BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5633 % 0,13
EUR/TRY 34,7091 % 0,20
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5630
% 0,13
34,7039
% 0,18
1,0646
% -0,07
45,35
-0,09
2.302,40
% -1,07
87,15
% 0,17
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Finans dünyasının 14 ünlü isminden 2016 tahminleri

Dünyanın önde gelen 14 finans uzmanı 2016 tahminlerini Bloomberg'e değerlendirdi. Aralarında küresel durgunluk bekleyen de var, Çin'in geleceği hakkında umutlu konuşan da.

Finans dünyasının 14 ünlü isminden 2016 tahminleri
BLOOMBERG NEWS 20 11 2015, 09:07

1. Morgan Stanley Yatırım Danışmanlığı Gelişen Piyasa Hisseleri ve Küresel Makro Başkanı Ruchir Sharma: Tüm dünyada resesyona hazırlıklı olun

"Küresel bir düşüşten sadece büyük bir şok uzaklıktayız ve bir sonraki şokun kaynağı çok büyük ihtimalle ağır borç yükü, aşırı yatırım ve düşen nüfusun büyümeyi aşağı çektiği Çin olacak. Doğu Avrupa'dan Güney Asya'ya görece az borçlu ülkeler ise kaçınılmaz düşüşü göğüsleme açısında daha iyi durumda gözüküyor."

2. Loomis Sayles & Co Başkan Yardımcısı ve 20 milyar dolarlık Loomis Sayles Tahvil Fonu Portföy Yöneticisi Dan Fuss: Sabit getirili varlıkları zorlu bir yol bekliyor

ABD 10 yıllık Hazine tahvil faizlerinin 2016 sonuna kadar muhtemelen yüzde 2,6-2,8 arasına yükseleceği tahmininde bulunan Fuss, şu anda yaşanan jeopolitik kargaşanın tahmin etmeyi çok zorlaştırdığını söyledi. Bu zor zamanlarda tahvil portföyü olan yatırımcılar için Fuss'un tavsiyesi Hazine tahvilleri, yatırım yapılabilir şirketler ve yüksek faizli tahvillerden bir kombinasyon yapmak. Fuss, "Yüksek faizlerin hisselere göre çok daha iyi değerli olduğu açıki ancak o noktada pek çok kargaşa var" dedi.

3. Fundstrat Global Advisors Thomas J.Lee: Hangi hisseleri takip edeceğinize dikkat edin

"Başta bankacılık ve mavi çip hisseleri olmak üzere hisseler 2016 yılında çok iyi performans gösterecek. Bankalar Fed'in sıkılaşmasından olumlu etkilenecek ve ekonominin de genişlemesiyle hisse getirilerini artıracak. Mavi çipler ise ekonominin toparlanmasıyla daha güçlü getiri sağlama kabiliyeti kazanacak."

4. 100 milyar doların üstünde varlık yöneten Bessemer Trust'ın CEO'su Rebecca Patterson: AB büyük zorlukla karşı karşıya

"Avrupa için en büyük risk mülteci krizi" diyen Patterson'a göre Paris saldırısı, mülteci kirizi konusunda politika değişikliğine gidilebileceği ve tüketicilerin harcama alışkanlıklarını değiştirebileceği riskini artırdı. Patterson, bu riskin Avrupa'nın büyümesi ve kurumsal kârlar üzerinde etkisi olacağını söylüyor. Patterson, "Tüm dünyada daha fazla yatırımcı, milyonlarca mültecinin bir ekonomi için ne anlama gelebileceğini düşünüyor" diyor.  

5. Morgan Stanley Yatırım Danışmanlığı Genel Müdürü Jim Caron: Hazine gelirlerinde artış bekleyin

"Enflasyon risk primlerinin piyasaya geri döneceğini düşünüyorum. Bu, Hazine gelirlerine yaklaşık yüzde 3,75 oranla 30 yıllık bir artış sağlayacaktır. Ayırca Fed'in faiz artırımı ile iyileşmesi beklenen ekonomik atmosferdeki gelişmenin yavaş olması piyasalar için sürpriz olacaktır"

6. Girişim yatırım firması Greycroft Partners'ın kurucularından Alan Patricof: Start-upların yılı olabilir

Girişimcilik firmaları için harcanan miktarın 1 milyar doları aştığını söyleyen Patricof, "Benim endişem start-upların finanmasının aşırılığa kaçılması. Çok fazla girişimcilik firması var ve bunları destekleyecek yeterli para yok. Hangi start-up'ın ayakta kalabileceğini bekleyip göreceğiz" diye konuştu.

