BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4829 % -0,26
EUR/TRY 34,9163 % 0,18
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4829
% -0,26
34,9163
% 0,18
1,0727
% 0,27
44,89
-0,46
2.333,12
% 0,73
89,08
% 1,20
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bireysel emekliliğe devlet desteği döneminin sonu mu geliyor?

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in BES ile ilgili açıklamaları kafalarda soru işaretleri yarattı

Bireysel emekliliğe devlet desteği döneminin sonu mu geliyor?
SELÇUK OKTAY 08 12 2015, 11:59

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in bireysel emeklilik sistemine verilen devlet desteği ile ilgili yaptığı açıklamalar, bu desteğin geleceği ile ilgili soru işaretleri yarattı. 

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği'nin düzenlediği toplantıda konuşan Şimşek, "BES büyük başarı hikayesi ve bu devam edecek. Birtakım öneriler var bunları çalışıyoruz. Ama şunu da bilin yüzde 25'lik destek bütçede çok önemli bir kaleme ulaşmaya başladı. Belki 2016 yılında 3-3.5 milyar liralık ilave bir yük demek. Bu bir çok bakanlığın bütçesinden kat kat daha yüksek bir rakama tekabül ediyor. Onun için beklentilerin bu çerçevede oluşturulması lazım" ifadelerini kullanmıştı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, profesyonel portföy yönetim şirketlerinden de beklentiler olduğuna değinirken, "Biz piyasayı yakından gözetliyoruz ve önümüzdeki dönemde de gerekirse düzenleme yapılır. Bizim portföy yönetim şirketlerinin de daha verimli daha düşük ücretlerle bu hizmetleri vermesi gerekiyor" demişti.

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş da BES'e verilen devlet desteğinin oldukça cömert olduğunu söyledi. 

Bu açıklamalar BES'e verilen devlet desteğinin kaldırılmasının ya da sınırlandırılmasının gündemde olup olmadığı ile ilgili soru işaretleri yarattı. 

Ancak BES sektörünü takip eden analistler sektöre verilen devlet desteğinin kaldırılacağını ya da kısıtlanacağını düşünmediklerini belirtti.    

İş Yatırım analisti Kutluğ Doğanay, desteğin kaldırılması ya da kısıtlanması konusunda bir çalıştay düzenlendiğini duymadığını, kamunun desteği kaldırmaktansa sistemden çıkışları zorlaştırabileceğini söyledi. Doğanay, "Devletin verdiği destek nakdi gibi görünse de, sisteme giren devlet teşvikleri yine devletin borçlanma araçlarına gidiyor. Kısacası devlet bir cebinden alıp diğerine koyuyor gibi. Sistem büyüdükçe devletin verdiği destek artıyor. Biz de bunun sürdürülebilir olmadığını düşünüyoruz. Ama bugünden yarına bir değişiklik olacağını düşünmüyoruz. Burada sistemden çıkışa yönelik zorlaştırıcı düzenlemeler yapılabilir" değerlendirmesini yaptı. 

Şeker Yatırım analisti Övünç Gürsoy da görüştüğü sektör temsilcilerinin devlet desteğinde kısıtlamaya gidilmeyeceği görüşünde olduğunun altını çizdi. Gürsoy, asgari ücrette yaşanması beklenen artış dolayısıyla bu konunun tekrar gündeme geldiğini fakat BES'e verilen destekte şu aşamada kısıtlanmaya gidilmeyeceğini düşündüğünü söyledi. Bununla birlikte Gürsoy, 5-6 yıl sonra bu desteğin azaltılmasının gündeme gelebileceğini de ifade etti. 

Emeklilik Gözetim Sistemi'nin verilerine göre 27 Kasım 2015 itibariyle sisteme katılanların fon tutarı 42 milyar TL'ye ulaştı. Devlet katkısı fon tutarı ise 4,66 milyar TL oldu.

Halihazırda devlet bireysel emeklilik sistemine yatırılan her 100 TL için belli şartlar ve sınırlar altında 25 TL'lik katkı sağlıyor. 

Yukarı

Business HT×