BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4118 % 0,21
EUR/TRY 35,0617 % 0,13
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4118
% 0,21
35,0617
% 0,13
1,0788
% 0,00
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yabancı yatırımcı Türkiye hakkında ne düşünüyor?

Garanti Yatırım geçen hafta Londra'da gerçekleştirdiği roadshowda yabancı yatırımcı algısına dair edindiği gözlemleri paylaştı

Yabancı yatırımcı Türkiye hakkında ne düşünüyor?
BUSINESSHT 07 12 2015, 17:41

Yabancıların Türk varlıklarında çıkışının rekor seviyeye ulaşmasıyla, yatırımcıların Türkiye algısına dair endişeler de büyüyor.

En son bu hafta açıklanan verilere göre, Kasım ayında 1,4 milyar dolar Türk varlığı satan yabancı yatırımcıların 2015'teki toplam varlık satışı 7,6 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştı. 

Geçen hafta boyunca Londra'da bulunan Garanti Yatırım analistleri de görüştükleri yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisine ve son gelişmelere dair görüşlerini aktaran bir not paylaştı.

Bankanın baş ekonomisi Gizem Öztok Altınsaç tarafından paylaşılan nota göre, yatırımcılarda ortak bir algı oluşmamış. Altınsaç, "Hem beklentilerin hem de pozisyonlanmanın çeşitlendiğini görüyoruz" diyor.

İşte analistin paylaştığı nottan öne çıkan gözlemler:

*Yatırımcıların bir kısmı son yaşanan gelişmelerde longda yakalanırken, bir kısmı da ilerleyen dönemde alım fırsatları için nelerin katalizör olabileceğini anlamaya çalışıyor. Türkiye’yi şu anda ucuz bulan ve fırsat oluştuğunda alım için bekleyenler olduğunu da görüyoruz.

*Bir kısım yatırımcılar ise, artan jeopolitik risklerden dolayı olumsuz ve Türkiye’yi çok tercih etmiyorlar.

*Toplantılarda en çok konuşulan konu, Suriye’deki gelişmeler ve Rusya ve ekonomik maliyetleri olurken, artık TCMB ve bağımsızlık gibi konuların daha az konuşulduğunu gördük. 

*Tüm toplantılarda konsensüs sağlanan tek konu, Türkiye’nin ekonomi tarafında artık çok fazla hata yapma lüksünün kalmayışı. Reform beklentisi var fakat ne kadar ikna edici olacağı tartışılıyor.

*En çok konuşulan diğer bir konu da enerjiye dair gelişmeler. Özellikle geçtiğimiz hafta hem Azerbaycan (TANAP) hem de Katar ile varılan mutabakatlar da takip ediliyordu.

*Enflasyon tarafında, asgari ücrete yapılacak olan yüzde 30’luk zam ve bunun yaratacağı etki bir miktar endişe yaratıyor.

*Enflasyonun yüzde 7-7,5’u kırması yatırımcılar tarafından da çok olası bulunmuyor. TCMB’nin ise sadeleşmeye gideceği, ortodoks politikalara geri dönmesi gibi beklentilerde ortak görüş var. Bu da aslında ilerleyen vadede para politikası kredibilitesini artırabilecek olumlu bir gelişme olacaktır.

*Uzun süredir ilk defa yabancı yatırımcılar tarafında yeniden Maliye Politikalarının konuşulmaya başlandığını gördük. 24 milyar TL’lik teşvik paketinin bütçede risk yaratıp yaratmayacağı yönünde tartışmalar var

*Politika tarafında 2,5 yıldır süren belirsizliğin yerini jeopolitik gelişmelere bıraktığı çokça ifade edildi.

*Neredeyse tüm yatırımcılar yeni kabinenin piyasa dostu olduğu görüşünde.

*Global tarafta ise yine karmaşık görüşler mevcut. Aralıktaki FED faiz artırımının ardından bir kısım yatırımcılar FED’in beklemede kalacağını ve bunun EM’lere destek olmasını beklerken, bir kısmı da FED’in ikinci faiz artırımında çok da gecikmeyeceğini ve genel EM’ler için çok da destekleyici bir hava olmayacağı görüşünde.

Yine de çoğunluk verim eğrisinin yataya yakın tutulmasını bunun da finansman maliyetlerini çok da değiştirmeyeceği, finansal koşullar açısından önemli bir sıkılaştırma olmayacağı görüşünde. Temelde bu görüş yüksek borçluluk oranları olan gelişen ekonomiler açısından destekleyici. 

Yukarı

Business HT×