BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed'in 7 yıllık sıfır faiz dönemi sona erdi

ABD Merkez Bankası, yaklaşık 10 yıl sonra düşük faiz dönemini sonlandıracak ilk adımı atarak faiz artırdı

Fed'in 7 yıllık sıfır faiz dönemi sona erdi
BLOOMBERGHT 16 12 2015, 23:10

2008 krizi sonrasında faizi yüzde 0-0,25 aralığına kadar çeken Fed, yaklaşık 10 yıl aradan sonra ilk kez faiz artırdı. Faizlerde 25 puanlık artışa giden ABD Merkez Bankası önümüzdeki dönemde görülecek artışların "kademeli" olcağını vurguladı.

Fed Başkanı Janet Yellen, Aralık ayı başında yaptığı konuşmada Ekim toplantısından bu yana gelen ekonomik verilerin işgücü piyasasındaki iyileşmenin süreceğine yönelik beklentilerle uyum gösterdiğini ve Aralık'ta faiz artışının canlı bir ihtimal olduğunu belirtmişti.  

Yellen bugün yaptığı açıklamada da artışın çok fazla ertelenmesinin ani sıkılaşma riski yaratacağını ve adımın olası bir resesyonu önlemek için atıldığını söyledi.

İlk faiz artırımının önemini abartmamak gerektiğini ve para politikasının hala genişlemeci olmayı sürdüreceğini belirten Yellen, "Ekonomiyi yakından izliyor olacağız. Bir sonraki artış için hem enflasyon hem de işgücü piyasa verilerine bakacağız" dedi.

Piyasaların büyük oranda beklenen artırıma ilk tepkisi sınırlı olurken, gözler karar sonrası gelen açıklamalardan çıkan mesajlardaydı. 

En çok merak edilen noktalardan biri, Fed'in önümüzdeki dönemde izleyeceği faiz artışı patikasının nasıl olacağı açısından belirleyici olacağı düşünülen "nokta grafiği"ydi. Ve sürpriz bir şekilde Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin faiz artışı beklentilerini içeren grafiğe göre, 2016 ortalama faiz beklentisi de Eylül ayındaki gibi yüzde 1,4'te sabit kaldı.

Yani üyeler Eylül ayında olduğu gibi, ayrı ayrı yaptıkları tahminlerde, gösterge faizin 2016 sonunda yaklaşık yüzde 1,375 seviyesinde olacağı öngörüsünde bulundu.  17 Fed yetkilisinin tahminlerinin medyanına dayanarak, bu durum aynı zamanda gelecek yıl dört faiz artırımı yapılacağı beklentilerine işaret ediyor. 

KADEMELİ ARTIŞ VURGUSU

Fed'in önümüzdeki dönemde ne kadar güvercin olacağına dair önemli bir başka işaret ise "kademeli" sözcüğünün ne kadar vurgulandığıydı. Hem karar metninde hem de Yellen'ın basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamalarda "kademeli" sözcüğünün sık sık altı çizildi.

Bununla beraber bundan sonraki artışların verilere bağlı olacağına ve özellikle enflasyonda henüz beklenen toparlanmanın görülmediğine de dikkat çekildi.

Washington'daki 2 günlük toplantı sonrasında FOMC'den yapılan açıklamada, "Komite, ekonomik koşulların yalnızca kademeli artışa izin verecek ölçüde gelişmesini bekliyor" ifadesine yer verildi.

"Komite, istihdam piyasası koşullarında bu yıl kaydadeğer iyileşme olduğu, enflasyonun da orta vadede yüzde 2'lik hedefe doğru yükseleceği görüşünde" diyen Fed, ABD ekonomisine ilişkin genel olarak olumlu değerlendirmelerde bulundu ve büyümenin ılımlı hızda olduğuna dikkat çekti. 

Ayrıca banka para politikasının faiz artışından sonra hala genişlemeci olduğunu, böylece istihdam piyasası koşullarında daha fazla iyileşme ve enflasyonda yüzde 2 hedefine dönüşü destekleyici olduğunu bildirdi. Enflasyon konusundaki değerlendirmesinde banka, "Enerji ve ithalat kaynaklı geçici etkiler ortadan kalktığında enflasyon yüzde 2'ye ulaşır" ifadesine yer verdi.  

Yukarı

Business HT×