BIST 100 9.827,23 % 1,51
USD/TRY 34,7398 % 0,06
EUR/TRY 36,5325 % 0,15
Piyasalar
9.827,23
% 1,51
34,7397
% 0,06
36,5325
% 0,15
1,0506
% 0,08
41,06
-0,30
2.640,50
% 0,05
73,68
% 2,58
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Şirketler neden hisselerini geri alır, performansları nasıl etkilenir?

2015 yılında pek çok şirketten hisse geri alım haberleri geldi. Peki şirketleri hisselerini almaya iten ne?

Şirketler neden hisselerini geri alır, performansları nasıl etkilenir?
BUSINESSHT 04 01 2016, 16:16

Geride bıraktığımız 2015 yılında pek çok büyük şirketten arka arkaya hisse geri alım haberleri geldi.

Yurt dışında finansman politikası olarak yoğun bir şekilde kullanılan hisse geri alımları son yıllarda (özellikle 2009’da SPK tarafından yapılan bazı düzenleme değişikliklerinin de etkisiyle) Türkiye’deki şirketler tarafından sık sık başvurulan bir yöntem.

ŞİRKETLERİ HİSSE ALIMINA YÖNLENDİREN NE?

Fiyat memnuniyetsizliği

Uzmanlara göre pek çok farklı sebep var. Ancak Bunların başında da şirketlerin hisse fiyatlarından memnun olmaması geliyor. Fiyatların şirketin gerçek performansını yansıtmadığına karar veren yönetim kurulları hisseleri geri alarak fiyatların istenilen seviyeye yaklaşmasını sağlamak isteyebilir.

Global Menkul değerler Stratejisti Gökhan Uskuay, "Şirketler kendi hisse değerlerinin çok düşük olduğu durumlarda hisse alım programı açıklarlar" diyor.

Oynaklık önlemi

Ayrıca oynaklık dönemlerinde de hisse geri alımı bir önlem olarak kullanılabiliyor. Geri alımlar, fiyatlardaki dalgalanmaları azaltma yönünde imkan sağlayabiliyor.

“Hisselerde özellikle sert düşüşler ve aşağı yönlü volatilite görülmesi durumunda da şirketler geri alıma gidebiliyor” diyen Deniz Yatırım analisti Alper Akalın da 2014 yılında Mutlu Akü ve TEB gibi halka açıklık oranı düşük şirketlerin hisse alımlarıyla borsadan tamamen çıkmayı tercih ettiğini hatırlattı.

Prestij

Uskuay da büyük şirketlerin alımlarının ise daha çok prestij amaçlı olduğunu belirtti ve “Asıl amaç hissenin ucuz kaldığı ve yerli/yabancı yatırımcıya hissenin arkasında durduğu güvenini oluşturmaktır” dedi.

Analist, “Şirketin hissesini kredi teminatı olarak vermesi durumunda şirketin piyasa değerinin düşmesi, şirketin ek teminat bulmasına da yol açabilir yada kredi erişimini ve maliyetini olumsuz yönde etkileyebilecektir” dedi.

PEKİ HİSSELER NASIL ETKİLENİYOR?

Akalın’a göre her durumda beklenti olumlu etki görülmesi.

Akalın, “Geri alımdan önce hissede sert düşüş olması durumunda yönetimin hisselerini alma karar kararı ‘Ben şirketin operasyonlarını biliyorum, güveniyorum’ mesajı vereceğinden yatırımcıya da güven veriyor. Alıcı olarak girmesi de talebin artmasıyla ayrıca fiyatları yukarı çekiyor” dedi.

Geri alımların kısa vadede de uzun vadede olumlu olmasının beklendiğini belirten Akalın, Sabancı Holding’in 2011’de başladığı geri alım sürecinde 8 liradan aldığı hisseleri 2013 yılında 12 liradan sattığını hatırlattı.

Uskuay’a göre ise hisse performansı etkileyecek en önemli unsur ortak alımların sermayeye oranı ve amacı. Yaratacağı etki buna göre değişebilir.

Amacın hissenin daha fazla düşmesini engellemek olması durumunda hisse alımlarının fiyatları stabilize etmek amacıyla gerçekleştirildiğine dikkat çeken analist, “Burada belli bir fiyat aralığında gelen satışlar karşılanır ve fiyata etkisi olmaz” dedi.

Sabancı Holding’in bağlı ortaklığı Exsa’nın daha önce de alım gerçekleştirdiğini hatırlatan Uskuay, o zaman sadece arz fazlasını karşılandığını, böylelikle endekse göre göreceli olarak daha iyi bir performans oluştuğunu söyledi.

