BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5891 % 0,18
EUR/TRY 34,7806 % 0,27
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5891
% 0,18
34,7806
% 0,27
1,0650
% 0,07
45,44
-0,05
2.391,83
% 0,54
87,27
% 0,18
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fitch: 1 Kasım sonuçları Türk bankaları için önemli olabilir

Fitch, 1 Kasım seçim sonuçları Türk bankaları için önemli olabilir dedi

Fitch: 1 Kasım sonuçları Türk bankaları için önemli olabilir
BUSINESSHT 30 10 2015, 13:10

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankaları için risklerin arttığı uyarısında bulundu ve 1 Kasım seçim sonuçlarının bankalar için önemli olabileceğini söyledi.

Ancak Fitch, Türk bankaları için finansal ölçümlerin şu ana kadar iyi olduklarını ve ülkenin büyük bankalarının çoıu için yatırım yapılabilir seviyede not vedrildiğini de belirtti.

Bununla birkte, Türk Lirası'nın değerinde keskin düşüşün risk oluşturduğunu ifade eden Fitch, TL'de değer kaybının bankaların varlık kalitesi, sermaye seviyeleri ve döviz likidite pozisyonları için risk olduğunu vurguladı.

Döviz cinsinden kredi ve fonlama bağımlılığının, dolarizasyonun yüksek olduğu Türk bankacılık sektörü için ciddi seviyede bulunduğunu ifade eden kuruluş, şirketlerin hedge edilmemiş döviz cinsinden kredi risklerinin bankalar üzerine ek dolaylı riskler getirdiğini anlattı.

Fitch, banka müşterilerinin döviz cinsinden kredi geri ödemelerini yapmakta giderek zorlanmalarının muhtemel olduğunu belirtti. "Bankaların döviz cinsinden kredilerden zarar yazmalarını bekliyoruz" ifadelerini kullandı; ancak vade profilinin oldukça uzun olabilceğini ve bunun bankaların zararları zaman içinde absorbe edebilecekleri anlamına geldiğini vurguladı.

Fitch, "Ayrıca, bankaların marjları ve sermaye tamponları drikkate alındığında ve döviz cinsinden borçluların bir kısmının bu borçları hedge ettikleri dikkat alındığında zararların hacminin yönetilebilir olacağına inanıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Türk Lirası'nda değer kaybının döviz cinsinden varlıklar nedeniyle bankaların sermaye rasyolarını da aşındırdığını belirten Fitch, Türk Lirası'nda yüzde 10 değer kaybının Ağustos sonunda yüzde 14,8 oan bankacılık sektörü sermaye yeterlilik rasyolarını 50 baz puan düşürdüğünü hesapladıklarını ifade etti.

Türkiye'de yeni şubeler açmak isteleyen bankaların minimum yüzde 12 sermaye yeterlilik oranına sahip olmaları gerektiğini hatırlatan Fitch, "Bu, bankaların hala TL'de ılımlı değer kaybından kaynaklanacak doğrudan etkiyi abrosbe edecek ciddi kapasiteye sahip olduklarını gösteriyor" dedi.

Fitch raporunda bankaların kendi döviz pozisyonlarının yatay olduğunu ancak toplamk döviz cinsinden borcun yarısının kısa vadeli olduğu dikkate alındığında potansiyel refinansman riskinin kayda değer seviyede bulundğunu vurguladı.

1 Kasım'da yapılacak seçimlerden çıkacak sonucun Türk bankaları için ciddi olacağına da dikkat çeken Fitch, siyasi belirsizliğin devam etmesinin negatif olacağını belirtirken, siyasi istikrarın ise güveni artırarak ve büyümeyi destekleyerek bankaların görünümleri için faydalı olacağını ifade etti.

Yukarı

Business HT×