BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Ekonomik riskleri fırsata çevirmekte kararlıyız"

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, “Jeopolitik ve ekonomik riskleri, fırsata çevirmeye kararlıyız“ dedi

"Ekonomik riskleri fırsata çevirmekte kararlıyız"
14 01 2016, 20:05

İstanbul Ticaret Odası Başkanı (İTO) İbrahim Çağlar, İTO'nun ocak ayı meclis toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Olumsuz gelişmelerden dolayı dünya ticaret hacminin büyüyemediğine dikkati çeken Çağlar, “Azalan likidite rekabet ortamını kızıştırıyor ama biz tüm jeopolitik ve ekonomik riskleri fırsata çevirmeye kararlıyız” ifadesini kullandı.

Çağlar, 2016 yılında amaçlarının ihracata dayalı büyümeyi sağlayabilmek olduğunu belirterek bu amaca ulaşmak için “2016 reformlar ve yeni pazarlar yılı olsun” mottosuyla yeni pazar arayışlarına yoğunlaşacaklarını dile getirdi.

Dünyada 22 trilyon dolarlık bir ticaret hacmi olduğunun altını çizen Çağlar, “2015'de bu hacimden 145 milyar dolar aldık. Bu payı hep birlikte artıracağız. 2016’da tüm üyelerimiz proje üretmeli. Ülkeye model olmalıyız. 22 trilyon dolardan daha fazla pay almalıyız. Finansmana erişim zorlaştı. Bu sene daha çok çalışacağız. Gittiğimiz ülkelerde perakende sektörüne girmemiz lazım.” diye konuştu.

Çağlar, bu konuda iki strateji belirlediklerini bildirerek, "Birincisi; dış pazarlarda kendi perakende dağıtım kanallarımıza sahip olmamız. Ürünlerimizi o pazarlara en rahat ve en az maliyetli olarak ancak bu şekilde ulaştırabiliriz. Oda olarak bu konuda çalışmaya başladık. İhracatta yolumuzu açacak. ikinci strateji de; Eximbank'ın farklı kredi mekanizmalarını devreye almasıdır" ifadelerini kullandı.

Reformları çok iyi takip etmeleri gerektiğini vurgulayan Çağlar, iş dünyası olarak işçi-işveren ilişkileri ve kıdem tazminatına ilişkin sorunlar, vergi kanunlarının revizyonu, finansmana kolay erişim noktasında atılacak adımlar, yatırım ortamının iyileştirilmesi konularında yapılacak etkinlikleri beklediklerini kaydetti. Çağlar, bunlara ek olarak ithalata bağımlılığın azaltılması, yüksek teknolojinin desteklenmesi, bürokrasinin azalması ve işveren üzerindeki yüklerin düşürülmesi konularını da hükümetin ilgili birimlerine aktardıklarını bildirdi.

"Devasa ekonomiyi en yumuşak şekilde yere indirmeye çalışıyorlar"

Dünyadaki gelişmelere de değinen Çağlar, şunları kaydetti:

“Bilindiği üzere, Çin'de son 20 yılda muazzam bir gelişme oldu. Bu gelişmenin tamamı bilinçli değil. Yeri geldi maliyet hesabı yapmadan ürettiler, yeri geldi borsayı bir kumar merkezi gibi görüp, ellerindeki tüm parayla burada kağıt satın aldılar ama bugün bu balon sönmeye başladı. Şimdi de bu devasa ekonomiyi en yumuşak şekilde yere indirmeye çalışıyorlar. Kendisiyle birlikte periferi ülkeleri de bir durağanlığa girdi. Bu durum da haliyle tüm dünyayı etkiliyor.”

Çağlar düşen petrol fiyatlarına ilişkin, “Fiyatlar son 13 yılın en düşün seviyesine geldi. 30 Doların altını gördü. Bu özellikle doğal kaynaktan geçinen ülkeleri sıkıntıya düşürüyor” dedi.

İki yılı aşkın süredir Ticari Faaliyet Endeksini ortaya koyduklarını belirten Çağlar, “Endeks, ekonominin nabzını çok net şekilde ölçen öncü bir gösterge. Özellikle kasımda gerçekleşen seçimlerin ardından ekonomik beklentilerde belirgin bir yükselme mevcuttu. Endeks üretim alanında; ocakta 46, martta 45,3, ticaret alanında; ocak'ta 40,4, martta 40,8 ve hizmet alanında; ocakta 51,1, martta 48,9. Genel Ticari Faaliyet Endeksimiz ise ocakta 43,3,martta 44,6. Mart itibarıyla beklentilerimiz son bir yılın en yüksek noktasına ulaşmış durumda ama istediğimiz düzeyde değil” ifadelerini kullandı.

AA

Yukarı

Business HT×