BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3670 % 0,07
EUR/TRY 34,9388 % -0,22
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3670
% 0,07
34,9388
% -0,22
1,0775
% -0,12
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Davos'tan 3 portre

BloombergHT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran Davos'a damga vuran iç farklı ismi mercek altına aldı

Davos'tan 3 Portre
CÜNEYT BAŞARAN 22 01 2016, 13:44

Mario Draghi: "AMB enflasyon hedefine ulaşmak için gereken neyse yapacaktır"

Davos'un üçüncü gününe Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi imzasını atmış görünüyor. Bir önceki gün ECB toplantısında Mart ayında yapılacak AMB kararına atıfta bulunarak, "Petrol fiyatlarındaki düşüş enflasyon hedefine ulaşmayı zorlaştırıyor" diyen Mario Draghi Davos'ta da bu konunun altını çizdi ve "AMB enflasyon hedefine ulaşmak için gereken neyse yapacaktır" dedi. Gereken neyse! 

Piyasalar için bu yeni bir bilgi mi? Aslında hayır! Çok değil daha 1 ay önce AMB, geçen Mart ayında başladığı aylık 60 milyar euro'luk 18 ay boyunca tahvil alımı içeren destek programını 6 ay daha uzattığını açıklamış, mevduat faizlerini de negatif (-) 0,3'e düşürmüştü.

Davos'ta konuşan Draghi petrolün yıl başından beri (sadece 3 haftada) yüzde 20'ye yakın geri çekilmesinin planları bozduğunu söyledi. 30 doların altındaki petrol fiyatarıyla yüzde 2 enflasyon zor diyor Draghi! Peki ne olacak? Gözler Mart ayına çevrildi. AMB'nin Mart toplantısında Mario Draghi'nin şapkadan yeni tavşan çıkarması bekleniyor şimdi! Bu arada Davos'ta panelin sonunda moderatörün, "Size bir kez daha Super Mario'ya teşekkür ederiz diye bitirsem, kızar mısınız? " sorusuna Draghi gülerek, "Evet, kızarım. O lakabı sevmiyorum" dedi

Kenneth Rogoff: "Şirketlerin daha fazla tahville borçlanması iyi fikir değil"

Davos'ta ilgi çeken bir başka panelde Harward Universitesi Profesörü K. Rogoff konuşmacıydı. Borçluluk oranlarının yükseldiği dünyada büyümeyi anlatan "This time Different" kitabının yazarı olan Rogoff'a moderatör şu soruyu sordu: "Sizce mevcut borçluluk seviyeleriyle gelmeyen büyümeyi sağlamak için daha fazla borçlanmak çözüm mü?" 

Rogoff'un cevabı enteresan oldu. 2009'dan farklı olarak devletlerin değil artık şirketlerin borç sorunu olduğun altını çizen Prof. Rogoff, "Şirketlerin likidite var diye hala tahvil satarak borçlanmaya devam etmesi işleri zor bir noktaya götürür. Kaynak yaratmak için borçlanılabilir ama bunun artık hisse satışıyla şirkete ortak alarak yapılması daha iyi fikir" dedi.

Richard Branson: "İş dünyasında yeni normal, para kazanmak kadar sosyal sorumluk projelerine destek vermek"

Davos koridorlarında önceki Birleşmiş Milletler Başkanı Kofi Annan'la koyu bir sohbet sırasında karşılaştığım Virgin Atlantic'in milyarder sahibi Sir Richard Branson, üç gün boyunca Çin ekonomisin soğumasından, petrol fiyatlarındaki düşüşün Virgin Atlantic'i nasıl etkileyeceğini anlattı.

Ancak resimdede görüleceği üzere Branson'un Davos'taki gündemi bunlarla sınırlı değildi. Sir Branson "Artık iş dünyasında sürdürüleblir bir model ve kârlılık için sosyal sorumluluk projeleri ile birlikte çalışmanın olmazsa olmaz parçası haline geldi" diyor. Dünyanın en zenginleri böyle diyor.  Umarım bu Türkiye dahil her yerde geçerli bir slogan olur.

Yukarı

Business HT×