BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Güvercin merkez bankaları bile kara bulutları dağıtamadı

ABD'nin faiz kararı, AMB'nin parasal genişleme açıklaması, Çin'in faiz indirimi piyasaları canlandırsa da küresel ekonomi üzerindeki kara bulutlar dağılmadı

Ekim ayındaki faiz kararı ve para politikalarının küresel ekonomideki etkileri
FİNANCİAL TİMES 02 11 2015, 11:35

Ekim ayında küresel piyasalar rekor seviyeye çıkarken, merkez bankalarının Uluslar arası ekonominin gidişatı hakkındaki endişeleri, yatırımcıların hisse senetlerine yönelmesine neden oldu.

HSBC bankasının stratejistlerinden Ben Laidler'e göre yatırımcılar Ağustos ve Eylül aylarında çok kötümserleşmişti. Bu sebeple piyasalarda sıçrama bekleniyordu. Ancak yeniden toparlanma merkez bankası sayesinde oldu. Laidler, insanların, karar vericilerin kendi taraflarında olduğunu bilmesiyle güven ortamının arttığını ifade etti.

Londra Borsası ile Financial Times'ın sahibi olduğu FTSE Dünya Endeksi ekim ayında yüzde 7,8 artış gösterdi. Bu, son dört yılın en büyük aylık artışı oldu.

Ağustos ve Eylül aylarında yara alan S&P 500 ve Eurofirst 300 endeksleri tekrar pozitife dönerek ekim ayında yüzde 8,3 yükseldi.

MERKEZ BANKALARI HAREKETE GEÇTİ

ABD'nin kurumsal gelirleri azalırken, emtia fiyatlarında durgunluğun hâkim olması deflasyon endişelerini canlı tutuyor. Ancak merkez bankaları piyasaların canlanması için harekete geçmiş durumda.

Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) Aralık'ta faiz artırımının mümkün olduğuna işaret eden açıklamaları, Ağustos ayındaki düşüşlerden sonra piyasaların tekrar pozisyon almalarını sağladı.

Avrupa Merkez Bankası Mario Draghi'nin Aralık'ta parasal genişlemeyi gözden geçireceklerini açıkılaması ise piyasadaki hassasiyeti güçlendirdi. Bu açıklamaları Çin Merkez Bankası'nın ekonomide sürdürülebilirliği sağlayacak yatırımların sosyal maliyetinin azaltılması amacıyla faizleri bir yılda altıncı kez yaptığı faiz indirimi izledi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi (solda) ve ABD Merkez Bankası Başkanı Yellen

 

Gösterge faiz oranını değiştirmeyen İsveç Merkez Bankası (Riksbank) da ekim ayında parasal genişleme programını büyüteceğini açıkladı.

Doların diğer para birimleri karşısında yükselişi ABD’li firmaların yurt dışındaki şirketlerle yaptığı birleşme ve satın alma anlaşma sayısını 2015 yılında 3 bin 100'e çıkardı. Bu sayı, 1996 yılından bu yana belirlenen en yüksek seviye. Toplam birleşme ve satın alımların değeri ise ekim ayı için 544 milyar dolar oldu.

KÜRESEL BÜYÜME BEKLENTİSİ ENDİŞE VERİCİ

Ancak yatırımcılar küresel ekonominin gidişatından çok endişeli. Bazı uzmanlara göre 2016'da bir ekonomik durgunlukla karşı karşıya kalınabilir.

Ağustos ve Eylül aylarındaki durgunluktan sonra piyasalar yeniden canlanmış olsa da analistler ve fon yöneticilerine göre ufukta hâlen bulutlar gözüküyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) küresel ekonomi için 2015 büyüme beklentisini 0.2 puan düşürerek 3.1'e çekmesi küresel finansal krizin yaşandığı 2002'den bu yana belirtilen en düşük seviye.

OppenheimerFunds baş yatırım yöneticilerinden Krishna Memani, Fed'in faizleri artırmasının şüpheli olduğunu söyleyerek küresel ekonominin dayanıksız olduğunun işaretleri olduğunu ifade ediyor. Küresel ekonominin muazzam dalgalanmalarla karşı karşıya olduğunu söyleyen Memani “Küresel ekonominin aniden yön değiştireceğini düşünüyorsanız hayal görüyorsunuz” dedi.

Yukarı

Business HT×