BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5614 % 0,07
EUR/TRY 34,9511 % -0,06
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5614
% 0,07
34,9511
% -0,06
1,0727
% -0,03
44,89
-0,46
2.329,62
% -0,12
89,37
% 0,40
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Paris saldırısı piyasaları nasıl etkileyecek?

Paris'teki terör saldırılarının küresel piyasalara etkisi ne olacak? Saldırının yarattığı negatif havada dolar, euro, borsa ve faizler nasıl bir yön izleyecek?

Paris saldırısı piyasaları nasıl etkileyecek?
HABERTÜRK 15 11 2015, 21:46

13 Kasım akşamı Fransa'nın başkenti Paris'te saldırılarda 132 kişinin hayatını kaybetti. Olağanüstü hâlin ilan edildiği ülkede Fransa borsasının pazartesi günü planlandığı gibi açılacağı belirtildi.

Peki Fransız tarihinin gördüğü en büyük saldırı dünya piyasalarını nasıl etkileyecek. Habertürk Ekonomi Servisi'nden Fulya Öktem uzmanlara sordu.

SERT HAREKETLER OLABİLİR

AZ Notus Portföy Yönetimi Genel Müdürü Murat Sağman, Paris saldırılarının küresel piyasalarda olduğu gibi yurtiçinde de etkili olacağına işaret etti. Sağman; 16 Kasım Pazartesi günü kurda bir hareketlilik yaşanacağını ve borsanın da düşüşle açılabileceğini belirtti.

Gelişmekte olan piyasalar Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımı için kapıyı Aralık bıraktığı Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının yaklaşmasıyla (15-16 Aralık) dolardaki güçlenme, petrol ve altın başta olmak üzere emtia fiyatlarının sert düşmesi, faiz indirimleri dahil tüm teşvik enstrümanlarına rağmen Çin'deki ekonomik aktivitenin yavaşlamasına dair her gün artan endişeler Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan piyasaları baskı altında tutuyor.

Her ne kadar 1 Kasım Genel Seçimi'nin ardından yurtiçindeki iyimserlikle pozitif ayrışsak da dolar kuru seçimden önceki seviyesinin de üzerine gördü ve borsa seçimden önceki seviyeye yakın seviyelerde sıkıştı. Bunlara ek olarak geçtiğimiz Cuma günü Paris'teki kanlı saldırıların haftabaşında piyasa açılışlarında sert hareketlere sebep olması bekleniyor. Peki, Paris'teki terör saldırılarının etkisi ne kadar sürecek?

"BİR SÜRE SONRA TOPARLANMA OLUR ANCAK..."

Murat Sağman; "Paris'teki elim olayın mutlaka yansıması olacak ancak bu tür olaylar bizde de yaşandı. Olaylar devam etmediği takdirde piyasalarda eski beklentilere dönüş çabuk olacaktır. Küresel piyasalar bir 11 Eylül atlattı. O dönemde ciddi negatif bir fiyatlama olmuştu ancak sonrasında toparlandığını gördük. Bu olaydan sonra da negatif fiyatlama olacak, ortam soğurken biraz daha fazla fiyatlanacak ondan sonra bir toparlama göreceğiz" dedi. Sağman, olayların devamının gelmemesinin erken toparlanmadaki önemini vurguladı.

"YENİ KABİNEYE ODAKLANACAĞIZ"

AZ Notus Portföy Yönetimi Genel Müdürü Murat Sağman, olayın Türkiye'de Avrupa'daki gibi sert fiyatlanmayacağını öngördüğünü belirtti. Sağman, yurtiçi piyasaların gelecek günlerde kurulacak hükümetle ve ekonomi yönetiminin kimlerden oluşacağı ile ilgileneceğini, ardından Fed toplantısına odaklanacağını belirtti. 

Yeni Bakanlar kurulunun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 17 Kasım’da gerçekleştirilecek yemin töreninden sonraki gün açıklanması ve akabinde meclis başkanının seçilmesi bekleniyor. En erken 23 Kasım’da hükümet programının Meclis’te okunması, ilgili görüşmelerin yapılması ve en erken 28 Kasım’da güvenoyu ile birlikte hükümetin kurulması bekleniyor.

"DOLARDA 2,90 TL'Yİ TEST EDEBİLİRİZ"

Çok kısa vadede hükümetin kurulmasına ve ardından daha büyük resme odaklanacak diyen Sağman, Dolar/TL'deki hareketin hafta başında doların dünyadaki genel gidişatına bağlı olduğunu belirtti. Murat Sağman; "Dolar Endeksi 100 seviyelerini zorlarsa dolarda tekrar 2,90TL seviyelerini test edebiliriz" dedi.

13 Kasım Cuma günkü kapanışta Doların satış fiyatı 2,8622 olmuştu. Ünlü Amerikan Bankası JPMorgan Chase, Fed'in Aralık toplantısında faiz artışına gitmesi halinde dolardaki rallinin 6 ay daha sürebileceği tahmininde bulundu.

Yukarı

Business HT×