BIST 100 9.881,71 % 1,70
USD/TRY 32,5553 % 0,06
EUR/TRY 34,9721 % 0,00
Piyasalar
9.885,84
% 1,74
32,5550
% 0,05
34,9706
% -0,01
1,0730
% 0,00
44,89
0,00
2.349,02
% 0,71
89,58
% 0,64
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası sadeleşmeyi Ocak'ta da pas geçti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası sadeleşmeyi Ocak'ta da pas geçti
BUSINESSHT 19 01 2016, 13:54

Merkez Bankası, beklendiği gibi kısa vadeli faizleri aynı bıraktı. 

Banka, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7,25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,5, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10,75 seviyesinde tuttu.  

Sadeleşme ifadesinin yer almadığı açıklamada, "Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Kurul, ayrıca yılın başından itibaren artan küresel oynaklığı ve Ocak Enflasyon Raporu öngörülerini değerlendirmiştir" denildi.

Aralık toplantısından sonra yapılan açıklamada ise şöyle deniliyordu:

"Kurul, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini değerlendirmiştir."

HSBC Yatırım Stratejisti İbrahim Aksoy karar sonrası yayınladığı notta, "Açıklamadaki değişiklik şöyle de okunabilir bize göre: Sene başından bu yana oynaklık arttı. Bu oynaklıkta faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizini indiremediğimiz için sadeleştirmeye başlayamadık" dedi.

Aksoy, bankanın beklemede kalmayı tercih etmesinin "para politikası sadeleştirmesi ile haftalık repo ihale faizini artırırken faiz koridorunun üst bandını kesmek istediğine işaret ettiğini" söyledi.

ENFLASYONDAKİ İYİLEŞMEYİ SINIRLANDIRAN UNSURLAR

Enflasyon görünümüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Merkez Bankası, enerji fiyatlarının olumlu katkısına rağmen, artan maliyet unsurlarının çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi sınırladığını söyledi.

Açıklamada, "Bu çerçevede Kurul, ücret gelişmelerinin ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri ile enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunacağını ifade etmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Merkez Bankası'in Fed'in faiz artırımının ardından Aralık ayında politika faizinde bir artırıma gitmesi ve sadeleşme adımlarını atmaya başlaması bekleniyordu. Bu beklentilere rağmen Merkez Bankası Aralık toplantısında da kısa vadeli faizleri sabit tutmuş, küresel piyasalardaki oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde Ocak toplantısından itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini belirtmişti.

Ancak oynaklık göstergesi olarak işaret ettiği VIX ile MOVE endekslerindeki yükseliş sebebiyle Merkez Bankası'nın bu toplantıyı da pas geçmesi bekleniyordu.

Yukarı

Business HT×