BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0021 % -0,04
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0022
% -0,04
1,0777
% -0,10
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez bankalarının silahları, kur savaşları için ne kadar güçlü?

Dünya yeni bir kur savaşına hazırlanıyor ancak son zamanlarda gelen örnekler müdahalelerin eskisine göre çok daha az etkili olabildiğini gösteriyor

Merkez bankalarının silahları kur savaşları için ne kadar güçlü?
BLOOMBERG NEWS 11 01 2016, 14:43

Dünya yeni bir kur savaşına hazırlanıyor ancak son zamanlarda gelen örnekler müdahalelerin eskisine göre çok daha az etkili olabildiğini gösteriyor.

Meksika'nın para birimini güçlendirme çabalarına rağmen peso rekor seviyeye düştü; Brezilya merkez bankası yetkililerinin son çalışması kur oynaklığını etkileyebildiklerine dair hiçbir kanıt olmadığını ortaya koydu; İsveç'in Riskbank'ın satışları ise kronada sürdürülebilir bir düşüşü sağlamaktan çok uzak

Çin'in para birimi yuanı devalüe etmesi, rekabetçi kalmak için kendi para birimlerini zayıflatmak  veya emtia fiyatlarındaki düşüşün vatandaşlarının alım gücü üzerinde yarattığı tahribatı azaltmak için güçlendirmek isteyen merkez bankaları için risklerin de büyümesine sebep oldu.

Standard Life Investments kur yatırım direktörü Ken Dickson, "Bireysel merkez bankalarının, özellikle küçük ve açık ekonomiye sahip olanlarının, kur oranları kısa vadeden daha uzun bir süre için etkileme kapasitesi olup olmadığına dair soru işaretleri var" dedi.

Örneğin İsveç'te Riksbank'ın müdahaleye hazır olduğunu söylediği 30 Aralık'tan bu yana krona euro karşısında yüzde 1'den fazla değer kaybetse de para birimi hala pek çok büyük para biriminden daha güçlü. Geçen sene de İsviçre frank üzerindeki tavan uygulamasını kaldırmıştı, ancak geçen sürede para birimi hala euro karşısında 1,20 sınırının yüzde 10 üzerinde.

Aslında gelişmiş ülkeler arasında ihracatı artırmak için yapılan kur müdahalelerinde bir azalma görülmüştü. Bugünlerde görülen müdahaleler Kolombiya ve Brezilya'da olduğu gibi daha çok para birimini güçlendirmeye yönelik olarak atılan adımlar. 

Harvard Üniversitesi Profesörü Jeffrey Frankel tarafından geçen yıl yayınlanan bir araştırma, müdahalelerin başarılı olabilmesi için sürpriz etkisinin ve koordinasyonunun kilit öneme sahip olduğunu ortaya koymuştu. 1985 Plaza Anlaşması'ndan bu yana müdahaleleri inceleyen çalışmaya göre, piyasaların söz konusu kuru ters tarafa götürmeye kararlı olması durumunda yapılan müdahaleler başarısız olmaya mahkum. 

Ancak tarihteki örneklere bakarsak ortak çalışma da başarı için tek başına yeterli olabilir. Japonya'da 2011 yılında yaşanan deprem ve tsunami felaketlerinden sonra yeni zayıflatmak için yapılan girişimler başarısız kalmış, para birimi sonraki iki ay içinde tüm büyük para birimleri karşısında yükselmişti. 

Daha da geçmişe gidersek, 1992 yılında İngiltere sterlinin Avrupa Döviz Kuru Mekanizması'ndan çıkmasına sebep olacak spekülatif hareketleri önleyememişti.

Commerzbank Kur Stratejisi Başkanı Ulrich Leuchtmann da, "Bu dönemlerde spekülatif piyasa baskısı merkez bankasının müdahale etme isteği ve potansiyelinden daha güçlü. Pound da bunun çok iyi bir örneğiydi" dedi.

Yukarı

Business HT×