BIST 100 9.692,32 % 1,76
USD/TRY 32,5890 % 0,18
EUR/TRY 34,8600 % 0,50
Piyasalar
9.687,71
% 1,71
32,5882
% 0,18
34,8535
% 0,48
1,0671
% 0,26
45,44
-0,05
2.387,52
% 0,36
87,35
% 0,28
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Enerji Bakanı: Rusya tahkimini kazanmamız garanti

Enerji Bakanı Rusya ile doğalgazdaki fiyat anlaşmazlığının çözülmesini garanti görüyor

Enerji Bakanı: Rusya tahkimini kazanmamız garanti
AA 08 11 2015, 15:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Rusyatahkimine ilişkin, "Rusya'nın basında yer alan 'tahkime gitmeden de çözebiliriz' açıklamalarını müspet buluyoruz, fakat bizim tarafımıza iletilmiş resmi bir başvuru yok. Zaten kesin olan yüzde 10,25'lik indirimimiz var. Biz onun üzerinde bir talep için mahkemeye gittik ve tahkimi kazanmayı garanti görüyoruz" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Alaboyun, 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimi'nden sonra yaşanan belirsizliğin bazı düzenlemelerin yapılması açısından zaman kaybettirdiğini ve Türkiye'nin bu tür bir kayba tahammülünün olmadığını söyledi. Bu sürede devam eden ve zamana müteakip projeler olduğunu ifade eden Alaboyun, Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili bazı düzenlemelerin de bu belirsizlikten dolayı yapılamadığını belirtti.

Alaboyun, Akkuyu Nükleer Santrali için Rusya'nın 3 milyar dolar yatırım gerçekleştirdiğini, fakat gerekli düzenlemeler yapılamadığı için sadece liman ve benzeri alanlara yatırım yapabildiklerini dile getirdi. Bakan Alaboyun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İnşaata başlayın desek Kıyı Kanunu ile ilgili düzenlemelerin yapılması lazım. Ama hükümetin kurulamaması, komisyonların oluşamamasından dolayı bunlar yapılamadı. 7 Haziran'dan sonraki durum çok sürdürülebilir değildi ve 1 Kasım'da sonra erdi. 7 Haziran'dan sonra piyasada günlük 40-50 milyon dolar speküle edilerek indirilip çıkartılıyordu. Seçimlerden sonra dolar/tl paritesi 2,80'e kadar indi, hükümetin kurulması ile bunun daha çok düşeceğini düşünüyorum. Ayrıca, coğrafi olarak da bir ateş çemberinde bulunuyoruz ve böyle bir ateş çemberinin etrafında istikrarı, huzuru, demokrasiyi sağlamak durumundayız. 1 Kasım ile 7 Haziran'ın farkını burada daha iyi görürüz. 1 Kasım bize burada rahat bir alan tanıyacak, istikrar anlamında."

TÜRK AKIMI BELİRSİZLİĞİ ÇÖZÜLÜR

Rusya'nın yapmayı teklif ettiği Türk Akımı Projesi'nin Türkiye'ye 15,75 milyar metreküp doğalgazgetireceğini hatırlatan Alaboyun, Batı Hattı'ndan da 14 milyar metreküp geldiğini ve aradaki kapasite farkı için hükümetler arası anlaşmanın Meclis'ten geçmesi gerektiğini vurguladı.

Alaboyun, Türk Akımı projesinde de alınacak bazı kararların da hükümetlerarası anlaşmayı bağladığını vurgulayarak, "1 Kasım sonuçları, Türk Akımı projesi ile ilgili yaşanan belirsizliği çözer" ifadesini kullandı.

Türkiye ve Rusya arasındaki doğalgaz fiyatı anlaşmazlığını değerlendiren Alaboyun, Türkiye'nin daha önce anlaşma sağlanılan yüzde 10,25'lik fiyat indirimini imzalamak için Rusya'yı çağırdığını fakat anlaşmanın imzalanamadığını anımsattı.

Alaboyun, BOTAŞ'ın tahkim kararından sonra Rus yetkililerin basında yer alan 'tahkime gitmeden de çözebiliriz' şeklindeki açıklamalarını müspet bulduğunu belirterek, "Biz Rusya ile hiçbir zaman basın üzerinden iletişim kurmadık. Bu tür açıklamaları olumlu karşılarız ama bu açıklamalar bize iletilmiş bir resmi başvuru anlamına gelmez. Bizim tarafımıza iletilmiş resmi bir başvuru yok. Zaten kesin olan yüzde 10,25'lik indirimimiz var. Biz onun üzerinde bir talep için mahkemeye gittik ve tahkimi kazanmayı garanti görüyoruz" şeklinde konuştu.

Rusya'nın daha önceden üzerinde anlaşılan yüzde 10,25'lik indirimin imzalanması talebiyle gelmesi halinde Türkiye'nin anlaşmayı imzalayacağına işaret eden Alaboyun, BOTAŞ'ın tahkim hakemini belirlediğini ve Rusya tarafına bildirdiğini ifade etti.

Yukarı

Business HT×