BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5227 % 0,16
EUR/TRY 34,7484 % 0,26
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5227
% 0,16
34,7484
% 0,26
1,0648
% -0,24
45,49
0,00
2.384,17
% 0,98
87,42
% 0,17
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İşte hükümet programındaki ekonomik reformlar

Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, hükümet programı ile ilgili detayları paylaşırken, programın yazımında Berat Albayrak ile Ali Babacan'ın birbirlerine jestler yaptıklarını yazdı

Hükümet programında ekonomi gündemi
YENİ ŞAFAK 19 11 2015, 08:17

Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında hükümet programının ekonomi yönü ile ilgili kulis bilgilerini paylaştı. 

Selvi, hükümet programının yazımında ekonomi ekibinin Ali Babacan, Cevdet Yılmaz, Lütfü Elvan, Berat Albayrak, Naci Ağbal, İbrahim Turhan, Mehmet Şimşek, Numan Kurtulmuş, Nihat Zeybekci'den oluştuğunu, Berat Albayrak ve Ali Babacan'ın birbirlerine karşılıklı jestler yaptığını yazdı. 

Selvi yazısında hükümet programının ekonomi ile ilgili bölümleri ile ilgili şu bilgileri verdi.  

"Bakanlıkların bölünmesi gündemde değil. Yeni bakanlıkların kuruluşu, reformların ve icraatların gerçekleşmesini olumsuz etkileyebilir kaygısıyla yaz aylarına ertelendi.

Yatırım ve büyüme hedefine dönük olarak hazırlanan hükümet programında iş hayatını yakından ilgilendiren bazı düzenlemeler öngörülüyor.

Buna göre, istihdam ve iş gücü piyasasıyla ilgili düzenlemeler hayata geçirilecek. Bu kapsamda ilk iş Kıdem Tazminatı Fonu'nun kurulması olacak. Bu konu, iş güvencesi ile birlikte ele alınacak. Fon sayesinde özel tasarruflar da artırılacak. Halen sınırlı sayıda işçinin ulaşabildiği kıdem tazminatından sigortalı tüm işçilerin yararlanmasının yolu açılacak.

Vergi yasaları, özellikle Gelir Vergisi Yasası yeniden ele alınacak. İmar rantlarının yani gayrimenkul değer artış kazançlarının vergilendirilmesi sağlanacak.



Yatırım ortamının iyileştirilmesi, bürokrasinin azaltılması hedefiyle çalışma sürdürülecek. Yatırımcı için “Tek durak ofis” düzenlemesi tamamlanacak. Böylece iş kurmak isteyen, izin, ruhsat gibi işlemleri yaptırması gereken yatırımcı onlarca kurumu, belediyeyi dolaşmayacak. Tüm işlemleri tek bir noktada tamamlayıp, üretime geçecek, istihdama katkı sağlayacak.

Devlet personel rejimi köklü şekilde gözden geçirilecek. Kamu çalışanlarının özlük hakları, statüsü, performans ile birlikte değerlendirilecek.

Kamu yönetimi reformu da gündeme gelecek. İlk etapta Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'ndaki şerhlerin kaldırılması, yerinden yönetime geçişin önündeki engellerin kaldırılması sağlanacak.

Yazının tamamını okumak için 

Yukarı

Business HT×