BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3654 % 0,07
EUR/TRY 35,1360 % 0,34
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3654
% 0,07
35,1360
% 0,34
1,0791
% 0,03
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kurtulmuş'tan faiz kararı değerlendirmesi

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bugünkü faiz kararının beklenmesi gereken bir karar olduğunu, faiz artırımını gerektirecek herhangi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi

Kurtulmuş'tan faiz kararı değerlendirmesi
AA 22 12 2015, 20:33

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, A Haber televizyonunda katıldığı canlı yayında Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi.

Kurtulmuş Türkiye ekonomisinin genel gidişatıyla ilgili meseleyi yanlış yaparak sadece Merkez Bankası'nın faiz indirme veya artırma kararına bağlamayı doğru bulmadığını aktardı.

Genel şartları içinde yapılması gereken şeyin Türkiye ekonomisini reel olarak güçlendirmek olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "FED'in faiz açıklaması dünyadaki ekonomik dalgalanmalara ne kadar yön verdi. Bundan sonra da FED'den de çok astronomik bir faiz artırımı gelmediği için buradaki beklenti de dengeli olarak karşılandı. Bunlar etkiler mi ekonomiyi? Etkiler. Ancak bir ekonomiyi bundan daha çok etkileyecek olan şey esas kendi reel gücüdür" diye konuştu.

"Faizin artmasından dolayı istifade edecek çevreler var"

Türkiye'nin kendi reel gücünü artıracak tedbirleri almasını başında beri savunduklarını vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bunun için de ekonomideki bu dönüşüm programları önemlidir. Bu reform paketinin içindeki temel meselede Türkiye'nin üretken gücünü artıracak adımların atılması için destek olmaktır. Yüksek teknoloji ürünlerini desteklemektir..Bu anlamda Türkiye'nin esas tercihi doğrudur. Makro istikrarı önemseyerek mikro başarıları sağlayacak bir istikamette yolumuza devam etmektir. Bunlar teknik meselelerdir. Zaman gelir sizin bu anlamda faiz kararınız ekonomi üzerine etkili olabilir ama sonuçta bütün ekonominin üzerindeki etkiyi getirip bir tek karara bağlamayı son derece yanlış bulurum. Tabii ki faizin artmasından dolayı istifade edecek çevreler var. Bunlar isterler ki sürekli artsın. Reel ekonomiyi savunmak isteyenler de çok doğal olarak faiz oranlarının yüksekliğinden şikayet ederler. Herhangi bir ülkede de aynı şey olur.

Faiz oranlarının üreticiler bakımından iç piyasa bakımından katlanılabilir bir oranda yani mümkün olan en düşük oranlarda seyretmesi de reel ekonomiyi savunanlar bakımından olmazsa olmazdır. Bu normal bir durumdur. Bu kararı ben normal karşılıyorum. Yani beklenmesi gereken bir karardı. Dolayısıyla faiz artırımını gerektirecek herhangi bir durum Türkiye'nin iç dengeler bakımından söz konusu değildi. Bu konuda doğru bir yaklaşım, normal bir durum olarak görüyorum."



Yukarı

Business HT×