BIST 100 9.462,85 % -0,65
USD/TRY 32,5994 % 0,22
EUR/TRY 34,8346 % 0,43
Piyasalar
9.462,85
% -0,65
32,5994
% 0,22
34,8346
% 0,43
1,0656
% 0,13
45,49
0,00
2.380,82
% 0,07
86,60
% -0,59
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

AB, çelik sanayisini koruyacak

Avrupa Birliği (AB) Rekabet Konseyi, çelik sanayisini korumak için somut adımlar atılması kararını verdi.

AB, çelik sanayisini koruyacak
10 11 2015, 06:29

AB Rekabet Konseyi, Brüksel'de Avrupa çelik sanayisinin yaşadığı sıkıntıların değerlendirildiği olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi.

Konseyin sonuç bildirisinde, çelikte küresel üretim fazlasından dolayı fiyatların aşağı düştüğüne ve AB çelik sektörünün bu durumdan zarar gördüğüne dikkat çekilerek, bu durumda farklı bölgelerdeki çelik üreticilerinin ticarete zarar verici davranışlarda bulunduğu belirtildi.

Çelik sektöründe yüksek enerji maliyetlerinin kar marjlarını olumsuz etkilediğine işaret edilen bildiride, kapanmakta olan çelik işletmelerinin binlerce kişilik istihdam kaybına neden olduğunun altı çizildi.

Bildiride, AB Konseyi'nin uzun vadede sürdürülebilir bir Avrupa çelik sektörünün hayatta kalmasını sağlamak için durumun ciddiyetinin farkında olduğu ve somut adımlar atılması konusunda anlaştığı ifade edildi.

AB sanayisine yönelik alınacak tedbirlerin kapsayıcı bir yaklaşımla, rekabetçi çerçevede sağlanması gerektiği belirtilen bildiride, öngörülebilir, tutarlı düzenlemelerin yapılması gerektiği ve çelik sektörünün sıkıntılarının diğer enerjiyi yoğun kullanan sanayilerde de yaşandığı kaydedildi.

ÖNEMLİ ÇELİK ÜRETİCİSİ ÜLKELERLE GÖRÜŞME

Bildiride, OECD Çelik Komitesi ve AB Komisyonu'nun, Çin, Rusya, Beyaz Rusya, Türkiye ve Hindistan gibi bütün önemli çelik üreticisi ülkelerle görüşmeye yoğunlaşması gerektiği vurgulandı.

Dünya'da herkes için adil olan bir çelik ticareti için AB'nin ticaret politikası enstrümanlarını tamamen ve zamanında kullanması gerektiği ifade edilen bildiride, üçüncü ülkelerin çelik sektörüne yönelik kısıtlayıcı önlemlerin alınması, yapıcı bir yaklaşımla ticaret savunma enstrümanlarının modernizasyonu ile operasyonların düzene konması, şeffaflığın arttırılması gerektiğine işaret edildi.

Bildiride, AB çelik sanayisinin üçüncü piyasalara girişinin geliştirilmesi, kamu alımlarında ikili ve çoklu pazarlık ve uygulamalarda değişiklikler yapılması, Avrupa Yatırım Planı ile çelik sektörünün modernizasyonu ve geliştirilmesinin sağlanması ile devlet yardımlarında kurallarına uygun şekilde imkanların en iyi şeklide kullanılarak enerji yoğunluklu sanayinin Ar-Ge yatırımı, eğitim, çevre, istihdam imkanlarının kullanımının sağlanmasına yönelik adımlar atılacağı belirtildi.

Toplantıda ayrıca, güvenli, karşılanabilir ve iklim dostu enerji için Avrupa Enerji Birliği'nin hızla uygulanmasının desteklenmesi, mevcut AB enstrümanları ve fonları ile işçilerin beceri kazandırılarak iş piyasalarına entegrasyonunun sağlanması, ilgili tarafların katılımıyla yüksek seviyede konferans düzenlenmesi ve mevcut durumun, alınacak politika eylemlerinin diğer enerji yoğunluklu sanayiler grubuyla beraber yapılması kararları alındı.

Yukarı

Business HT×