BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5858 % 0,06
EUR/TRY 35,0073 % 0,44
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5833
% 0,05
35,0062
% 0,44
1,0709
% 0,10
45,35
0,00
2.317,39
% 0,05
88,19
% 0,19
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Kara Pazartesi" sonrası Çin'de salı günü neler yaşandı?

Çin piyasasında 590 milyar dolarlık erime yaratan sert satış dalgasının ardından salı günü hangi gelişmeler yaşandı?

"Kara Pazartesi" sonrası Çin'de salı günü neler yaşandı?
BLOOMBERGNEWS 05 01 2016, 12:02

Dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin'de, imalatın daraldığını gösteren PMI verilerinin "ülke ekonomisinin yavaşlamaya devam ettiği" endişesi yaratmasıyla pazartesi günü rekor seviyede hisse senedi satışı gerçekleşti. Çin hisse senetlerinde dün yüzde 7'ye kadar çıkan düşüş, 590 milyar dolarlık erime yarattı ve 2016 yılının ilk işlem gününde borsa işlemlerinin durdurulmasına neden oldu. Bu satış dalgası, Asya, Avrupa ve Amerika'yı da etkiledi. Hisse senetlerinden elini çeken yatırımcılar altın ve ABD tahvilleri gibi risksiz varlıklara yöneldi. Asya piyasaları 1988'den bu yana en kötü yıl başlangıcını yapmış oldu.

Şiddetli dalgalanmlara karşı Çin hükümetinin ve piyasaların tepkisi salı günü şöyle şekillendi:

1. Merkez Bankası'ndan likidite desteği

Çin Merkez Bankası (PBOC), para piyasası oranlarının yükselmesi ve hisse senetlerindeki güçlü düşüşlerin ardından, Eylül ayından bu yana en büyük ters repo işlemini gerçekleştirerek finans sistemine likidite sağladı. PBOC, Salı günü, yedi gün vadeli ters repo işlemleri yoluyla yüzde 2,25 faiz ile piyasaya 130 milyar yuan (19,9 milyar dolar) sağladı.

Para otoritesi, 31 Aralık'taki son ihaleyi iptal etmiş ve ekonominin son 20 yılın en yavaş büyümesini göstermesinin beklendiği bir ortamda, borçlanma maliyetlerini düşürmek için altı ay boyunca piyasaya sağladığı likiditeyi durdurmuştu.

2. Hisse satış yasağı uzayabilir

Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklar, Çin'in altı ay süre ile uygulamaya koyduğu büyük hissedarlara hisse satış yasağının uzatılabileceğini kaydetti. Çin Menkul Kıymetler Düzenleyici Komisyonu'nun büyük yatırımcılara koyduğu hisse satış yasağının gelecek haftaki son tarihinin ötesine erteleyebileceğini belirtti.

Kaynaklar, 5 trilyon dolarlık erimeye neden olan satış dalgasının zirveye yaklaştığı Temmuz ayında uygulamaya koyulan büyük hissedarlara satış yasağının, satışları kısıtlamaya yönelik yeni kurallar getirilene kadar devam edeceğini belirtiyorlar. Kaynaklara göre, borsaya kote şirketler, bu gibi satışların durudrulmasında istekli olduklarına yönelik açıklamalar yapmaya cesaretlendiriliyor.

3. Hisse senedi piyasasına müdahale

Bloomberg'e konuşan ancak ismini vermek istemeyen kaynaklara göre, Çin, devlet kontrolündeki fonların hisse senedi alması ve menkul kıymetler düzenleyici kuruluşunun büyük yatırımcıların bu hafta sona erecek satış yasağının dışında tutulacağının işaretini vermesi ile birlikte sert düşüşler yaşayan hisse senedi piyasasına destek sağlamak için harekete geçti.

Çin Menkul Kıymetler Düzenleyici Komisyonu, borsalardan, sözel olarak, büyük hissedarlara altı ay süre ile satış yasağının getirildiği borsaya kote şirketlere, bu yasağın 8 Ocak'tan sonra da devam ettirileceğini bildirmesini istedi. CSI 300 Endeksi'nde dün işlemlerin durdurulmasına yol açan yüzde 7'lik düşüşün ardından hükümet fonlarının lokal hisse senetlerinde alım yaptı.

4. Sanayi metalleri fırladı

Sanayi metalleri, Çin'in finansal sisteme fon sağlayarak ve hisse senetlerini destekleyerek gergin durumdaki piyasaları yatıştırmaya çalışmasının ardından yükseldi.

Bakır yüzde 1,2 değer kazanırken, çinko yüzde 0,9, alüminyum yüzde 1,1 yükseldi. Altı sanayi metalini içeren Londra Metal Borsası (LME) Pazartesi günü 22 Eylül'den bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirmişti.

Yukarı

Business HT×