BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,21
% 0,11
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Avrupa Merkez Bankası'nda faiz indirimi ihtimali güçleniyor

ECB içinde mevduat faizinde indirim konusunda ortak görüş oluşmaya başladığı belirtiliyor

Avrupa Merkez Bankası'nda faiz indirimi ihtimali güçleniyor
09 11 2015, 16:51

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yönetim kurulundan dört üye, merkez bankasının zaten ekside olan mevduat faizini daha da düşürmek yönünde ortak bir görüş oluşmaya başladığını belirtti.

Reuters'a bilgi veren yönetim kurulu üyelerinden bazıları mevduat faizinde yapılacak indirimin, şu anda 10 baz puan olan piyasa beklentisini aşması gerektiğini savundu.

Yönetim kurulu üyeleri ayda 60 milyar euro tutarındaki varlık alım programında değişiklik yapılmasının da değerlendirildiğini, ancak varlık alım programı hakkında uzlaşıya varmak zor olduğu için öncelikli olarak alışılagelmiş para politikası araçlarında adım atılacağını belirtiyorlar.

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak ECB'nin 3 Aralık'ta yapacağı toplantıya kadar ağırlıklı olarak varlık alım programı hakkında yaklaşık 20 farklı eylem planını değerlendireceğini ve seçenekleri eleyerek para politikasında ek gevşemenin hangi adımlar ile yapılacağına karar vereceğini belirtti.

ECB aşırı düşük enflasyonu canlandırmak için para politikasında ek gevşeme önlemlerini 3 Aralık toplantısında alabileceğini geçen ay açıklamıştı. Euro bölgesinde enflasyonun zayıf ekonomik büyüme ve düşük emtia fiyatları nedeniyle yaklaşık yüzde 2 olan hedefe 2017'den önce ulaşamayacağı tahmin ediliyor.

Şu anda yüzde -0.2 düzeyinde olan mevduat faizinin daha da düşürülmesi, bankaların fazla paralarını ECB'de tutmak yerine, kredi olarak kullandırmasını ve böylece ekonomik büyümenin canlandırılmasını sağlayabilir. Ayrıca euronun değerinin düşmesini sağlayarak pahalanan ithalat üzerinden enflasyonun yükselmesine yardımcı olabilir. 

ECB bundan önce mevduat faizinin daha fazla düşüremeyeceğini belirtmiş de olsa, İsviçre ve Danimarka'da mevduat faizinin -0.75'e kadar düşürülmesi indirimin mümkün olduğunu gösteriyor.

ECB yönetim kurulu üyesi üç kaynak, piyasanın mevduat faizinde 10 baz puanlık indirim fiyatladığını ve bu nedenle etkisinin yoğun olmayacağını belirterek tartışmaların indirimin boyutu konusunda devam ettiğini belirtti.

Eonia vadeli kontratlarına göre piyasalarda ECB'nin Aralık ayında yapacağı 10 baz puanlık mevduat faizi indirimine yüzde 60 olasılık veriyor. Ekonomistler ise ECB'nin hem mevduat faizini 10 baz puan indireceğini hem de varlık alımlarını artıracağını tahmin ediyor.

Yönetim kurulundan iki üye ise ECB'nin para politikasında tahminlerin ötesine geçen adımlar atma geleneğini sürdürmesi gerektiğini savundu.

Adının açıklanmamasını isteyen bir yönetim kurulu üyesi, "Büyük bir indirim yapalım... Kısa vadede mevduat faizinin nereye kadar indirilebileceğinde sınır yok. Keskin bir indirim mümkün" dedi.

Yönetim kurulunun iki üyesi ise enflasyonun sıfıra çok yakın seyrettiğine dikkat çekerek ECB'nin Aralık ayında adım atacağından şüphe edilmemesi gerektiğini belirtti. Üçüncü bir üye ise mevduat faizinde indirimin üzerinde uzlaşılacak en kolay unsur olduğunu kaydetti.

Yukarı

Business HT×