BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,8833 % 0,06
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,8833
% 0,06
1,0703
% 0,01
45,35
-0,09
2.322,99
% 0,04
88,42
% 1,63
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Faizsiz bankacılıkta koordinasyon dönemi başlıyor

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "faizsiz bankacılık" olarak bilinen katılım bankacılığında koordinasyon mekanizmasının hayata geçirilmesi için çalışmaların başladığını söyledi.

Faizsiz bankacılıkta koordinasyon dönemi başlıyor
AA 06 12 2015, 13:27

Anadolu Ajansı'na konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin uluslararası finans merkezi olmasına katkı sağlayacak, "faizsiz bankacılık" olarak bilinen katılım bankacılığında koordinasyon mekanizmasının hayata geçirilmesi için çalışmaların başlatıldığını belirtti.  

Şimşek, "Türkiye'nin uluslararası finans merkezi olmasına katkı sağlayacak Varlığa veya Ortaklığa Dayalı Koordinasyon Mekanizması'nın kurulmasına ilişkin genelgeyi Başbakanlığa gönderdik" dedi

Şimşek, varlığa veya ortaklığa dayalı finansmanın 2008 yılında yaşanan küresel krizden sonra hızla büyümeye başladığını hatırlatarak, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olmayan ülkelerin de geleneksel bankacılık dışında varlığa veya ortaklığa dayalı finansmandan daha fazla pay almak konusunda büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.

Katılım bankacılığı sektörünün dünyanın önde gelen finans merkezleri olan Londra, Dubai, Hong Kong ve Lüksemburg gibi merkezlerin de ilgisini çektiğine dikkati çeken Şimşek, sektöre olan yatırımların giderek arttığını ifade etti:

"İngiltere, 200 milyon sterlin tutarındaki ilk sukuk ihracını 2014 yılının Haziran ayında gerçekleştirmiştir. 2011 yılında TheCityUK, İslami finansın gelişimini koordine etmek, desteklemek üzere 'İslami Finans Sekretaryası'nı kurmuştur. 2013'te ise Hazine Bakanlığı bünyesinde amacı İngiltere'nin uluslararası İslami finans merkezi olması ve İslami finans yatırımlarının artırılması olan İngiltere İslami Finans Görev Gücü (IFTF) kurulmuştur. İngiltere, bu konuda küresel bir merkez olmayı amaçlamaktadır. Lüksemburg, 5 milyar avroluk büyüklüğüyle Müslüman ülkeler dışında en büyük islami finans yatırım fonuna sahip ülke konumundadır. Bu alanda Suudi Arabistan ve Malezya'dan sonra üçüncü sırada gelmektedir. Eylül 2014'te ilk sukuk ihracını gerçekleştiren Lüksemburg, 2010 yılından bu yana, İslami finansal ürünlerin artırılması için gerekli hukuki düzenlemeler yapmaktadır. Lüksemburg Merkez Bankası 2009 yılında İslami Finansal Hizmetler Kurulu'na (IFSB) üye olmuş olup, Uluslararası İslami Likidite Yönetimi Şirketi'nin (IILM) kurucu üyeleri arasında yer almaktadır." 

Şimşek, Rusya'nın en büyük bankası olan Sberbank'ın da ülkede katılım bankacılığı hizmetlerinin başlaması için düzenleme yapılacağını açıkladığını söyledi. Şimşek, Güney Afrika'nın 2014 yılında 500 milyon dolar değerinde ilk sukuk ihracını gerçekleştirdiğine işaret etti.

Söz konusu gelişmeler çerçevesinde Türkiye'nin geleneksel bankacılık dışındaki finansman alanında en yüksek potansiyele sahip ülkeler arasında yer aldığının görüldüğünü vurgulayan Şimşek, "Bu potansiyelin değerlendirilebilmesi için mevcut uygulamalara ilave yeni inisiyatifler alınması gerekli görülmektedir" dedi.

"TÜRKİYE DAHA FAZLA PAY ALMALI"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, dünyanın önde gelen gelen finans merkezlerinin de ilgisini çeken varlığa veya ortaklığa dayalı finans sektörünü sunduğu fırsatlardan Türkiye'nin daha fazla pay alması gerektiğine dikkati çekti.

Şimşek, bu alanda Türkiye'nin sahip olduğu potansiyelin hayata geçirilerek diğer gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin bir adım önüne geçmesini sağlamak amacıyla ülkede bu tür finansal araçların geliştirilmesi ve yapılan çalışmaların koordinasyonunun sağlanması hususlarının Onuncu Kalkınma Planı (İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı Eylem Planı) ile 64. Hükümet Programı'nın öncelikleri arasında yer aldığını ifade etti.

"ÇALIŞMALAR HIZLA DEVAM EDİYOR"

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı'nda varlığa veya ortaklığa dayalı finansman alanında koordinasyon sağlayacak bir mekanizmanın oluşturulmasının yer aldığını anımsatan Şimşek, 64. Hükümet Programı'nda da koordinasyonu sağlayacak bir mekanizma oluşturulacağının bu alana uygun etik ilkeleri ve kurumsal yönetim ilkelerinin belirleneceğinin beyan edildiğini, ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılmasının ifade edildiğini belirtti.


Yukarı

Business HT×