştirecek.  

Yukarı

Business HT×