BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dünya ekonomisine yönelik en büyük 2 risk

Credit Suisse, 2016 Küresel Görünüm raporunda dünya ekonomisini en çok tehdit eden unsurlara dikkat çekti

Dünya ekonomisine yönelik en büyük 2 risk
BLOOMBERG NEWS 13 11 2015, 07:40

Credit Suisse, ekonomistlerin ve stratejistlerin dünya üzerindeki ekonomik gelişmelere ve en iyi yatırım tercihlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu, bununla birlikte dünya ekonomisini rayından çıkarabilecek unsurlara dikkat çektiği, 2016 Küresel Görünüm raporunu yayınladı. 

Raporun "Fed Uyanıyor" başlığı taşıması Amerikan Merkez Bankası'nın küresel ekonomi için potansiyel olarak aşağı yönlü risklerin ana kaynağı olacağı imasını taşıyor. Credit Suisse başekonomisti James Sweeney Fed'in 2016 sonu itibariyle dört kez faiz artışına gitmiş olabileceğini düşünürken, bu sıkılaşma döngüsünün ufukta görünen gri kuğulardan biri olduğunu düşünmüyor.

Credit Suisse'e göre Çin'de yatırım harcamalarının gerilemesi ve ABD'de çekirdek enflasyonun değişmesi küresel ekonomi için daha büyük riskler içeriyor.

Raporda, Çin'de politika yapıcılar için önemli bir zorluk olan yatırım harcamalarının gerilemesinin küresel ekonomiye etki göstermesinin olası olduğu ifade edildi. Ekonomist Sweeney Çin'in sermaye harcamalarının ABD tüketim harcamalarından daha büyük olduğunu vurguladı. Fakat bu durumun küresel ekonominin motoru olarak Çin yatırımlarının ABD tüketicilerinin yerine geçtiği anlamına gelmediği belirtildi. 

Bununla birlikte Çin'de ekonominin daralması durumunda bunun emtia ihraç eden ülkeler üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı, bu ülkeler için 2016 yılının bir başka sancılı yıl olabileceği vurgulandı.

Sweeney ve ekibinin dikkat çektiği bir başka risk gelişmiş ülkelerdeki, özellikle ABD'deki çekirdek enflasyon oldu.

Raporda, "Bizi endişelendiren bir diğer risk senaryosu gelişmiş ülkelerde özellikle de ABD'de çekirdek enflasyonun daha da yükselmesi eğilimi" ifadeleri kullanıldı. Bu noktada piyasaların böylesi bir enflasyonu fiyatlama konusunda hazırlıklı olmadığı belirtildi.    

Piyasalar Fed'in daha hızlı bir tempoda faiz artışı yapacağını fiyatladığı için enflasyonda yukarı yönlü bir sürprizin ekonomik aktivite üzerinde etkisinin sürekli olacağı ve tahvil faizlerinin yukarı gidebileceği ifade edildi. Raporda, "Sonrasında piyasalardaki dalgalanma ekonomik riskleri artırabilir" denildi.   

IMF de küresel risklere karşı uyarılar içeren bir çalışma yayınladı. IMF'nin çalışmasında  global ekonomik büyümenin 'ortalamanın altında' olabileceği uyarısında bulundu.

IMF, Amerikan Merkez Bankası (FED)'in faiz artırması, emtia fiyatlarının düşmesi ve Çin ekonomisinin yavaşlaması gibi etkenlerin global ekonomi için önemli riskler olduğuna dikkat çekti.

Global ekonomik beklentilerin son 5 yılda defalarca düştüğünü belirten IMF, "Dünya ekonomisi, kabul edilmez işsizlik oranı ve yoksulluk seviyesi ile sürekli ortalamanın altında kaldı." hatırlatması yaptı. 

Yukarı

Business HT×