BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5876 % 0,18
EUR/TRY 34,8086 % 0,35
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5882
% 0,18
34,8104
% 0,36
1,0662
% 0,18
45,44
-0,05
2.390,50
% 0,48
87,05
% -0,07
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Erdoğan: Ekonomi, insan hayatından bağımsız değil

G20 liderler zirvesinin açılış konuşmasını yapan Erdoğan, terör saldırıları, mülteci krizi ve küresel ekonomik gelişmelere değindi. Ekonominin, siyasi sorunlar ve insan hayatından bağımsız olmadığını söyledi.

Erdoğan: Ekonomi, insan hayatından bağımsız değil
DHA 15 11 2015, 17:50

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'da başlayan G-20 Liderler Zirvesi'nde ilk çalışma oturumunu Ankara ve Paris başta olmak üzere tüm terör saldırılarında hayatlarını kaybedenler için liderleri saygı duruşuna çağırarak açtı.

Bir dakikalık saygı duruşu sonrası konuşmasına devam eden Erdoğan, Paris saldırıları için "Bu acı hadise bize gösterdi ki ekonomiyle güvenlik arasındaki ilişkiyi görmezden gelemeyiz" dedi.

Erdoğan, G-20'nin sadece kriz zamanlarında hatırlanacak bir yapılanma olmadığını, dünyanın kendilerinden çok farklı beklentilerini olduğunu söyledi. G-20'nin asıl ilgi alanı olan ekonominin siyasi, sosyal ve kültürel sorunlardan bağımsız olmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hele insan hayatından hiç bağımsız değildir" dedi.

'MÜLTECİ KRİZİNDE İYİ SINAV VERİLMEDİ'

Mülteci krizine de değinen Erdoğan, çözüm için uluslararası dayanışma ve işbirliğinin önemine değinerek açıklamalarını sürdürdü:

"Uluslararası toplumun bu konularda çok iyi bir sınav verdiğini söyleyebilmemiz mümkün değildir. Her alanda kapsayıcılık ve adalet temelinde çok acil bir güncellemeye ihtiyaç var"

Erdoğan G-20 Antalya Zirvesi'nin terör ve mülteci krizi konularının çözümünde bir dönüm noktası olmasına temenni ettiğini söyledi.

'KISIR DÖNGÜNÜN İÇİNDEYİZ'

Bir önceki sene Avustralya'da gerçekleşen zirvede küresel ekonomide güçlü, sürdürülebilir, dengeli bir ekonominin temin edilmesi yönünde kararlar alındığını hatırlatan Erdoğan, altyapı, enerji kadınların istihdam payının artırılması ve küresel ticarete kadar pek çok önemli mesele üzerinde durulduğunu söyledi.

Erdoğan, atılan tüm adımlara rağmen hâlâ istenilen ölçekte güçlü küresel ekonomiye ulaşmadığını vurguladı.

Gelişmiş ülkelerde yaşanan ekonomik durgunluğun tam toparlanmaya başladığı dönemde gelişmekte olan ülkelerde yavaşlamaya şahit olunduğunu ve kısır döngü şeklinde devam eden bu durumun 2008 yılından bu yana sürmekte olduğunu kaydeden Erdoğan, "Para ve maliye politikalarında manevra alanı oldukça daralmış durumda. Yavaş toparlanmanın yanı sıra finansal piyasadaki belirsizlikler yeri risklere işaret ediyor. Bu yöne risklere siyasi gerginlikler de eklenmiş bulunuyor" diye konuştu.

'TÜRKİYE BAŞKANLIĞINDA İLKLER YAŞANDI'

Erdoğan, Türkiye'nin dönem başkanlığında gerçekleşen ilklere de değindi. Enerji bakanlarının ilk defa bir araya geldiği ve küresel bir mesele olan enerjiye erişim konusunda mutabık kalındığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2011'den bu yana ilk kez tarım bakanlarının da Türkiye'nin dönem başkanlığında bir araya geldiğini hatırlatıı ve “Gelişmiş, gelişmekte olan ülkelerde gıda kayıpları ve israfı konusu da G-20 gündemine ilk kez girdi” dedi.

Konuşmanın ardından zirve basına kapatılırken Cumhurbaşkanı Erdoğan, basına kapalı bölümde de liderle hitabını sürdürdü.

Yukarı

Business HT×