BIST 100 9.805,74 % 0,86
USD/TRY 32,5161 % -0,16
EUR/TRY 34,9605 % 0,31
Piyasalar
9.806,92
% 0,87
32,5155
% -0,16
34,9600
% 0,31
1,0724
% 0,23
44,84
-0,51
2.328,38
% 0,53
88,14
% 0,14
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Tarım Bakanı: Rusya ergen davranıştan çıkmalı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Rusya'yla yaşanan krizle ilgili olarak Rusya'nın ergen davranıştan çıkması gerektiğini söyleyerek aksi takdirde iki ülkenin de zarar göreceğini belirtti.

Tarım Bakanı: Rusya ergen davranıştan çıkmalı
AA 06 12 2015, 19:38

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 24 TV'de katıldığı bir programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Çelik, Suriye sınırında bir Rus uçağının düşürülmesi ardından Rusya'nın Türkiye'yel ekonomik ilişkilerinde bir dizi yasaklamalara gitmesiyle ilgili olarak  "Rusya'nın ergen davranıştan çıkması gerekiyor artık. Olgun bir devlet, köklü bir devlet davranışına mutlaka geçmesi gerekiyor. Aksi takdirde karşılıklı ülkelerin zararı söz konusu olacak" dedi. 

Yaş sebze ve meyve gibi tarımsal ürünlerin ihracatıyla ilgili yılbaşından itibaren oluşacak herhangi bir sıkıntılı duruma yönelik, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında değerlendirmeler yaptıklarına işaret eden Çelik, alternatif piyasalar aradıklarını söyledi. 

"RUS ÇİFTÇİSİ DAHA BÜYÜK ZARAR GÖRECEK"

Rusya'dan bir milyon ton üzerinde buğday satın alındığını söyleyen Çelik, bunun durmasıyla faturanın Rus çiftçisine kesileceğini ifade etti. Çelik, "Türkiye'nin ithal ettiği ürünlere baktığınız zaman başta buğday olmak üzere çok farklı piyasalardan temin etme imkanı var" dedi. 

Türkiye'nin Rusya'ya 1 milyar 270 milyon dolarlık ihracatının olduğunu ifade eden Çelik, şunları söyledi:

"Rusya'dan ithal ettiğimiz tarımsal ürünler ise bu yıl itibarıyla 3 milyarı geçiyor. Onun için ben sorulduğu zaman söyledim; yani bu olay uçak düşürme olayıdır. Burada Türk çiftçisini ve Rus çiftçisini üzecek kararlar almanın, bunun neticesi ne Rus çiftçisinin bir kabahati var bu işte, yani sınır ihlalini Rus çiftçisi yapmadı, uçak düşürme işini Türk çiftçisi yapmadı. Olay başka bir askeri boyutuyla bir olay. Bu boyutuyla çok kolay çözülmesi gerekirken getirip bunun faturasını çiftçilere getirmek. Bu mesele kendi bünyesinde değerlendirilmeden, diplomatik çalışmalar yapılmadan olayın çiftçilere döndürülmesi, toplumların en emektar kesimine okların çevrilmesi doğru olmamıştır." 

"CİDDİ SIKINTI BEKLEMİYORUZ"

Yaş sebze ve meyve ihracatının da 764 milyon dolar civarında olduğunu söyleyen Bakan, "Şimdi burada ilk etapta açıkladıkları bazı ürünler var. Bazı ürünlere 1 Ocak 2016'dan itibaren yasak koyacaklarını ifade ediyorlar. Şu an itibarıyla Rusya limanlarına veya gümrüklerine giden ürünlerle ilgili kısa bir bekleme dönemi vardı ama daha sonra alınmaya başlandı. 160 tonluk cüzi bir miktarın geri gelmesi söz konusu oldu. Dolayısıyla şu an itibarıyla ay sonuna kadar yaptıkları açıklamaya göre ciddi bir sıkıntı beklemiyoruz ama inanıyorum ki diplomasi bu arada devreye girer ve hiç hak etmeyen çiftçi kesimine böyle bir bedel ödetilemez" diye konuştu.



Yukarı

Business HT×