BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Şimşek: Rusya-Türkiye ticaret hacmi 3,1 milyar dolar düşebilir

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 3,1 milyar dolar daralabileceğini söyledi

Şimşek: Rusya-Türkiye ticaret hacmi 3,1 milyar dolar düşebilir
AA 07 01 2016, 08:21

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Washington Ofisi'nin (SETA-DC) düzenlediği, "Insight Turkey: 5. Yıllık Konferansı - Türkiye'nin Dış Politikası" başlıklı programda konuştu.

Şimşek son dönemde gerilen Rusya-Türkiye ilişkileri ile ilgili olarak iki ülke arasındaki ticaret hacminin 3,1 milyar dolar düşebileceğini söyledi.

Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin iki ülke arasındaki gerilimden önce zaten düşmeye başladığı bilgisini veren Şimşek, iki ülkenin ticaret hacminin Rusya'nın kendi ekonomik sorunlarından ötürü yılda yüzde 30-40 azalma gösterdiğini anlattı. Şimşek, Rusya para birimin değer kaybetmesinin, Rusya'dan tatil için Türkiye'ye gelenlerin sayısında azalma yaşanmasının bundaki etkisine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer 2016 yılına bakarsanız, Rusya'nın önceden aldığı kararları göz önünde bulundurduğunuzda Rusya ile yaşanan bu çekişmenin sonucunda iki ülkenin ticaret hacminde yaklaşık 3,1 milyar dolarlık düşüş olabilir. Türkiye'nin gayrisafi yurt içi hasılası bu yıl 700-800 milyar dolara yakın. Dolayısıyla 3,1 milyar dolar, gayrisafi yurt içi hasılaya göre oldukça küçük. Bu nedenle Rusya'nın yaptırımlarının etkisi büyük ihtimalle pek az olacak."

Rusya'ya sattıkları ürünleri diğer ülkelere de rahatlıkla pazarlayabileceklerini söyleyen Şimşek, Rusya'nın talebinin ise başka bir ülkece kısa sürede karşılamasının imkansız olduğunun altını çizdi.

"İSRAİL İLİŞKİLERİ DOĞALGAZA İNDİRGENMEMELİ"

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirme çabalarından da söz eden Şimşek, "İlişkilerin düzeltilmesi doğrultusunda önemli bir ilerleme var. Nihayetinde bir anlaşmaya ulaşacağımızı ümit ediyoruz. Bunu başarmak Türkiye'nin çıkarlarına olduğu gibi uluslararası toplumun da çıkarlarına olacaktır" diye konuştu.

Şimşek, Türkiye-İsrail ilişkilerini düzeltme gayretlerinin Ankara ile Moskova arasında son dönemde ortaya çıkan sorunlar nedeniyle yürütüldüğü ifadesinin doğru olmayacağını, aslında bu çabaların daha öncesinde de sürdürüldüğünü söyledi.

Şimşek, meselenin sadece doğalgaz konusuna indirgenmesinin ise yanlış olacağını kaydetti.

Türkiye'nin enerji temini konusunda sadece bir ülkeye bağlı olamayacağına işaret ederek, enerjide tek ülkeye bağlılığın büyük bir risk yaratacağının altını çizen Şimşek, ne olursa olsun "çeşitliliğin" her zaman mantıklı olacağını vurguladı. Türkiye'nin Irak, Azerbaycan ve Türkmenistan gazıyla ilgili projelerini de hatırlatan Şimşek, "Açıkçası enerji, bölgesel stratejinin veya politikaların büyük bir bölümünü oluşturuyor. Biz enerji tedarik koridoru olduğumuz gibi büyük bir enerji tüketicisiyiz de" ifadesini kullandı.

Yukarı

Business HT×