BIST 100 9.890,24 % 1,79
USD/TRY 32,5387 % 0,00
EUR/TRY 34,9417 % -0,09
Piyasalar
9.890,24
% 1,79
32,5387
% 0,00
34,9417
% -0,09
1,0729
% -0,01
44,89
0,00
2.347,02
% 0,62
89,60
% 0,66
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'Dalgalanma arttı, Merkez Bankası adım atmayacak'

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın işaret ettiği dalgalanmayı ölçen endekslerdeki artış dolayısıyla 19 Ocak'taki toplantıda da herhangi bir adım atmayacağını ifade etti

'Dalgalanma arttı, Merkez Bankası adım atmayacak'
BUSINESSHT 15 01 2016, 14:32

Merkez Bankası'nın sadeleşmesine yönelik beklentilere karşın, Aralık toplantısında işaret ettiği VIX ve MOVE endekslerinde artış eğilimi görülmesi nedeniyle ekonomistler 19 Ocak'taki toplantıda da bankanın herhangi bir adım atmayacağını öngördü.

TCMB Aralık ayında politika faizinde bir artışı beraberinde getirecek bir sadeleşme adımı beklentilerine karşın kısa vadeli faizleri sabit tutarken, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde bu toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini belirtmiş ve bu anlamda VIX ile MOVE endekslerine işaret etmişti.

ABD hisse piyasalarındaki oynaklığın başlıca göstergesi olan VIX ile ABD Hazine tahvillerinin oynaklığını ölçen MOVE endeksleri Fed'in faiz artırımına gittiği 16 Aralık'tan bu yana yükseliş eğiliminde.

Fed'in faiz artırımı gerçekleştirdiği 16 Aralık'ta 17,86 seviyesinden kapanan ve PPK toplantısının yapıldığı 22 Aralık'ta 16,60 seviyesine kadar gerilen VIX dün 26,28 seviyesine kadar yükseldi.

MOVE endeksi ise 16 Aralık'ta 70,2 seviyesinden kapandıktan sonra 65,5 seviyesine kadar gerilese de dün 73,6 seviyesinden kapandı.

Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici, dalgalanma endekslerinde yaşanan bu artış dolayısıyla bu toplantıda herhangi bir adım atmasını beklemediklerini söyledi. Derici, bu endekslerde yaşanan artış ile birlikte enflasyon beklentileri ve kurdaki bozulma nedeniyle de Merkez Bankası'ndan bir adım beklemediklerini ifade etti.

Global Menkul Değerler Başekonomisti Sertan Kargın da Merkez Bankası'nın bu endeksler dolayısıyla bu toplantıyı pas geçeceğini belirtti. Kargın, enflasyon beklentileri ve kurun bozulmasına karşın Merkez Bankası'nın bekleyeceğini söyledi. Kargın, "Merkez Bankası, Türk Lirası, gelişen para birimlerinden ayrışan bir performans göstermedikçe adım atmayacaktır. Bana kalırsa Merkez Bankası Fed'in Mart ayındaki toplantısına kadar beklemeyi tercih edecektir. Eğer Fed faiz artışına gitmezse rahat bir nefes alır, fakat faiz artışına giderse artık adım atmak zorunda kalacaktır" değerlendirmesini yaptı. 

Morgan Stanley de Perşembe günü yayınlanan raporunda sadeleşme konusunda herhangi bir adım atmayacağını, politika duruşunu da koruyacağını öngördü. Kurumun raporunda, "Sadeleşme açısından baktığımızda Aralık toplantısından bu yana volatilite göstergelerinin önemli derecede yükselmesiyle TCMB'nin büyük olasılıkla sadeşleşmeye başlamayı bir kez daha geciktireceğini düşünüyoruz. Para politikası açısından da TCMB'nin TL reel olarak belli seviyelerin altına düşmediği takdirde ortalama fonlama maliyetinde ciddi bir değişiklik yapmadan duruşunu Ocak ayında ve çoğunlukla yılın kalanında da korumasını bekliyoruz" yorumu yapıldı.

Ocak ayı Para Politikası toplantısının kararı 19 Ocak Salı günü açıklanacak.

Yukarı

Business HT×