BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3659 % 0,07
EUR/TRY 34,9525 % -0,19
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3653
% 0,06
34,9525
% -0,19
1,0776
% -0,11
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

TCMB: Enflasyonda gıdadaki yavaşlama ve enerjideki baz etkisi belirleyiciydi

Merkez Bankası Ekim ayı enflasyonunda gıda yıllık enflasyonundaki yavaşlama ile enerji fiyatlarındaki baz etkisinin belirleyici olduğunu söyledi

TCMB: Enflasyonda gıdadaki yavaşlama ve enerjideki baz etkisi belirleyiciydi
BUSINESSHT 04 11 2015, 10:10

Merkez Bankası Ekim Ayı Fiyat Gelişmeleri'ni açıkladı

Banka, Ekim ayı enflasyonunda gıda yıllık enflasyonundaki yavaşlama ile enerji fiyatlarındaki baz etkisi belirleyici olduğunu belirtti. Buna karşılık, Türk lirasındaki birikimli değer kaybına bağlı olarak temel mal grubu enflasyonundaki yükselişin sürdüğü, hizmet enflasyonu ise yüksek seyrini koruduğu ifade edildi. Raporda, "Bu doğrultuda çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonunda ve ana eğiliminde temel mal grubu kaynaklı olarak artış gözlenmiştir" ifadeleri yer aldı.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle üç aylık ortalamalara göre incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğiliminde Ekim ayında bozulma gözlendiği belirtilirken döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli yansımalarının yanı sıra bu dönemde giyim fiyatlarında kaydedilen yüksek artışla birlikte belirgin olarak yükselen temel mal grubu eğiliminin bu gelişmede belirleyici olduğu ifade edildi. Hizmet grubunun ana eğiliminin ise bu dönemde yatay seyrederek yüksek seviyesini koruduğu belirtildi. 

Çalışmada şu değerlendirmelere yer verildi:

"Ekim ayında hizmet fiyatları yüzde 0,71 oranında aartmış, grup yıllık enflasyonu 0,11 puan artarak yüzde 8,65'e yükselmiştir. Bu dönemde yıllık enflasyon, lokanta-oteller grubunda gerilerken kira grubunda yatay bir seyir izlemiş, diğer alt gruplarda ise yükselmiştir. Lokanta otel grubu aylık enflasyonundaki yavaşlama konaklama hizmetlerinden kaynaklanırken yemek hizmetlerinde yüksek fiyat artışları sürmüştür. Bu dönemde ulaştırma hizmetleri fiyatları, okul servis ücretlerindeki yükselişe bağlı olarak yüzde 1,3 oranında artmıştır. Diğer hizmetler grubunda ise Türk lirasındaki değer kaybına bağlı olarak bakım-onarım hizmetleri fiyatlarında
artışlar hızlanmıştır.

Temel mal grubu yıllık enflasyonu Ekim ayında 1,25 puanlık artışla yüzde 9,19'a yükselmiştir. Bu dönemde yıllık enflasyon tüm alt gruplarda artış kaydetmiştir.

Türk lirasındaki değer kaybının birikimli etkilerine bağlı olarak dayanıklı mal grubu fiyatları aylık bazda yüzde 1,75 oranında yükselmiştir. Dayanıklı mal grubunda beyaz eşya, otomobil ve mobilya fiyatlarında belirgin artışlar gözlenmiştir. 

Döviz kuru etkilerinin daha gecikmeli izlendiği giyim ve dayanıklı dışı temel mallar grubunda da fiyatlar aylık bazda artış kaydetmiş ve grup yıllık enflasyonu yüzde 8,49'a yükselmiştir.

Giyim grubunda ise endeks tarihinin en yüksek oranlı Ekim ayı artışı gerçekleşmiş ve yıllık enflasyon yüzde 5,73 olmuştur. Bu gelişmede gümrük vergisi ayarlamalarının da etkili olduğu düşünülmektedir.

Sonuç olarak Ekim ayı, bir önceki ayda olduğu gibi, Türk lirasındaki değer kayıplarının temel mal fiyatlarında belirgin olarak hissedildiği bir dönem olmuştur.  

Enerji fiyatları Ekim ayında yüzde 0,77 oranında artmıştır. Bu gelişmede, şebeke suyu fiyatları ile sırasıyla yüzde 3,87 ve 5,88 artış kaydeden tüp gaz ve LPG fiyatları belirleyici olmuştur.

Yıllık enerji enflasyonu geçen yılın aynı ayındaki elektrik ve doğalgaz fiyat ayarlamalarının oluşturduğu baz etkisiyle yaklaşık 1,8 puan gerileyerek yüzde 0,12 seviyesine düşmüştür.

Ekim ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllıkk enflasyon yaklaşık 2 puanlık düşüşle yüzde 8,69'a gerilemiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatlarında sebze ürünlerine bağlı olarak kaydedilen azalış bu gelişmede temel belirleyici olmuştur.

Böylelikle işlenmemiş gıda grubu yıllık enflasyonu bu dönemde 3,83 puan azalışla yüzde 9,40'a gerilemiştir. Diğer taraftan, bu grupta kırmızı et fiyatlarının Eylül ayındaki yataya yakın seyrin ardından Ekim ayında tekrar (yüzde 1,03 oranında) artış kaydetmesi dikkat çekmiştir.

İşlenmiş gıda grubu yıllık enflasyonunda ise son bir yıllık dönemde kaydedilen yavaşlama eğilimi sürmüştür. Bu dönemde katı-sıvı yağ grubu dışındaki tüm alt gruplarda enflasyon yıllık bazda gerilemiştir. 

Yukarı

Business HT×