BIST 100 9.654,37 % 1,36
USD/TRY 32,5935 % 0,20
EUR/TRY 34,8453 % 0,46
Piyasalar
9.654,37
% 1,36
32,5935
% 0,20
34,8453
% 0,46
1,0666
% 0,22
45,44
-0,05
2.378,43
% -0,03
86,49
% -0,72
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'Fed'in olumsuz etkisini bertaraf etmek için bankacılık regülasyonları gevşeyebilir'

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Fed'in olumsuz etkisini bertaraf etmek için sektöre getirilen yüklerde gevşeme için somut sinyaller aldıklarını ifade etti

'Fed'in olumsuz etkisini bertaraf etmek için bankacılık regülasyonları gevşeyebilir'
22 12 2015, 13:23

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Fed'in faiz artışının olumsuz yansımaları ile Basel III'den gelecek negatif etkilerin telafi edilmesi için, daha önce cari açığı düşürmek için alınan makro ihtiyati önlemlerde gevşeme olmasının şart olduğunu belirterek, ekonomi yönetiminden bunun ilk sinyallerinin verildiğini söyledi.

Fed'in yaklaşık 10 yıl aradan sonra geçen hafta gerçekleştirdiği ilk faiz artırımının ardından, TCMB'nin de bugünkü toplantısında politika faizini artırması bekleniyor. Faiz artırımının da bankalara maliyet artırıcı yansıması bekleniyor.

Aydın, Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide, "Fed faiz artışından gelecek yükün bir bölümü, geçmişte alınan bazı ek yükler ortadan kaldırılırsa giderilebilir. Yani bu etkinin nötralize edilme şansı var. Türkiye bu konuda ciddi bir esnekliğe sahip" dedi ve ekledi:

"Mesela risk ağırlıkları ya da zorunlu karşılıklar gibi alanlarda farklı düzenlemeler yapabilir. Yani, makro ihtiyati tedbirlerin biraz gevşemesinden bahsediyoruz. Buna dair de daha somut sinyaller alıyoruz, büyük olasılıkla çok yakında olumlu gelişmeler olacaktır."

Aydın, düzenleme otoritesinin ve Merkez Bankası'nın dışsal faktörlerden dolayı bankalara gelebilecek sıkıntıları bertaraf edecek önlemler alınması yönünde hazırlık yaptıklarını kaydetti.

Son yıllarda cari açığı düşürmek için tüketimi sınırlamaya dönük artan regülasyonlar, sektör düzenlemeleri, kredilere getirilen kısıtlamaların da etkisiyle bankacılık sektörünün kârı baskılanmış, özkaynak kârlılığı gerilemiş, sermaye yeterlilik rasyosu da aşağı gelmişti.

Son beş yılda ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerle bankacılık sektörüne gelen ek yükün 35 milyar lira düzeyinde olduğunu ifade eden Aydın, "Bunun kredi karşılığı 280 milyar lira daha az kredi demek. Yani bu süre içinde bu önlemler getirilmeseydi biz 280 milyar lira daha çok kredi verme imkanı bulabilirdik." dedi.

Sözkonusu 35 milyar liralık ek yükün gelmemesi durumunda sektörün sermaye yeterlilik rasyosunun da yüzde 17 olacağını ifade eden Aydın, "Ancak şu anki seviye olan yüzde 15 de küçümsenmeyecek bir rakam. Ama önlemlerde herhangi bir gevşeme olmazsa Mart'ta uygulanacak Basel III ile bu oran yüzde 13'e iner ki bu da eşik noktaya yakındır. Bunu da çok arzu ettiğimiz söylenemez" diye konuştu. 

ULUSLARARASI NORMLARIN ÜZERİNDE REGÜLASYONLAR UYGULANIYOR

Türk bankalarının, rekabet ettiği diğer ulusların bankalarına uygulanmayan kural ve regülasyonlara maruz kaldığını belirten Aydın, "Bu da bizi rekabette ve yarışmada dezavantajlı hale getiriyor. Türkiye'de bankacılık yapmayı pahalılaştıracak önlemlerden kaçınılmasını ve Türk bankacılık sektörüne talebin devam etmesini istiyoruz" diye konuştu.

Sektörde büyümenin daha yüksek hızda olduğu dönemlerde alınmış bir takım önlemlerin, uluslararası kuralların dışındaki önlemler olduğunun altını çizen Aydın, bu uygulamaların kaldırılırsa sektörün uluslararası düzenlemeye yakınsak hale geleceğini ifade etti.

Türkiye'nin yüzde 5 büyümesi için banka kredilerinin yüzde 15 büyümesi gerektiğini belirten Aydın, bunu etkileyecek yeni ek düzenlemelerden kaçınılmasının sektörün lehine olacağını kaydederek, sektöre yeni yük getirilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

 

Yukarı

Business HT×