BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5905 % 0,07
EUR/TRY 34,9983 % 0,42
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5918
% 0,08
34,9930
% 0,40
1,0712
% 0,12
45,35
0,00
2.319,47
% 0,14
88,19
% 0,19
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Çin'de para harcamayıp paylaşma oranı yüzde 94

ABD'li araştırma şirketi Nielsen'ın raporuna göre Çin'de yaşayanların yüzde 94'ü satın almak yerine paylaşmayı tercih ediyor. Değeri 3 milyar dolara ulaşan Bitcoin'in kurucusu da bu gençlerden biri.

Çin'de para harcamayıp paylaşma oranı yüzde 94
BLOOMBERG NEWS 03 12 2015, 15:47

Toplumadaki satın alma alışkanlıklarını izleyen ABD'li Neilsen araştırma merkezinin verilerine göre Çin'de yaşayanların yüzde 94'ü satın almak yerine paylaşmayı tercih ediyor.

Pricewater House Coopers'ın araştırmasına göre “paylaşmak” Çin ekonomisine 2025'e kadar 335 milyar dolar katkı sağlayacak.

Ülkede birçok 21-34 yaş arası genç, ev sahibi olmak yerine arkadaşlarıyla masrafları paylaştıkları evlerde yaşıyor. Ülke çapında yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı You+, “Paylaşılan yaşam alanı” hizmeti sunan en önemli firmalardan.

Çin genelinde yaklaşık 20 noktada hizmet veren You+ 'ta kalan bir kişi, aylık 500 doların altında bir fiyata kendine ait banyosu olan bir odaya, ortak bir çalışma odasına, disko ve oyun odası gibi eğlence mekânlarına sahip olabiliyor.

BİTCOİN'İN KURUCUSU DA PAYLAŞIMLI ODADA KALIYOR

You+ 'ın başkent Pekin'deki evlerinde kalanlardan biri de herhangi bir merkez bankası ya da resmi kuruluş ilişkisi olmayan elektronik bir para birimi Bitcoin'in kurucularından Tyler Xiong. Komünist Çin'in kurucusu Mao Zedong'un katı öğretileriyle büyüyen Xiong'a hayatını idame ettirmek için iki çift ayakkabı ve 10 parçadan az kıyafeti yetiyor.

“Kiralamak varken, neden satın alasın” felsefesiyle yaşayan Xiong, iki yıl boyunca Şanghay'da bir sakız üreticisi fimarnın genel müdürlüğünü yaptıktan sonra ekonomi eğitimi almak üzere İspanya'ya taşındı. Sonrasında ise değeri 3 milyon dolara ulaşan Bitcoin'in kurulumunda yer aldı.

Kazandığını yine firmasına yatıran ve 00 dolar ödediği bir odada üç arkadaşıyla kalan Xiong'e göre ülkesinin komünal tarihi kendi jenerasyonunun karşı karşıya olduğu sosyal ve ekonomik zorluklarla birleşince 'paylaşım ekonomisi' de giderek daha çok tercih ediliyor.

'PAYLAŞMAK BEYİN FIRTINASINI ARTIRIYOR'

Xiong ile aynı blokta eşiyle birlikte yaşayan You+ 'ın kurucusu 36 yaşındaki Su Di, beraber yaşanılan mekânların gençlere, bir şirkette yıllarca çalışıp para biriktirme çabası yerine, fikir alışverişinde bulunup çok düşük mâliyetli yeni girişimler kurma imkânı sağladığını söylüyor.

Su Di'nin komşusu Xiong da bu fikri destekleyerek “Beyin olması gerekenden az kullanılan bir değer. Böyle bir alanda beyin gücü paylaşımı ve fikir alışverişleri daha fazla oluyor” diyor.

“Sıfır Marjinal Maliyet Toplumu” ( The Zero Marginal Cost Society) adlı kitabın yazarı ekonomist Jeremy Rifkin'e göre Komünist Parti yönetimindeki Çin'de kendisini göstermeye başlayan kapitalizm gençleri yetiştirip onlara yeni bir kimlik veriyor.

EVLİLERE UYGUN ÇOCUKLARA DEĞİL

Ortak olarak kullanılan birçok alanda olduğu gibi You+ 'ın da kuralları var. Evli insanların da kalabildiği evlerde çocuğa “aile için uygun ortam olmadığı” için izin verilmiyor.

Gürültü yapan komşuların da sorun olabildiği You+ evlerinde taraflar genellikle uzlaşmaya teşvik ediliyor. You+ sakinleri altı ayda bir yapılan seçimlerle en çokl sevdikleri ve sevmedikleri komşularını belirliyor. Ayrıca telefonlarındaki özel uygulamayla fikirlerini paylaşabiliyor, mâliyet bölüşümlerini ve temizlik görevlendirmelerini tartışabiliyorlar.

Yukarı

Business HT×