BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Doları program gerdi, Şimşek sakinleştirdi

Hükümet programında Merkez Bankası'nın bağımsızlığına yönelik mesajlar piyasaları baskıladı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Twitter paylaşımları bir ölçü sakinleştirdi

Doları program gerdi, Şimşek sakinleştirdi
BUSINESSHT 26 11 2015, 09:41

64. Hükümet Programı'ndaki Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin ifadeler sonrasında 2,90'nın üzerine çıkan dolar kuru bu sabah Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Twitter üzerinden hükümet programındaki ifadelerin TCMB kanunundaki ifadelerle uygun olduğunu paylaşmasının ardından biraz sakinledi.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, piyasaların hükümet programında Merkez Bankası'nın para politikasını bağımsız şekilde belirlemeye devam edeceğine yönelik vurgunun olmayışının piyasaları gerdiğini, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Twitter üzerinden yaptığı açıklamaların ise bir ölçü piyasaları rahatlattığının görüldüğünü söyledi.

Reuters'a görüş bildiren bir bankacı da, "Yeni hükümet programında TCMB para politikasını bağımsız olarak belirleyemeyecek şeklinde algılanabilecek bir değişiklik var. Eski programlarda TCMB'nin hem politikayı hem araçları bağımsız belirleyeceği belirtilirken, yenisinde sadece para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirleyeceği belirtilmiş, para politikasını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edeceği ifadesi çıkarılmış. Bu değişiklik tedirgin edici. Bu ifade farkı kur üzerinde de baskı yarattı" dedi.

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ ise hükümet programındaki söz konusu değişikliğin çok fazla etki yaratacak bir değişiklik olmayacağını ifade etti. 

İş Yatırım'ın bu sabah paylaştığı notta da söz konusu ifadelerin sorun oluşturmayacağı yorumu yapıldı. Notta, "Dün açıklanan 64. hükümet programında Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ifadesinin yer almaması piyasalarda rahatsızlık yaratabilecek diğer bir unsur. Biz zarfa değil mazrufa bakmanın daha doğru olduğuna inanıyoruz. Hükümet programında (i) enflasyon hedeflemesinin temel para politikası rejimi olacağı (ii) Enflasyon hedefinin hükümet ve merkez bankası tarafından üçer yıllık vadelerle belirleyeceği (iii) Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirleyeceği net bir şekilde vurguluyor. Bizim için bu ifadeler yeterli" ifadeleri kullanıldı.

Eski hükümet programlarında, “Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edecektir” ifadesi, “Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi, esas olmaya devam edecektir” şeklinde değiştirildi. “Enflasyon hedefleri, hükûmetimiz ve Merkez Bankası tarafından üçer yıllık vadeler için belirlenecek ve kamuoyuna duyurulacaktır” cümlesinden de “kamuoyuna duyurulacaktır” ifadesi çıkarıldı. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64. Hükümet Programı'nı Çarşamba akşam saatlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda sunmuştu. 

Yukarı

Business HT×