BIST 100 9.548,09 % -1,36
USD/TRY 32,5150 % 0,14
EUR/TRY 34,5388 % -0,03
Piyasalar
9.548,09
% -1,36
32,5150
% 0,14
34,5543
% 0,02
1,0616
% -0,02
45,59
0,97
2.382,89
% -0,02
90,14
% 0,04
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Rusya açıkladı: Türkiye'ye yaptırımlar gevşiyor mu?

Rusya hükümetinin, Türkiye'de iş dünyasına uyguladığı yaptırımları gevşetmek için harekete geçtiği iddia edilmişti

Rusya açıkladı: Türkiye'ye yaptırımlar gevşiyor mu?
BBC TÜRKÇE 15 01 2016, 13:48

Rusya Başbakanlık Sözcüsü Natalya Timakova, Türkiye'ye yönelik özel yaptırımlarda bir ayarlamaya gidilmesinin beklenmediğini, gerektiğini takdirde bu yatırımların uygulanmayacağı kontratlar listesini hükümetin belirleyeceğini söyledi.

Timakova, "Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik özel yaptırımlar devlet başkanlığı kararnamesiyle yürürlüğe girdi. Hükümet bunların uygulanmasına yönelik yönetmelikleri hazırlamakla görevli. Bu yönetmeliklerin bazıları hali hazırda yayınlandı ve çalışıyor. Bazıları hazırlandı ve daha sonra yayınlanacak. Hükümet sınırlayıcı tedbirlere ilişkin kararname ve düzenlemeleri tutarlı şekilde yerine getirecek. Bu tedbirlerde değişiklik beklenmiyor. Gerektiği takdirde, hükümet özel ekonomik yaptırımların uygulanmayacağı kontratlar listesini kararname çerçevesinde belirleleyecek. Bu konuda karar Başbakan tarafından alınacak" diye konuştu.

Rus hükümeti, bazı Türk şirketlerinin yaptırım kararlarından muaf tutulmasına yönelik tasarı yayınlamıştı.

Rus hükümetinin resmi sitesinde yayınlanan tasarıya göre, başta sebze ve meyve ithalatına yönelik ambargolar olmak üzere bazı sektörlerde Türk şirketlerinin ticaretlerine devam edebilmelerini sağlayacak kurallar belirlenecek.

BBC Türkçe'nin haberine göre, "yeniden düzenleme" kararında sebze ve meyve ithalindeki yasağın yarattığı enflasyonist baskı ile inşaat sektöründeki sıkıntıların etkili olduğu iddia edilmişti.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, Sberbank ve diğer bazı şirketlerin, Türkiye'ye karşı uygulanan yaptırımlardan muaf tutulmaları talebiyle başvuruda bulunduklarını bildirmişti.

Vedomosti gazetesine konuşan bir hükümet yetkilisi de, bazı büyük perakende zincirleri ve bazı inşaat şirketlerinin yaptırımlara istisna getirilmesi için kendilerine başvurduğunu doğruladı.

Bu arada Kommersant gazetesi, bu yasa tasarısının yanı sıra, Rusya'da çalışan Türk inşaat şirketlerine uygulanan yaptırımların hafifletilmesi için de hükümetin hazırlık yaptığını duyurdu.

Buna neden olarak, "2018 Dünya Kupası projelerinin bazılarının zamanından yetiştirilememesi ihtimalinin yüksek olması" gösteriliyor.

Buna göre, Türk inşaat şirketlerinin en az yüzde 75'i Rus partnerlerde olmak kaydıyla "ortak şirket" kurmaları halinde, bu projelerde çalışmalarına izin verilmeleri planlanıyor.

Rusya, yaptırımlar kapsamında Türkiye'den ağırlıklı olarak yaş sebze ve meyve ithalatına yasak getirmiş, ayrıca Türk şirketlerinin Rusya'da inşaat ve turizm sektörlerinde faaliyet göstermelerini yasaklamıştı.

Ancak bu kararların arından özellikle sebze-meyve fiyatlarının hızla arttığı haberleri medyaya yansıdı.

Ayrıca pek çok perakende zincirinin, Türk mallarını ikame edecek ürün bulmakta zorlandıkları vurgulandı.

Rusya'nın ekonomik kriz günlerinde yüzde 13'ün üstüne çıkan tüketici enflasyonunda Türkiye'ye yaptırımlarım rolü de tartışma konusu oldu.

TEKSTİL İÇİN BEYAZ LİSTE

Öte yandan, Rusya gümrüklerinde Türk mallarına uygulanan "tam denetim"in fiilen ambargo durumu yaratması ve bunun özellikle Rus tekstil üreticilerini zor duruma düşürmesi üzerine Moskova geri adım atıyor.

Rusya Sanayi Bakanlığı'nın, Türk tekstil şirketlerini kapsayan bir "beyaz liste" hazırladığı bildirildi.

İzvestiya gazetesinin haberine göre bu kararla, Rusya'daki tekstil üreticilerinin Türkiye'den satın aldıkları kumaş ya da üretimde kullanılan diğer tekstil aksesuarlarının Rusya gümrüklerinden girişinin hızlandırılması amaçlanıyor.

Hazırlanması planlanan liste, Türk hazır giyim ürünlerini kapsamayacak.

Bu durumda Rus üreticilerin acil ihtiyaç duydukları "hammadde" ürünlerin dışında kalanlar yine "tam kontrol" uygulaması kapsamında gümrüklerden sıkı kontrol ve denetimlerle geçebilecek.

Türk ürünlerine uygulanan yaptırımlar ve gümrüklerdeki "tam kontrol" zorlukları sonrası, Rusya'da otomotivden tekstile kadar pek çok sektörde yerli üretimin Türkiye'den gelecek yedek parça ya da ara mamullere bağlı olduğu anlaşılmış, Rus üreticilerden pek çok şikayet medyaya yansımıştı.

Yukarı

Business HT×