BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5506 % -0,05
EUR/TRY 34,9418 % 0,25
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5506
% -0,05
34,9418
% 0,25
1,0702
% 0,03
45,35
0,00
2.317,27
% 0,05
87,91
% -0,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Gelişen piyasalardaki bahar havasını destekleyen 6 hikaye

Nomura CEEMA Bölgesi Stratejisti Timothy Ash, 6 gelişen ülkede pozitif beklenti yaratan gelişmeleri özetledi

Gelişen piyasalardaki bahar havasını destekleyen 6 hikaye
BUSINESSHT 23 11 2015, 14:13

Son günlerde gelişen piyasalara yönelik algının olumlu anlamda değiştiği görülüyor. Özellikle Fed'in faiz artışının kademeli olacağına yönelik mesajlar içeren Ekim ayı tutanakları sonrasında gelişen piyasalara yönelik risk iştahının yeniden yükselme eğiliminde kaydediliyor.

Küresel risk iştahındaki bu algı ile birlikte bazı gelişen ülkelerin kendi özel hikayeleri de bu bahar havasını destekleyen unsurlar içeriyor. 

Türkiye piyasalarını da yakından takip eden Nomura CEEMA Bölgesi Stratejisti Timothy Ash, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pozitif hikaye yazan 6 ülkedeki gelişmelere dikkat çekti. 

İşte Ash'in dikkat çektiği gelişen piyasalardaki bahar havasını destekleyen 6 hikaye

ARJANTİN

Arjantin'de Macri'nin başkanlık seçimindeki sürpriz zaferi ülkede daha ortodoks ve piyasa dostu politika izleneceğinine ilişkin beklentileri artırırken, piyasalara meydan okuyan politikaların sonu olarak algılandı.

TÜRKİYE

Türkiye'de de AK Parti'nin sürpriz şekilde tek başına iktidara gelmesi, piyasaların istikrarsız bir koalisyon hükümeti ile ilgili endişelerini ortadan kaldırdı. Geçmişteki AK Parti hükümetleri piyasa dostu bir performans sergilemişti. Alışıldık politikalarla Türkiye'nin ekonomisini oldukça olumlu geri dönüşler sergileyebilir, ama aksi yönde işler kötüye gidebilir.

RUSYA

Piyasalarda Rusya'nın Ukrayna'dan Suriye'ye dönmesi, Batı ile jeopolitik gerginliklerin azalması ve yaptırımların gevşemesi bağlamında olumlu algılandı.  

UKRAYNA

1 Eylül'deki ateşkesin ardından Doğu'daki çatışmanın sakinleştiği görülüyor. Bununla birlikte özel sektörün borçlanması ile ilgili anlaşma öngörülenden daha sorunsuz gerçekleşti, borç anlaşması tahvil yatırımcıları için oldukça cömertti ve IMF için bir pencere açabildi. Rusya'nın oyun dışında kalıp kalmayacağı ya da Ukraynalı politikacıların bu pencereyi reformlar için kullanıp kullanmayacağı hala bir soru işareti oluşturuyor. 

GÜNEY AFRİKA

Güney Afrika'nın faiz artışına gitmesi pozitif algılandı. Böylelikle Güney Afrika randının zayıflığına karşı bir adım atılmış oldu. Böylelikle ANC politikacıları uzun vadeli yapısal reformlar üzerine odaklanabilirler. 

HİNDİSTAN

Modi yönetimi piyasaların serbestleştirilmesi ve ekonomiyi yabancı sermayeye açma konusunda cesaretlendirici adımlar atmaya devam ediyor.

 

Yukarı

Business HT×