BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3369 % 0,14
EUR/TRY 35,0676 % -0,01
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3369
% 0,14
35,0676
% -0,01
1,0788
% -0,37
47,65
-0,28
2.218,89
% 1,10
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İş hayatında Budist felsefe başarıya götürdü

Hem deneyimli bir Budist rahibi hem de Japonya'nın en çok saygı gören iş adamlarından Kazuo Inamori'ye göre bir şirketi başarıya taşıyacak etken hissedarlar değil mutlu çalışanlar

Budist rahipliğinden milyarder iş adamlığına
05 11 2015, 16:22

Bir şirketi ayakta tutan hissedarları mıdır?

83 yaşındaki Budist rahip ve milyarder iş adamı Kazuo Inamori'ye göre bu sorunun cevabı net bir şekilde “Hayır”. “Yumurta istiyorsanız tavuğa iyi bakacaksınız” diyen Japon iş adamı için öncelik, çalışana iyi davranılması.

56 yıl önce seramik üreticisi olarak kurulan ve Japonya'nın en büyük ikinci telekom şirketine dönüşen Kyocera’nın kurucusu Inamori, “Şirketler hissedarlara ait olabilir ancak yüzlerce ya da binlerce çalışanın da şirkette payı var” diyor.

Japonya’nın en çok saygı duyulan işadamlarından yönetim gurusu Inamori'nin yöneticiliğin felsefesini anlattığı çok sayıda kitabı bulunuyor. Hatta Inamori, Budist feslefeden esinlenerek kaleme aldığı çalışma prensiplerini küçük kitapçıklar halinde çalışanlarıyla paylaşıyor.

Başarının sırrının çalışanların bakış açılarını değiştirmekten geçtiğini savunan Inamori, şirketinin çalışanlarının gelişimine adandığını belirtiyor. Japon iş adamı, çalışanlarına alçakgönüllü olmaları ve kendi doğrularına güvenmeleri konusunda nasihatlerde bulunuyor. Inamori'ye göre bu, çalışanları onurlandırıyor ve daha çok çalışmaya motive ediyor.

ÇALIŞANA KIYMET VEREN 'AMİP YÖNETİMİ'

Inamori'nin “Amip Yönetimi” dediği yönetim felsefesine göre çalışanlar kendi özelliklerine göre küçük birimlere ayrılmalı ve saatlik verim takip edilmeli. Şirket liderlerinin amacı bencil hissedarları için çalışmak olmamalı. Öncelikli hedef, çalışanların maddi ve manevi mutlu edilmesi olarak belirlenmeli.
Bu fikir, bazı yatırımcıların hoşuna gitmese de Inamori'ye göre şirketler toplumun yararına çalışmaktan çekince duymamalı.

Ancak Inamori, çalışanları mutlu etmekten bahsederken daha az çalışmayı kastetmiyor. Ona göre motivasyonu yüksek kişilerin herkesten daha fazla çalışması şirketin yararına olacak bir durum. Budist ideolojide “shojin” adı verilen kavrama göre ruhu yüceltmek, kendini bir göreve adamaktan geçiyor.

Inamori, 2010 yılında Japon Havayolları'nın Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Fotoğraf: EPA

 

JAPONYA'NIN EN ZENGİN 32'NCİ KİŞİSİ

Yedi çocuklu bir ailenin ikinci oğlu olan Inamori, son samuray ayaklanmasının olduğu Kagoşima'da doğdu.

Yine bu şehirdeki Kagoşima Üniversitesi'nden mezun olan Inamori, kimya üzerine eğitim gördükten sonra yüksek radyo frekansları üretimi üzerinde uzmanlaştı.

1959 yılında kurduğu ilk adı Kyoto Ceramics olan Kyocera'nın geçen 56 yılda hissesi 8,2 milyar dolara kadar yükseldi. 1997'deki emekliliğinden sonra Budist rahibi oldu.

1,1 milyarlık servetiyle Japonya'nın en zengin 50 kişisi arasında 32'nci sırada yer alan Japon iş adamı, 2010 yılında Japon Havayollarını (JAL) iflastan kurtardı. O dönem “Taşımacılık sektörü için bir amatörüm” diyen Inamori, 26 milyar dolarlık borcu olan şirketin Yönetim Kurulu Başkanın olarak atandı ve ertesi JAL'i kâra geçirdi. Bu süreçte yaklaşık 16 bin çalışanın da işine son verildi.

Inamori, iş adamlarına eğitim vermek için kurduğu okulda gönüllü olarak eğitim vermesinin yanında Japonya'nın Nobel ödülü sayılan Kyoto Ödülleri'ne de destek sağlıyor. Kyocera'nın genel merkezinin de yer aldığı Kyoto'da Inamori'nin çalışmaları ve felsefelerinin anlatıldığı beş katlı bir müze bulunuyor. 

Yukarı

Business HT×