BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0306 % 0,04
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0272
% 0,03
1,0777
% -0,11
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

ABD'den rejime IŞİD petrolü sağlayanlara yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı, Esad rejimine finansal destek sağladıkları ve IŞİD'ten petrol almasına aracılık ettikleri gerekçesiyle aralarında Rusların da bulunduğu kişi ve kurumları kara listeye aldı

ABD'den rejime IŞİD petrolü sağlayanlara yaptırım
AA 26 11 2015, 06:56

ABD Hazine Bakanlığı, Esad rejimine finansal destek sağladıkları ve IŞİD’ten  petrol almasına aracılık ettikleri gerekçesiyle aralarında Rusların da bulunduğu dört kişi ve altı şirkete yaptırım uygulayacak. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, yaptırım kararının, Esad’ın Suriye halkına yönelik şiddet eylemlerine cevaben alındığı ve listeye alınan şahıslar arasında rejimin IŞİD’ten petrol temin etmesine yardımcı olan aracıların bulunduğu belirtildi. 

Açıklamada ayrıca, yaptırım uygulanacak şahıslar ve kuruluşlar hakkında bazı bilgilere yer verildi. Buna göre, Suriye vatandaşı George Haswani ve sahibi olduğu HESCO Mühendislik ve İnşaat Şirketi, söz konusu aracılık gerekçesiyle listeye alındı. 

HESCO Mühendislik ve İnşaat Şirketi'nin Suriye'de IŞİD’in kontrolünde bulunan bölgede faaliyet gösterdiği kaydedilen açıklamada, ayrıca firmanın Avrupa Birliği'nin yaptırım listesine Mart ayında eklendiği aktarıldı. 

ESAD’IN RUSYA’DAKİ FİNANSAL TEMSİLCİSİ

Mudalal Khuri, Kirsan Ilyumzhinov ve Nicos Nicolaou da listede yer alan isimlerden.

Rusya'daki Financial Alliance Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mudalal Khuri'nin Esad rejiminin Rusya'daki finansal temsilcisi olduğu vurgulanan açıklamada, şahsın hâlihazırda yaptırım listesinde olan Suriye Hükümeti ve Suriye Merkez Bankası adına çalıştığı bildirildi. 

Ayrıca, Khuri'nin Financial Alliance Bankası'na ilaveten kontrol ettiği diğer dört şirket için de yaptırım kararı alındı. Bu şirketler Primax Danışmanlık Şirketi, Ezegoo Yatırım, Hudsotrade Limited ve Kremsont Ticaret olarak sıralandı. 

DANIŞMANI GAZETECİ ÖLDÜRDÜ

Rusya Federasyonu'na bağlı Kalmukya Cumhuriyeti ve Dünya Satranç Federasyonu'nun eski başkanı Kirsan Ilyumzhinov ise listeye Financial Alliance Bankası başta olmak üzere Khuri'nin kontrol ettiği firmalarla ilişkileri nedeniyle girerken, kendisinin başkan olduğu dönemde yapılan offshore ticaretlerini araştıran bir gazetecinin danışmanı tarafından öldürüldüğü kaydedildi. 

Güney Kıbrıs merkezli Primax Danışma Şirketi'nin Direktörü Nicolaou da yine Khuri'nin kontrol ettiği firmalarla ilişkileri gerekçesiyle kara listeye alındı. 

Yaptırımlar çerçevesinde, bu şahıs ve kuruluşların ABD'de bulunan tüm mal varlıkları dondurulurken, Amerikalılarla ticari ilişkileri de yasaklandı. 

Yukarı

Business HT×