BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4888 % -0,24
EUR/TRY 34,9352 % 0,24
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4883
% -0,24
34,9342
% 0,23
1,0731
% 0,30
44,89
-0,46
2.331,21
% 0,65
88,39
% 0,42
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Asgari ücret artarsa hangi şirket nasıl etkilenir?

Asgari ücret artışının Borsa şirketleri üzerine etkisine ilişkin bir not da Garanti Yatırım'dan geldi

Asgari ücret artarsa hangi şirket nasıl etkilenir?
BUSINESSHT 19 11 2015, 09:39

Asgari ücret tartışmaları devam ederken banka analistleri de arka arkaya yayınladıkları raporlarla minimum maaşlarda yapılması planlanan yüzde 30'luk artışın borsadaki şirketleri nasıl etkileyeceğini dair değerlendirmeler yayınlıyor.

En son rapor yayınlayan Garanti Yatırım, "Asgari ücretlerin AKP’nin seçim vaatlerinde taahhüt ettiği gibi Ocak ayında yükseltilerek 1,300TL’ye çıkarılması, düşük birim işgücü maliyeti ve yüksek faaliyet giderlerine sahip şirketlerin karlılıklarını baskı altında bırakabilir" dedi.

Yüzde 30'luk asgari ücret artışının şirketlere yüzde 1,5 ila 2 arası ek maliyet getirebileceğini hesaplayan analistler, bu maaliyetin kar marjlarına ve enflasyona farklı oranlarda etkisi olabileceği konusunda da uyarıda bulundu.

Rapora göre, asgari ücret artışının ilerleyen dönemde tüketimi artırarak satış büyümesi tarafında da olumlu yansıması da olabilir; ancak şirketlerin işgücünde azalmaya gitme ihtimali başka bir olumsuzluk daha oluşturabilir.

BIST 100 performansı bazında bakıldığında, kârlılıkta görülebilecek tahmini yüzde 1'lik bir azalmanın, şu anda 9,3 kat fiyat kazanç oranıyla işlem gören endeksin fiyat-kazanç oranını 10 katın üzerine çıkararak satış baskısı yaratabileceği belirtiliyor.

Peki hangi sektör nası etkilenir? İşte raporda öne çıkanlar:

BANKACILIK: Bankaların operasyonel giderlerinin yarısı personel maliyetlerinden oluşuyor; ancak enflasyondaki artış gelir kalemlerini de olumlu etkileyecektir.

PERAKENDE: Gıda perakendecileri görece düşük maaşları nedeniyle asgari ücret artışından olumsuz etkilenecek şirketler arasında görünüyor. BIM, araştırma kapsamımızdaki en düşük personel maliyeti olan perakende şirketidir. Ancak gıda perakendesi tüketim tarafındaki olası artışın yansıyacağı sektörler arasında da sayılabilir.

GIDA: Benzer şekilde içecek ve gıda sektörü de artan tüketimden ilk olumlu etkilenecek sektörler arasında düşünülebilir.

EMLAK: GYO sektörü için şirketlerdeki dolaylı etki inşaat şirketlerin artan işçilik maliyetlerinde görülebilir.

SİGORTA: Sigortacılık sektöründe bu artış, hayat dışı sigorta şirketlerinin, özellikle trafik segmentinde yoğun şirketlerin, karşılık yükümlülüklerini yaklaşık yüzde 30 artıracak. Ve bu tarafta yapılacak yüzde 30 artış, tazminat yükümlülüklerini yukarı taşıyacak.

Kasko tarafında ise maliyetlerin yaklaşık yüzde 70’i yedek parça, yüzde 30’u ise işçilik maliyeti ve işçilik maliyetinin büyük bir kısmı asgari ücretlilerden oluşmakta. Ancak, kasko tarafındaki artışın trafiğe göre ihmal edilebilir olacağı tahmin ediliyor.

İŞ YATIRIM: OLUMLSUZLUKLAR DENGELENİR

İş Yatırım da dün asgari ücretteki artışın halka açık özel şirketleri nasıl etkileyeceği üzerine bir not yayınlamıştı. Notta maliyetler tarafında BIST şirketlerinin olumsuz etki göreceği ifade edilse de, harcanabilir gelir ve GSYH artışının olumlu etkilerinin olumsuz etkileri dengeleyeceği belirtilmişti. 

Yukarı

Business HT×