BIST 100 9.032,27 % 2,56
USD/TRY 32,3293 % 0,11
EUR/TRY 35,0606 % -0,03
Piyasalar
9.036,62
% 2,61
32,3292
% 0,11
35,0627
% -0,02
1,0786
% -0,39
47,62
-0,31
2.212,95
% 0,83
87,14
% 1,22
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Boğa tuzağı mı, ayı kapanı mı?

Serhat Gürleyen yazdı: Piyasalardaki son satış boğa tuzağı mı yoksa ayı kapanı mı?

Boğa tuzağı mı, ayı kapanı mı?
SERHAT GÜRLEYEN - DÜNYA GAZETESİ 09 11 2015, 10:20

Seçimler sonrasında yaptığımız değerlendirmede politik belirsizliğin azalmasının verdiği destekle kısa vadede borsanın 85 bine kadar yükseleceği, doların Türk lirasına karşı 2,80 civarına gerileyeceği, 10 yıllık faizlerin yüzde 9,0’a yaklaşacağı öngörüsünde bulunduk ancak bu yükselişin kalıcı olmayabileceği konusunda uyardık.

PİYASANIN ÖNÜNDEKİ RİSKLER

Piyasalardaki yükselişin boğa tuzağına dönebileceği uyarımızı iki temel gerekçeye dayandırmıştık:

• Seçim vaatleri ve yavaş büyüme arasında sıkışan Ak Parti hükümetinin ciddi bir reform programı uygulamak yerine son yıllarda uyguladığı maslahatgüzar ekonomi politikaları sürdürmeye devam etmesi riski; 

• ABD ekonomisinden gelebilecek güçlü bir veri ile Fed’in 2015 yılında faiz artırmaya başlamasının yeniden potaya girmesi ihtimali.

POLİTİKA TAMAM YA REFORMLAR?

Ak Parti’nin yeni dönemde uygulayacağı ekonomi politikalar konusunda elimizde henüz yeterli bilgi yok.  İyi haber! Maliye bakanı Mehmet Şimsek kurumsal yatırımcılara yönelik yaptığı sunumlarda büyümeye ve yapısal reformlara ağırlık veren bir programa ağırlık verileceğini söyledi. 

Kötü gelişme... İlk iki haftada gündem ekonomiden daha çok, anayasa değişikliklerine ve başkanlık tartışmalarına odaklanmış durumda. Bekleyip göreceğiz. Önümüzdeki haftalarda bakanlar kurulunun oluşması ve programın detayları konusunda detaylar geldikçe işin rengi belli olacak.

FED ARALIK'TA BAŞLAR MI?

Dış cephedeki gelişmeler iyi değil. Daha doğru bir ifade ile ABD ekonomisi için iyi, Türkiye için iyi değil. Ekim ayı istihdam rakamları ABD ekonomisinde 270 bin yeni istihdam  yaratıldığını (beklenti 185 bin) gösterdi.  Ücretler yüzde 2,5 artış ile 2009 krizinden bu yana en hızlı büyümesine ulaştı. 

Veri açıklamasının ardından  Fed’in Aralık ayında faizleri artırma ihtimali %70’in üzerine çıktı;  ABD hisse senetleri dar bir bantta dalgalanırken, dolar %1’in üzerinde yükseldi, 2 yıllık devlet tahvili son 5,5 yılın en yüksek seviyesine sıçradı.  

ABD İÇİN İYİ DÜNYA İÇİN KÖTÜ

Ancak asıl olumsuz etki gelişmekte olan piyasalarda görüldü. ABD için iyi olan dünya için kötüdür lafını ispat edercesine gelişmekte olan ülke paraları %1-1,5 aralığında, hisse senedi piyasaları %1-%2 bandında değer kaybetti. Kırılgan beşlinin daimi üyesi Brezilya, Güney Afrika ve Türkiye geleneği bozmayarak en çok kaybettiren piyasalar oldu.

MİLYON DOLARLIK SORU

Gelelim milyon dolarlık soruya.. Piyasalardaki satış dalgası bir boğa tuzağı mı yoksa ayı kapanı mı?  Yatırımcılar gerilemeleri fırsat bilip pozisyonlarını artırmalı mı, yoksa karlarını (zararlarını) realize edip Türkiye varlıklarında pozisyonlarını azaltmalı mı.

Bu sorunun cevabı Fed faiz dalgasının boyutuna ve ekonomi yönetiminin atacağı adımlara bağlı olarak belirlenecek.

Yurtdışında önümüzdeki  hafta açıklanacak ABD perakende satışları (beklenti yüzde 0,3) verisi ve Fed başkanlarının (Evans, Dudley, Lacker) konuşmaları  bu konuda bize ilk ipuçlarını verecek. 

Yurtiçinde ise gözler Ankara kulislerinde olacak.  Dışarıdan gelecek dalganın büyüklüğüne bağlı olarak Ak Parti yönetiminden piyasa dostu reformların uygulanacağına dair mesajlar görebiliriz. 

----

Serhat Gürleyen'in yazısı Dünya Gazetesi'nde yayınlanmıştır. Orjinal link için

Yukarı

Business HT×