BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4801 % -0,18
EUR/TRY 34,8001 % -0,49
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4801
% -0,18
34,8001
% -0,49
1,0706
% -0,23
44,70
-0,19
2.340,93
% 0,36
89,38
% 0,42
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye'nin yeni ekonomi takımı

İşte Türkiye ekonomisine yön verecek yeni isimler ve ekonomik görüşleri

Ekonomi yönetimi Şimşek'e emanet
BUSINESSHT 24 11 2015, 13:54

Uzun zamandır merakla beklenen kabinenin açıklanmasıyla Türk ekonomisine önümüzdeki dört yıl boyunca yön verecek olan ekonomi ekibi de belli oldu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı kabinede Mehmet Şimşek Başbakan Yardımcısı olarak yer alırken, Ali Babacan yer almadı.

Ancak listedeki tek sürpriz de bu değil. İşte 64. hükümetin ekonomi bakanları:

Peki piyasaların en çok merak ettiği konulardan biri olan faiz meselesi hakkında yeni bakanlar ne düşünüyor?

Mehmet Şimşek

Uzun süre Maliye Bakanlığı yapan Şimşek'in mali disiplini ve kurumların bağımsızlığını önceleyen bir görüşü olduğu ifade ediliyor. Bakan Şimşek, faiz tartışmalarının yoğunlaştığı yılın başında "Merkez Bankası bağımsızdır, ekonomik rasyoneller üzerinden kararlarını verir" diye konuşmuştu.

Mustafa Elitaş

Elitaş'ın son dönemde sıkça tartışılan faiz oranları konusunda yaptığı tek açıklama 2013 tarihli ve şöyle: "Ne zaman Türkiye huzura, refaha ve ileriye doğru hızla koşmaya başlasa  birilerinin bundan rahatsız olduğunu ifade eden Elitaş, faiz oranlarının düşmesinin, tüketici faiz oranlarının makul bir seviyeye indirilmesinin ve bu yıl, son 50-60  yılın  en başarılı mayıs ayının yaşanmasının birilerini rahatsız etmiş olabileceğini iddia etti. Elitaş, "Cumhuriyet tarihinin belki de Avrupa'nın, dünyanın en önemli ihalesi 30 milyar doları geçen üçüncü havaalanı ihalesinin yapılması, otoyol ihalesi, Kanal İstanbul projesi birilerini rahatsız etmiş olabilir. 14 Mayıs ta IMF ile olan bağlarımızın tamamen koparılıp, artık Türkiye'nin  dış dünyadan borç alan değil, dış dünyaya  borç veren bir  konuma gelmesi faiz lobisini rahatsız etmiş olabilir."

Cevdet Yılmaz

Bakan Yılmaz, Mart ayında Merkez Bankası'nın faizleri sabit bırakma kararı sonrası yaptığı açıklamada Merkez Bankası'nın araç bağımsızlığı olduğuna işaret ederek "Bu kapsamda kararlar alıyor. Bir karar almış oldu, hayırlı olsun diyelim ama uzun vadede inşallah Türkiye faizlerin daha aşağıya indiği bir ülke olacak. Enflasyonda perspektifimiz geçen yıla göre daha iyi. Cari açıkta daha iyi inşallah. Dünyadaki dalgalanma biraz duruldukça biz de önümüzü daha iyi göreceğiz ve bu rakamlarda daha iyiye gideceğiz" diye konuştu.

Berat Albayrak

Berat Albayrak'ın faiz oranlarının aşağı çekilmemesi noktasında Merkez Bankası'na sert eleştiriler yönelttiği birçok köşe yazısı bulunuyor. Albayrak 30 Mart yerel seçimleri sonrasından itibaren faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini söylemişti.

Albayrak 1 Eylül 2014 tarihinde Sabah Gazetesi'ndeki "Başka merkezin Bankası" adlı köşe yazısında, kurumun 2009 ve 2014'te siyasi belirsizliği arttığı dönemlerde başarısız sınavlar verdiğini belirterek "Bu kurumdan beklenen başka odak ve merkezlerin bir şubesi gibi hareket etmemeleri, artık Yeni Türkiye'nin bir kurumu olarak düşünsel ve kurumsal merkezlerine ülkenin menfaatlerini koymalarıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Naci Ağbal

Ağbal 17 Kasım'da Para Dergisi'ne verdiği röportajda Merkez Bankası bağımsızlığının güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizmişti. Bu konuda tereddüt bulunmadığını ve araç bağımsızlığının tartışılmaması gerektiğini kaydeden Ağbal şunları söylemişti: "Döviz kuru, faiz ve enflasyonla ilgili olumlu ya da olumsuz gidişi tek tek kurumlara mal etmek mümkün değil. Ama şunu hepimizin önemsemesi gerekiyor: Para ve maliye politikası birbiriyle uyumlu gitmeli. Ekonomide kurumların kredibilitesi olumsuz etkileyebilecek meseleleri de çok fazla öncelememek lazım. Yeni dönemde ekonomide önemli atılımlar yapacağız. Birinci önceliğimiz büyüme. İşsizlikle ve cari açıkla da kuvvetli şekilde mücadele edeceğiz. Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz, yatırımları destekleyeceğiz. Arz tarafını kuvvetlendirmemiz gerekiyor."

Bülent Tüfenkçi

Geçtiğimiz hafta Malatya'da iş adamlarını ziyaret eden Tüfenkçi, faiz oranlarının düşürüleceğini ifade etmişti.

 

Yukarı

Business HT×