BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4828 % -0,26
EUR/TRY 34,9176 % 0,18
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4828
% -0,26
34,9176
% 0,18
1,0729
% 0,28
44,89
-0,46
2.333,35
% 0,74
89,05
% 1,17
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed tutanaklarında takip etmeniz gereken 4 şey

Bugün yayınlanacak tutanaklar Fed'in faiz artışının zamanlamasına ilişkin ipuçları verebilir

Fed tutanaklarında takip etmeniz gereken 4 şey
BLOOMBERG NEWS 17 11 2015, 20:20

ABD Merkez Bankası bugünTSİ 21:00'de Washington'da 27-28 Ekim'e ait toplantı tutanaklarını yayımlayacak. Tutanaklarda özellikle birkaç nokta öne çıkabilir;

1. Aralık açıklaması

Fed politika yapıcıları Ekim ayındaki bildirisine 'Komite, gelecek toplantıda faiz artışının uygun olup olmayacağını değerlendirecek' açıklamasını eklemişti. Fed tarihe yönelik herhangi bir yönlendirmeden kaçınırken bu durum Aralık ayını önemli bir tarih haline getirdi.

Bugünkü tutanaklar bildiriye bu detayın neden eklendiğine dair bir ışık tutabilir. Fed Başkanı Janet Yellen de 4 Kasım'da ABD Kongresi'nde Aralık'ta artışın 'canlı ihtimal' olduğunu dile getirmişti.
San Francisco Fed Başkanı John Williams Fed'in piyasalardaki 'Aralık ayı artık masada değil' algısını kırmak ve Aralık'ın hala bir seçenek olduğunu göstermek için bu referansı kullandığını belirtmişti.
Fed fon vadeli işlem trader'ları da bu mesajı aldı ve Aralık için faiz artış beklentisinde belirgin bir artış yaşandı.

2. Fed iletişimi

Faiz artışının ardından artış hızının nasıl olacağı konusunda yetkililerin vereceği mesajlar takip edilecek. Fed yetkilileri daha önce defalarca kademeli bir yaklaşım izleyeceklerini vurgularken ilk faiz artışından sonra bu konu tartışmalara öncülük edecek.

Yetkililer, faiz artışı yaklaştıkça beklenmedik bir adımla piyasada türbülansa neden olmamak için verilere bağlılığı nasıl sürdürecekleri konusuna da açıklık getirebilirler. New York'taki RBC Capital Markets'te ekonomist olan Jacob Oubina, "Şahinler ve güvercinler dahil tüm yetkililer - piyasaların zamanlamadan ziyade faiz artış hızına odaklanması için uğraşıyor" diye konuştu.

3. Küresel riskler

Eylül ayı bildirisinde 'son global ekonomik ve finansal gelişmeler ekonomik aktiviteyi bir şekilde bozabilir ve yakın vadede enflasyonda aşağı yönlü baskıya neden olabilir' uyarısı yapıldı. Bu uyarıda Çin ekonomisindeki yavaşlama ve Çin'in para birimindeki devalüasyon hamlesine piyasaların verdiği tepki neden olmuştu, ancak Ekim bildirisinde bu ifade yer almadı.

Moody's Analytics'ten Ryan Sweet 'Eylül'de bu ifade, bir anlık tepkiyle ve aşırı endişe yarattığı için eklenmiş olabilir. Fed yetkililerinin Ekim toplantısından beri söylemleri, küresel riskler konusunda umutlu ve gelecek veriler konusunda iyimser olduklarını gösteriyor. Ekim'de oldukça iyi gelen istihdam verisi de eklendiğinde yetkililer arasında Aralık için bir uzlaşı oluşuyor." dedi.

4. Çıkış stratejisi

2007-2009 resesyonundan sonra istihdamı artırmak ve harcamaları teşvik etmek için tahvil alımına başlayan Fed'in şimdi 4.5 trilyon doları aşan bilançosunu nasıl daraltacağı konusunu detaylandırması gerekecek.
Sweet, "izlenmesi gereken şey şu: bilançonun ne zaman daraltılacağı konusunda uzlaşı var mı?" derken economist Oubina ise bu konuda detay verilmesini olası bulmuyor ve Fed'in çıkış mekanizmasından önce faiz artış döngüsüne girmeyi bekleyeceğini belirtiyor.

Yukarı

Business HT×