BIST 100 9.121,51 % 0,46
USD/TRY 32,3706 % 0,08
EUR/TRY 34,9980 % -0,06
Piyasalar
9.119,60
% 0,44
32,3701
% 0,08
34,9963
% -0,06
1,0787
% -0,01
47,66
0,01
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Davos'un ilk iki gününde konuşulan en ilginç konular

Davos'ta birararaya gelen ünlü isimler zirvenin ilk iki gününde neler konuştu?

Davos'un ilk iki gününde konuşulan en ilginç konular
BLOOMBERG NEWS 21 01 2016, 11:51

Hem dünya hem de Türkiye piyasalarının kalbi bugünlerde Dünya Ekonomik Forumu'na ev sahipliği yapan İsviçre'nin Davos kasabasında atıyor.

Ekonomi ve siyaset dünyasının önde gelen isimlerinin buluştuğu forumda düzenlenen onlarca otururum ve yüzlerce röportaj sırasınsa pek çok ilginç konu konuşuldu.

İşte şu ana kadar zirvedeki tartışmalara damga vuran konulardan bazıları:

BAŞÇI: GENİŞ FAİZ KORİDORUNU TERK ETMEK İÇİN ERKEN

BloombergHT'ye konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, küresel oynaklıkların yüksek olduğu dönemde geniş faiz koridorunun etkili şekilde kullanıldığını ve bu aşamada bunu terk etmek için erken olduğunu söyledi.

Başçı, bu yıl enflasyondaki düşüşün başladığı konusunda herkesi ikna etmeleri gerektiğini, bu konuda atılacak önemli adımların bir kısmının Merkez Bankası'nın tasarrufu dışında olduğunu belirtti. Başçı, "Bu tarafta irada olduğunu görüyoruz. O taraftan bir destek gelecek. Merkez Bankası tarafında da doğru politika kombinasyonuyla ilerlemek gerekiyor. Şu an ilave kuvvetli bir pakete ihtiyaç görülmüyor. Şu anda emtiadaki düşüş yardımcı oluyor. Türkiye ekonomik açıdan şoklara dayanıklı" dedi. 

ÇİN ENDİŞELERİ

Salı günü Bloomberg News'e konuşan Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Li Yuanchao, hükümetin yuanı devalüe etme niyeti olmadığını ifade etti. Li, Çin'in hisse senedi yatırımcılarına destek vereceğini ve bu durumun ülkenin finansal piyasaları hakkında endişeleri yumuşatacağını söyledi.

ABD'NİN FAİZ KARARI

Aralık ayında 10 yıl sonra ilk kez faiz artırımına giden Amerikan Merkez Bankası'nın bu kararı, bazı uzmanlar tarafından eleştirildi.

Dünyanın en büyük hedge fonu şirketi Bridgewater Associates'in kurucusu Ray Dalio, "Geribildirim aldıklarını düşündükleri dünya deflasyonda ve varlıkların değerleri giderek düşüyor. Umarım karar vericiler para politikalarında esnek davranmaya devam ederler" diye konuştu.

Citigroup'un Baş Ekonomisti Willem Buiter da işlevsiz bir politik sistem ortamında ABD'nin büyük değişiklikler için yeteri kadar hazırlıklı olmadığını söyledi

PETROL KARAMSARLIĞI

Piyasalardaki düşüş derinleşirken, en çok ilgi gören konulardan biri de tahmin edileceği gibi petroldü. Sohbetlerde CEO'ların yavaş yavaş kabullenme evresine girmiş olduğu görülüyor. İşadamlarının hızlı bir toparlanma görülmesi yönünde beklentilerinin iyice azalmasıyla fiyatların çok daha uzun bir süre düşük kalacağı öngörüleri kanıksanmış gibi.

DONALD TRUMP

ABD Başkanlık seçimlerinin en renkli ismi, Cumhuriyetçi parti aday adayı Donald Trump Davos sohbetlerinin de merkezindeydi. Ancak konuşmalar genelde destekten ziyade endişe içerikliydi. Pek çok CEO Trump fenomenine dair kaygılarını dile getirdi. Blackrock Yönetim Kurulu Başkanı Larry Fink, "Yeniden seçilmekten başka hiçbir şeye odaklanmayanlar karşısında bir devrime ihtiyacımız var... Maalesef bugün bu devrim Trump olabilir" dedi.

ROBOT İŞÇİLER

Masaya yatırılan bir başka konu da ‘Endüstri 4.0’ ve buna bağlı olarak robot teknolojisiydi. Teknoloji şirketlerinin başını çektiği bir grup akıllanan ve becerileri artan robotların iş alanlarında insanlara karşı avantajlı duruma geçmesinin olumlu bir gelişme olacağını savundu.

Ancak konuyla ilgi yapılan eleştirel araştırmalar ise 2050’ye kadar bugün insanlar tarafından yapılan işlerin yüzde 60’ının makinelere devredileceğine ve bunun kitlesel işsizliğe neden olacağı uyarısında bulunuyor.

DÜNYANIN EN İYİ ÜLKELERİ

Forum kapsamında Dünyanın En İyi Ülkeleri sıralaması da açıklandı. Ekonomi, yaşam kalitesi ve refah gibi birçok kriter üzerinden yapılan değerlendirmede 60 ülke arasında Almanya birinci olurken, Türkiye 30'uncu sırada yer aldı. Listenin son sırasında ise Cezayir bulunuyor.

GÜVENLİK

Hem siber hem de jeopolitik güvenlik riskleri en çok konuşulan konulardan bir diğeri oldu.

Yukarı

Business HT×