Analiste göre, performansta belirleyici olan bir diğer kriter de alım süresi. Uskuay, “Mesela Akfen Holding son 5 yıldır ortak alımı gerçekleştiriyor. Halka açıklık oranı kalmadı yani burada amaç arz fazlasını karşılamak değil belli bir piyasa değeri doğrultusunda hisse fiyatını yükseltmek. Uzun süreli ortak alımlarda likidite ve halka açıklık oranı azaldığı için hisse fiyatının yükselmemesi kaçınılmazdır” dedi.

2015’TE HİSSE GERİ ALIMI AÇIKLAYAN BAZI ŞİRKETLER

Sabancı Holding

Bu sene Sabancı ailesinin şirketlerde yaptığı hisse satışlarıyla gündeme gelen Sabancı Holding, 29 Aralık’ta 40 milyon lota kadar hisse geri alım kararı aldığını açıkladı. 

Şirket, hisse fiyatlarının Sabancı Holding faaliyetlerinin gerçek performansını yansıtmadığı düşüncesinden hareketle; hisselerin EXSA Export tarafından borsadan satın alınmasına karar verdiğini söyledi.

Haberin ardından hisseleri yüzde 4 yükselen holding bugün sert satışlarla sarsıldı ve yüzde 13’ün üzerinde düştükten sonra günü yüzde 3,9 kayıpla tamamladı.

Akfen

Akfen Holding yılbaşından bu yana belirli aralıklarla hisselerini geri alıyor.

Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın geçen hafta yaptığı açıklamada, “Son dört senedir SPK düzenlemeleri çerçevesinde hisse geri alım programı uyguladık. Çünkü hisselerimizin fiyatının beklendiği gibi seyretmediğini gördük. Halbuki biz yeni yatırımlar yapıyorduk ve yeni varlıklar almıştık. Baktık ki yatırımcı fiyatı biraz daha aşağı düşürdü; bunu böyle görünce şirketimizi en iyi tanıyan biz olduğumuz için bu şirketin değeri bu değildir dedik ve geri alıma başladık” demişti.

İş Bankası

Sabancı’dan üç gün önce bir hisse alım haberi de İş Bankası’ndan geldi. Banka, borsada işlem gören ortaklıklarından hisse alımı için yönetim kurulunu görevlendirdiğini duyurdu.

Haberle beraber İş Bankası’nın borsada işlem gören şirketlerin hisseleri yükselişe geçti. Şişecam yüzde 3,2; TSKB yüzde 1,4; Anadolu Hayat Emeklilik yüzde 2,4; İş Finansal Kiralama yüzde 4,1; İş Gayrimenkul yüzde 3,1; İş Yatırım Menkul Değerler yüzde 5 yükseldi.

Turkcell

Turkcell ise Ağustos ayında “Dünyadaki ekonomik türbülansın ve Türkiye sermaye piyasalarına olası yansımalarının şirketin hisse değeri üzerinde oluşturabileceği potansiyel yakın ve ciddi bir kayıptan kaçınmak” için hisselerinin yüzde 10’una kadar olan kısmını alacağını söylemişti. Açıklamanın geldiği 26 Ağustos’tan bu yana şirket hisselerinde kayıplar yüzde 10’a yakın.

Bantaş Bandırma

Mayıs ayında halka açılan ambalaj şirketi Bantaş Bandırma da 12 Kasım’da şirketin ödenmiş sermayesinin yüzde 10’unu aşmayacak şekilde hisse geri alımı yapacağını duyurdu. 24 Kasım’da yaptığı Genel Kurul toplantısı sonrası da programın 2,15 milyon lira limitli olacağını açıkladı. 12 Kasım-2 Aralık arası dönemde yüzde 8 yükselen hisseler daha sonra hızla düşüşe geçti. 2 Kasım’dan bugüne yüzde 11,5 düşüşte.

Emlak Konut

Türkiye’nin en büyük emlak şirketi Emlak Konut 7 Ekim’le 31 Aralık arası 259,929,138 hissesini geri alacağını açıklamıştı.

2 Ekim’de gelen haberin ardından hızla yükselen hisseler 4 Kasım’a kadar yüzde 27 değer kazandı. Ancak daha sonraki süreçte kazançlarının hemen hemen hepsini geri verdi.

Bimeks

Bimeks de hisse fiyatlarının gerçek performansını yansıtmadığı gerekçesiyle Eylül’de geri alım programı başlattı. Şirket hisseleri açıklamanın geldiği 2 Eylül’de yüzde 8 yükseldi, ancak o günden bu yana kayıplar yüzde 17’ye ulaşmış durumda.

Yukarı

Business HT×