BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5698 % 0,12
EUR/TRY 34,7307 % 0,13
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5722
% 0,13
34,7324
% 0,13
1,0638
% -0,05
45,49
0,00
2.376,52
% -0,11
86,87
% -0,28
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

G20 öncesi bilmeniz gerekenler

En büyük 20 ekonominin liderlerini bir araya getirecek G20 zirvesi, yüzyılın en büyük mülteci krizi ve giderek zayıflayan küresel ekonominin gölgesinde gerçekleşecek

G20 öncesi bilmeniz gerekenler
BLOOMBERG NEWS 13 11 2015, 11:02

Dünyadaki en büyük 20 ekonominin liderlerini Antalya'da bir araya getirecek G20 zirvesinin gündemi diğer dokuz zirveye göre daha yoğun ve daha kritik. Son yüzyıldaki en büyük insan göçüyle karşı kaşıya olunması sebebiyle G20'nin gündeminde bu yıl ilk kez ekonomi dışında Suriye krizi, terör ve mülteci sorunları var.

Çin etkisiyle zayıflayan küresel ekonominin güçlendirilmesi, finansal istikrarın yanında, piyasa düzenlemelerini artırmak, enerji politikaları ve iklim değişikliği G20'nin en önemli ekonomi gündem maddeleri. Ancak Suriye'deki iç savaş ve Türkiye kıyılarından Avrupa'ya doğru artan mülteci akınının toplantı gündeminde hâkimiyet kuracağı tahmin ediliyor.

Liderlerin öncelik verecekleri bazı konu başlıkları şu şekilde:

1. MERKEL, ERDOĞAN VE MÜLTECİLER

Sayıları milyonu aşan mültecilerin Avrupa kapısına kadar dayanmasının ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel'in açık kapı politikası izleyeceklerini açıklaması tüm okları Alman lidere çevirdi.

Merkel, mültecilerin yönetiminde ortak yük paylaşımını öngören bir yaklaşım gösterse de İngiltere ve Macaristan başta olmak üzere birçok ülke mültecileri ağırlamaya çok istekli değil. Ancak kıta Avrupa'sındaki ortak görüş mültecilerin Türkiye'de kalması şartıyla Türkiye'ye finansal destek sağlanması.

Merkel ve Erdoğan 18 Ekim'de İstanbul'da bir araya gelmişti. Fotoğraf:Reuters

 

 

Krizin detaylarını konuşmak üzere geçtiğimiz ay İstanbul'a gelen Merkel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelmiş, Türkiye’nin çok fazla yardım almadığını ve sözü verilen paraların ödenmediğini bildiklerinin altını çizerek AB'ye yasal göç hususunda ortak çalışmalar olduğunu belirtmişti.

Yaklaşık 2,2 milyon mülteciyi dört yıldır ağırlayan Türkiye ise alınacak finansal desteğin yanısıra göçün külfet paylaşımı konusunda adil bir yaklaşımın olmasını istemiş, AB ülkelerine vize serbestisi görüşmelerinin 2016'da sonuçlanmasını ve Türk-AB ilişkilerinin hız kazanması gibi şartları da siyasi gündemine koymuştu.

Bloomberg'e konuşan Hollanda merkezli Kalkınma İşbirliği Ajansı Cordaid genel müdürü Simone Filippin, krizin farklı taraflarının koordine edilmiş, kapsamlı ve uzun vadeli planlarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

2. OBAMA-PUTİN DİNAMİĞİ

Geçtiğimiz seneki G20 zirvesinde Rusya'nın Ukrayna'daki iç savaşı kızıştırıdğı eleştirilerine maruz kaldığı için toplantıyı erken terk eden Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin bu yıl da başka bir savaşla karşı karşıya.

ABD lideri Obama ve Rus lider Putin BM Genel Kurulu'nda. Fotoğraf:Reuters

 

 

Rusya 20 yıldan fazladır ilk kez sınırıları dışında gerçekleştirdiği operasyonla Suriye'ye hava saldırıları düzenliyor. 30 Eylül'den bu yana devam eden saldırılarda Moskova, IŞİD hedeflerini vurduğunu iddia etse de çoğunlukla muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri hedef alıyor. Rusya, bu yıl da saldırıların sebep olduğu sivil ölümleri nedeniyle eleştirilerin odağı olabilir.

ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devler Başkanı Vladimir Putin son olarak iki ay önce New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bir araya gelmiş, ABD, Suriye Cumhurbaşkanı Esad'ın gitmesi gerektiğini savunurken, Rusya IŞİD'le mücadele için Esad ile işbirliği yapmamanın "büyük bir hata" olacağını vurgulamıştı.

3. KÜRESEL EKONOMİYİ ZAYIFLATAN ÇİN

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), G20 zirvesi öncesi beklentilerin kötüleşmesi nedeniyle küresel büyüme tahminlerini düşürdü. Bunda dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de büyümenin yavaşlaması en önemli etken.

Bu nedenle G20 ekonomi gündeminin en önemli ismi Çin Devlet Başkanı Xi Jinping olacak.

Çin, küresel krizden bu yana en bu yana en zayıf büyümeyi yaşıyor. Fotoğraf: Reuters

 

 

4. ARJANTİN LİDERİ GELMİYOR

Demokrasiye geçtiği 1983 yılından bu yana en çekişmeli başkanlık yarışına hazırlanan Arjantin'de ise ekonomik riskler devam ediyor. Yüksek ülke borçlarıyla mücadele eden Arjantin'de Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'in G20'ye katılmayacağını açıkladı. Kirchner'in yerine Dışişleri Bakanı ve Ekonomi Bakanı zirvede hazır bulunacak.

5. SUUDİLER PETROL FİYATLARINDAN ENDİŞELİ

Petrol fiyatlarındaki rekor seviyedeki düşüş, dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan'ın en önemli gündemi olacak. Ham petrol stoklarının haftalardır fazla vermesine rağmen üretiminhi kısmayacağını açıklayan Suudi Arabistan, petrolün varil fiyatının yeniden 50 dolar seviyesine ulaşmasını istiyor.

6. ENFLASYON VE YOLSUZLUĞUN GÖLGESİNDEKİ BREZİLYA

Dünyanın sekizinci büyük ekonomisi Brezilya'nın Devlet Başkanı Dilma Rousseff ise ülkesindeki derinleşen ekonomik durgunluk ve azgın enflasyon gündemiyle zirveye katılıyor.

Brezilya Devler Başkanı Rouseff, 2011'den beri görevde. Fotoğraf:Reuters

 

 

Son olarak Fitch Ratings Brezilya'nın kredi notunu düşürmüş, karara gerekçe olarak, düşen ekonomik büyümenin yanı sıra artan kamu borcu ve mali sıkıntılar gösterilmişti.

Ülkede hükümet ile Kongre arasında yaşanan gerilimlerin ve yolsuzluk soruşturmalarının siyasi belirsizliği tırmandırmasıyla ekonomik reformların Brezilya'da ekonominin bu yıl yüzde 3 ve gelecek yıl yüzde 1 daralacağı tahmin ediliyor.

7. İRAN DA GÜNDEMDE

G20 üyesi olmadığı için zirveye katılmasa da İran ve son dönemde artan nükleer müzakereler özellikle ABD'nin gündem maddelerinden biri olabilir.

8. ONUNCU G20 ZİRVESİ

İlk kez finansal krizin küresel ekonomiyi tehdit eder düzeye ulaşması nedeniyle 2008 yılında gerçekleşen G20 zirvesinin liderler düzeyindeki 10'ncu toplantısı 15-16 Kasım'da Antalya Belek'te gerçekleşecek.

Avustralya'da gerçekleşen G20 2014 zirvesi Fotoğraf:Getty Images

 

 

Dünyada üretilen bütün mal ve hizmetlerin parasal değerinin yüzde 85’ine, küresel ticaretin yüzde 75’ne sahip olan ve dünya nüfusunun da üçte ikisinin yaşadığı G-20 ülkeleri şöyle:

ABD, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye. Grubun 20'nci üyesi ise Avrupa Birliği.

Uluslararası para Fonu (IMF) Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, OECD ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) de bu ülkelerin yanı sıra, üye olmamakla birlikte toplantıya katılan uluslararası kuruluşlar arasında.

Yukarı

Business HT×