BIST 100 8.988,24 % 2,06
USD/TRY 32,3297 % 0,12
EUR/TRY 35,0459 % -0,07
Piyasalar
8.987,01
% 2,05
32,3290
% 0,11
35,0502
% -0,06
1,0782
% -0,43
47,54
-0,39
2.195,91
% 0,05
86,50
% 0,48
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İngiltere'den AB'ye muhtıra gibi mektup

İngiltere Başbakanı David Cameron, AB Konseyi'ne AB'den beklentilerini içeren bir mektup gönderdi

İngiltere'den AB'ye muhtıra gibi mektup
BLOOMBERG NEWS 11 11 2015, 06:20

İngiltere Başbakanı David Cameron, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'a İngiltere'nin birliğe üyeliğini referanduma götürmeden önce AB ile girişeceği yeniden müzakere kapsamındaki beklentilerini içeren mektup gönderdi. 

AB ile yeniden resmi müzakere masasına oturmadan önce İngiltere'nin AB'den beklentilerini sıralayan Cameron, 6 sayfalık mektubunda ülkesinin taleplerini ekonomi yönetimi, rekabet, egemenlik ve göçten oluşan dört başlık altında topladı. 

Cameron mektubunda İngiltere'nin de aralarında yer aldığı 9 AB üyesinin Euro Bölgesi dışında olduğunu hatırlatarak, "Euro Bölgesi ülkelerinin para biriminin uzun vadeli geleceğini güvenceye almak için başvuracağı tedbirlerin önünde durmak istemeyiz. Ancak bu yoldaki değişikliklerin tek pazarın bütünlüğüne ve Euro Bölgesi dışında kalan ülkelerin çıkarlarına saygılı olacağından emin olmak isteriz" ifadelerini kullandı.

Euro Bölgesi'nde alınan kararlarla ilgili bir veto hakkı peşinde olmadıklarını vurgulayan Cameron, AB'den bütün üyeleri koruyacak yasal bağlayıcılığa sahip ilkeler oluşturulmasını istediklerini kaydetti. 

Bütün üyeleri etkileyecek meselelerle ilgili kararların da bütün üyelerin katılımıyla tartışılıp karara bağlanması gerektiğini vurgulayan Cameron, AB'nin sermayenin, mal ve hizmetin serbest dolaşımı konusunda daha yapması gereken şeyler olduğunu belirterek, rekabeti ve verimliliği, büyüme ve istihdamı artıracak uzun vadeli düzenlemelerin yapılması gerektiğine işaret etti. 

Mektupta İngiltere'nin AB ile ilişkisinde uzun yıllardan bu yana "egemenlik" konusunun önemli yer tuttuğunu hatırlatan cameron, başlıca amacının da ülkesini ab ile "daha fazla birlik" taahhüdünden kurtarmak olduğunu kaydetti. 

Cameron, mektubunda "göç" başlığı altında da birlik içindeki serbest dolaşımın üye ülkelerin eğitim, sağlık ve kamu hizmetleri için getirdiği yükün büyüklüğüne dikkati çekti. 

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin 1973 yılından bu yana yürüttüğü ab üyeliğini, önce Avrupalı ortaklarıyla yeniden müzakere etmek, ardından 2017 sonuna kadar referanduma sunmak istiyor. 

AB ülkelerindeki ulusal parlamentoların yetkilerinin artırılması ve özellikle AB göçmenlerinin sayılarına sınırlama getirilmesini isteyen Cameron, göçmenlere sağlanan sosyal yardımların kesilmesi gerektiğini de ifade ediyor.

 

 

Yukarı

Business HT×