7. Dünyanın en büyük para yönetimi firması Black Rock Baş Yatırım Stratejisti Russ Koesterich: Kazanç arayışı yoğunlaşacak

Janet Yellen ve ekibin kademeli olarak faiz artıracağını düşünen Koesterich'e göre Fed, 2016'da daha az önemli olacak. Küresel büyümenin çok ağırkanlı olduğunu söyleyen Koesterich, bu durumun yüksek kazanç getiren varlıklara olan açlığı artıracağını ifade ediyor. Gelecek yıl risksiz gelir bulmanın mümkün olmayacağını söyleyen Koesterich, büyük ortaklıklardan yüksek gelirli tahvillere kadar her varlığın kendi riski olacağını belirtti ve bunların hiçbirinin ucuz olmayacağını sözlerine ekledi. Koesterich, "Birden fazla yatırımınız, farklı kazanç getiren oyunlarınız olmak zorunda" dedi.  

8. Yatırım bankası Barclays Capital Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barbara Byrne: Enerjiye yatırım yapın

"Hayati öneme sahip politik sebeplerden dolayı doğal kaynakların fiyatlarında bir iyileşme görmeye başlayacağız. Norveç, Suudi Arabistan gibi ülkelerin hükümet fonlarında düşüşe şahit oluyoruz. Bana göre bunda bir tersine dönüş yaşanacak. Ülkeler rezervlerindeki dalgalanmaları karşılayamayacaklar. Petrol fiyatları daha istikrarlı olacak. Varil başına 60 dolar civarı diyebilirim. Sürdürülebilir enerji kaynakları da talepleri karşılamada iyi yol katedecek"

9. J. P. Morgan Latin Amerika Bankası Küresel Yatırım Baş Stratejisti Tulio Vera: Latin Amerika'ya odaklanılmalı

"Arjantin'de umut veren bir durum var. Bu sadece Arjantin için değil tüm bölge için önemli" diyen Vera'ya göre Brezilya'daki yatırım alanı belirsizliğini koruyor. Meksika ise özellikle otomotiv endüstrisinde ABD'nin iyileşen ekonomik verilerinden faydalanmaya devam ediyor. Vera'ya göre bugün ile gelecek yılın sonu arasında Latin Amerika varlıklarına ilginç girişler olabilir: Bu piyasalara yeniden girişlerin olacağı bir döneme yaklaşıyoruz.

10. Deutsche Bank ABD Ekonomisti Joseph LaVorgna: Büyüme 2017'de gelecek

"Ekonomik krizden bu yana en iyi büyüme 2010'da gerçekleşti. Büyüme hızında az bir artış yaşanacak çünkü ekonominin iyileşmesi için birçok neden var. Ancak 2017 için olumlu bir hava var çünkü ABD Başkanı kim olursa olsun büyüme politikalarını takip edecektir." 

11. UBS Varlık Yönetimi Baş Yatırımcısı Mark Haefele: Sosyal etki yatırımları kansere odaklanacak

"Dünya nüfusu yaşlanıyor, kanser tedavisine olan talep artacak" diyen Haefele'ye göre sağlık şirketleri ileri seviyede kanser araştırmalarına odaklanacak. Bu da erken dönemde yatırımcılarına uzun dönemde getiri sağlayacak.

12. Çin'in gayrisafi yurt içi hasıla tahminini 6,7'den 5,8'e düşüren Nomura Holdings Baş Ekonomisti Yang Zhao: Çin durumu iyi olacak

"Çin'de yüksek bir borçlanma olacak mı? Zannetmiyorum. İşgücü piyasası büyük oranda dengede gözüküyor. Yüzde 5,8'lik gayrisafi yurtiçi hasılaya rağmen ekonomi, özellikle hizmet sektöründe iş imkânı sağlamaya devam edecek. Çin'in finans endüstrisinin bir krize gireceğini düşünmüyorum çünkü ülkedeki kurumlar devlet tarafından destekleniyor. Finansal kuruluşların önemli sorunları olduğunda devletin onları kurtarmak için adım atacağına inanıyoruz" 

13. 100 milyar dolar küresel stok öngeren Goldman Sachs Yatırım Yönetimi Genel Müdürü Katie Koch: Y kuşağı gibi düşünün

"Y kuşağının artışı uzun dönem yatırımları beraberinde getirecektir" diyen Koch''a göre bu jenerasyonunun harcama gidişatı 1946 ile 1964 arası doğan kuşağın harcamalarına göre daha dik şekilde seyrediyor. Koch'a göre dünya çapında 1980 ile 2000 yılları arasında doğan yaklaşık 2 milyar insana hitap eden Netflix, Nike, H&M ve  PChome Online gibi firmalar yükselişte olacak. 

14. Unicredit Baş Ekonomisti Erik Nielsen: ECB'nin daha çok 'Ne olursa olsun' tutumu olacak

Nielsen'a göre Amerikan Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) arasında daha çok fikir ayrılıkları olacak. Önümüzdeki yıl gerçekleşecek birden fazla faiz artırımında bunun örneklerini göreceğiz.

Yukarı

Business HT×