BIST 100 10.276,88 % 0,67
USD/TRY 32,3391 % -0,12
EUR/TRY 34,8040 % 0,05
Piyasalar
10.276,88
% 0,67
32,3391
% -0,12
34,8040
% 0,05
1,0763
% 0,34
44,76
-0,51
2.301,74
% -0,09
82,96
% -0,85
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed'in faiz artışı sonrası Türkiye neden pozitif ayrışamadı?

Türkiye, küresel piyasaları sarsan satış dalgası içerisinde neden pozitif ayrışma sağlayamadı?

Türkiye neden pozitif ayrışmadı?
BUSINESSHT 05 01 2016, 15:41

Fed'in faiz artışı sonrasında belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla Türkiye'nin pozitif ayrışma yaşayacağına ilişkin genel bir beklenti söz konusuydu. Hükümet yetkilileri ve yerli-yabancı piyasa oyuncuları 2016'da Türkiye'nin daha pozitif bir atmosfere sahip olacağı yönündeki öngörülerini dile getirmişti. 

Fakat Çin piyasalarda yaşanan çöküş ve Suudi Arabistan-İran arasındaki gerilim sonrasında küresel piyasalarda görülen satış dalgası Türk varlıkları da etkiledi. Yılbaşı tatili öncesi son işlem günüde 2,91'in altına kadar gerileyen dolar kuru yeni yılın ikinci işlem gününde 2,99'un üzerine kadar geldi. Benzer etki BIST 100'de de yaşandı. Endeks 70 bin seviyesinin altına sarktı.

Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yılın son ayında aldığı kararın ve Türkiye'de enflasyon görünümünün pozitif ayrışmayı kısıtladığı görüşünde. 

Societe Generale stratejisti Roxana Hulea, Türkiye'de beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisinin ve Merkez Bankası'nın Aralık ayında aldığı kararın Türk varlıklarındaki satışı körüklediğini belirtti. Hulea, tatil dönüşü piyasalarda hacimlerin yükselmesi ile Merkez Bankası'nın kararına ilişkin tam tepkinin görüldüğünü de vurguladı.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert de hedeflemelerin üzerinde gelen enflasyon karşısında Merkez Bankası'nın pasif kalacağı beklentilerinin Türk Lirası açısından olumsuz olduğunu ifade etti. Cömert, "Artık biliyoruz ki TCMB’nin enflasyon hedeflemesinden kastı, büyümeye çok zarar vermeyecek bir faiz ortamında, hedeften daha yüksek bir enflasyonu hoş görmek. TCMB’nin sadeleştirme vaadinin aksine hala kafa karıştırıcı politikalar uygulaması ve artan enflasyona rağmen faiz koridorunun üst tarafında indirime gitme olasılığı TL açısından olumsuz. Bu gelişmeler nedeniyle, tüm kurumlar dünden bu yana TL ile ilgili olumsuz öneri veriyorlar. " değerlendirmesini yaptı. 

4 Ocak tarihli raporunda Morgan Stanley de Türk Lirası ile ilgili olumsuz bir beklenti içinde olduğunu açıkladı. Morgan Stanley analistleri de yükselen enflasyon rakamı ile birlikte Merkez Bankası'nın para politikasına ilişkin risklerin arttığına dikkat çekti. Bununla birlikte raporda artan bölgesel jeopolitik risklerin de Türk Lirası varlıkları baskıladığı vurgulandı. 

Suudi-Arabistan ile İran arasında Şii bir din adamının idamı sonrasında yaşanan gerginlik, diğer bölge ülkelerinin de İran ile diplomatik ilişkilerini sınırlandırmasıyla sonuçlandı. 

Türk varlıklarında pozitif ayrışmayı sınırlayan bu risklerle birlikte Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter'dan yaptığı açıklamada piyasalardaki aşağı yönlü hareket ile ilgili olarak Türkiye'ye özel bir hikayenin etkili olmadığına vurgu yaptı. Şimşek paylaşımında, "Türkiye spesifik olumsuz bir gelişme yok. Türkiye'nin makroekonomik temelleri sağlam. Ortalık yatışınca, Türkiye pozitif yönde ayrışır" ifadelerini kullandı. 

Yukarı

Business HT×