BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5250 % -0,13
EUR/TRY 34,9691 % 0,33
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5252
% -0,13
34,9691
% 0,33
1,0730
% 0,29
44,89
-0,46
2.332,19
% 0,69
89,25
% 1,40
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Sanayi Bakanı: Orta gelir tuzağından kurtulmalıyız

Sanayi Bakanı Işık, hükümet olarak en önemli önceliklerinin, Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkmasını sağlayacak yapısal reformları gerçekleştirmek olduğunu söyledi

Sanayi Bakanı: Orta gelir tuzağından kurtulmalıyız
AA 13 12 2015, 15:59
 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ankara'da Bilkent Otel'de yapılan Ar-Ge Reform Paketi Hazırlık Çalıştayı'na katıldı. 
 
Çalıştay'da konuşan Işık, hükümet olarak en önemli önceliklerinin, Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkmasını sağlayacak yapısal reformları ve adımları atmak olduğunu söyledi. "Nitelikli üretimi artırma noktasında en büyük sorumluluk bizim üzerimizde" diyen Işık, "Biz de bu anlayışla bugüne kadar verdiğimiz tüm desteklerin etki analizleri yapmaya başladık" diye konuştu. 
 
Işık, bütçe görüşmelerinin ardından ele alınmasını arzu ettikleri ilk paketin Ar-Ge reform paketi olduğuna dikkati çekerek, bu kapsam da söz konusu çalıştayın önemine işaret etti.
 
Reform paketinde yer almasını planladıkları çalışmalara ilişkin bilgiler veren Işık, "Tekno girişim sermaye desteğinin 150 bin liraya çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu da bakanlık bünyesinden TÜBİTAK bünyesine aktarmak istiyoruz. Bakanlığımızın yürüttüğü 4 programı da TÜBİTAK ve KOSGEB'e devretmeyi planlıyoruz, son aşamaya geldik. Biz daha çok programların etki analizlerine odaklanmış olacağız" ifadesini kullandı.
 
Ar-Ge merkezlerinde çalışan temel bilimler mezunlarına ilave destek vererek, bu alandaki istihdam sorununu aşmayı hedeflediklerini anlatan Işık, şunları kaydetti:
 
"Temel bilimlerin en çok tercih edilen alanlar arasında yer almaması durumunda bilim ve teknolojide kalıcı başarıların elde edilemez. Bu alandan mezun olanların kamuda öncelikli çalışmaları için adımlar atıyoruz. Ar-Ge projesi yapan akademisyenlerin elde ettiği gelirin gelir vergisinden tamamen muaf olmasını istiyoruz. Bir de döner sermaye kesintilerini minimize etmeyi planlıyoruz. Projelerin değerlendirme sürecinde yer alan öğretim görevlilerinin ücretlerini artırmaya arzuluyoruz."
 
Işık, yazılımın da bir sanayi faaliyeti olarak değerlendirilmesi hususunda çalışmalar yaptıklarını belirterek, ayrıca üretim reform paketi üzerinde durduklarını bildirdi.
 
Patent kanunun çıkması için önemli adımlar attıklarına da değinen Işık, "Ayrıca, yenilikçi girişimcilerin projelerini destekleyecek bir fon kurulması için çalışmalarımız sürüyor. Araştırma projelerinde yabancı uzman çalıştırmayı kolaylaştıracak düzenlemeyi de inşallah bu dönemde hayata geçiririz" diye konuştu. 
Yukarı

Business HT×