BIST 100 9.450,43 % -0,78
USD/TRY 32,5998 % 0,22
EUR/TRY 34,8022 % 0,33
Piyasalar
9.452,23
% -0,76
32,5997
% 0,22
34,7939
% 0,31
1,0646
% 0,02
45,49
0,00
2.392,10
% 0,55
88,01
% 1,03
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Başbakan Davutoğlu: İran'a yönelik ambargoların kalkmasını olumlu karşılıyoruz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İran'a yönelik ambargoların kaldırılmasını olumlu karşıladıklarını söyledi

Başbakan Davutoğlu: İran'a yönelik ambargoların kalkmasını olumlu karşılıyoruz
18 01 2016, 08:56

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İran'a yönelik uluslararası ambargonun kaldırılmasını olumlu karşıladıklarını söyledi. Davutoğlu, "İran'a yönelik ambargoların kalkmış olmasından memnuniyet duyuyoruz. Biz bölgemizde kısıtlayıcı ambargoların bölgemizi de olumsuz etkilediği ve sonuç üretmediği kanaatindeyiz." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir hafta sürecek Avrupa turu öncesi Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Ziyaretlerinin içeriğinden bahseden Davutoğlu, şunları söyledi: "Ziyaretin iki önemli ayağı var. Birincisi siyasi ilişkiler, siyasi boyutu; İngiltere ve Almanya'da ikili görüşmeler, ayrıca İsviçre'de çok sayıda devlet ve hükümet başkanı ile yine ikili görüşmeler gerçekleştireceğiz. Ayrıca çok kapsamlı bir ekonomik boyutu var. Özellikle yoğunlaştırılmış şekilde planladığımız bir program oldu.

İlk adım Türkiye'de zaten yatırım yapmış olan firmalarla buluşmaktı, bunu yaptık. Şimdi Türkiye'ye yatırım yapmış firmaların da arasında olduğu ama daha yatırım yapmamış olan ve önümüzdeki dönemde yatırım planlamaları içinde olan uluslararası ekonomi çevrelerine, fon sahiplerine ülkemizin güvenli bir liman, yatırım yapıldığında değer üretebilen bir pazara sahip olduğunu anlatmamız gerekir. Bu çerçevede ziyaretlerimizi planladık.

İlk durağımız İngiltere olacak. Burada mevkidaşım David Cameron ile bir görüşme gerçekleştireceğiz. Bu görüşme kritik bir dönemde İngiltere-Türkiye arasında önemli konuları içerecek. Özellikle bölgedeki gelişmeler ve bölgedeki gelişmeler ile ilgili olarak yürütülebilecek çabalar da gündemimizde. Ekonomik alanda da Türkiye Yatırım Konferansı'na katılarak iş ve finans çevreleri ile buluşacağız."

İran'a yönelik uluslararası ambargonun kaldırılmasına yönelik soruyu da cevaplayan Davutoğlu, şöyle konuştu: "Dışişleri bakanı olduğum dönemde de çok yoğun bir şekilde katkıda bulunmaya çalıştığımız bir süreçti nükleer anlaşma ve İran nükleer programının şeffaf bir şekilde yürütülmesi ve İran'a yönelik ambargoların kaldırılması. 2010 yılında da birr Tahran Anlaşması'nı, o zaman Sayın Cumhurbaşkanımız başbakandı, ben de bir dışı işleri bakanı olarak böyle bir girişimle de bütün ambargoların kalkması için en fazla çaba sarf eden taraflardan biri olmuştuk. İran'a yönelik ambargoların kalkmış olmasından memnuniyet duyuyoruz. Biz bölgemizde kısıtlayıcı ambargoların bölgemizi de olumsuz etkilediği ve sonuç üretmediği kanaatindeyiz. Bu bağlamda gerek nükleer anlaşmanın adım adım yürütülmesinde sağlanan gelişmeler gerekse ambargoların kalkmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye-İran ilişkilerinin de ekonomik alanda önemli bir ivme kazanacağına inanıyoruz. Bütün dünyanın da İran'ın da Türkiye'nin de komşu ülkeler olarak önem vermesi gereken husus, Ortadoğu bölgesinde bütün ülkelerin yapıcı katkıda bulunarak, bölgemizdeki şiddetin ve baskının sonunu getirecek bir perspektifle ortak çalışma yürütmek, ümit ederiz bu gelişme böyle bir perspektifin de önünü açar.

Kendi hakları ile ciddi gerilimler yaşayan ve 2,5 milyon bizde olmak üzere miilyonlarca Suriyelinin Suriye'yi terk etmesine yol açan zulüm karşısında da bölge ülkelerinin, tam da bugünlerde yeniden başlayacak olan Suriye'de siyasi görüşmeler sürecine pozitif katkıları olur ve bölgede olumlu bir atmosferin şekillenmesine bu karar katkıda bulunur. Aksi taktirde bunun üzerinden yeni gerilimlerin ortaya çıkmasını ise hiç birimiz tasvip etmeyiz." 

 

Yukarı

Business HT×